Meta elemek

A metatag-ek segítségével honlapunk látogatottságát is növelhetjük. Természetesen ebben elsősorban a kereső lesznek segítségünkre. Mint azt a honlap készítők körébe tartozó emberek népes társasága már tapasztalhatta, nagyon nehéz elfogadható látogatottságot elérni oldalaink számára.

A metatag-ek segítségével honlapunk látogatottságát is növelhetjük. Természetesen ebben elsõsorban a keresõ lesznek segítségünkre. Mint azt a honlap készítõk körébe tartozó emberek népes társasága már tapasztalhatta, nagyon nehéz elfogadható látogatottságot elérni oldalaink számára.

Több lehetõségünk is van hogy hozzásegítsük magunkat egy kis eredményhez. Ilyenek például a keresõkbe való regisztráció, partnerprogramok, banner cserék és a reklámok elhelyezése más oldalakon. Az egyik alapvetõ lehetõsége minden webfejlesztõnek a keresõkbe való regisztráció. Ezzel azonban még nem értük el a célunkat mivel nagyon sokan megteszik ugyanezt.

A legfontosabb dolog az, hogy mint azt bárki tapasztalhatta már, akár amikor önmaga keresett valamit, hogy általában a keresés után az elsõ 2-3 oldalt tekintette csak meg. Maximálisan az elsõ tizet ha nagyon fontos volt számára a keresett információ. Én általában úgy szoktam keresni hogy beírok minimálisan két szót és megnézem az elsõ 5-10 találatot. Ezután szûkítem a kört egy következõ szóval. Ha ez sem hozott eredményt akkor rokon értelmû szavakkal próbálkozok. Nagyrészt így sikerrel járok, de nem szoktam a következõ 10 honlapcímet megnézni. Ennek mi az oka? Valószínûleg az hogy nincsen kedvem megnézni a több száz találatból azokat amelyeket már alapból a böngészõk is hátra sorolnak.

Tehát a cél az első 10-be való bekerülés lenne. Ehhez segíthet hozzá minket a metatag-ek megfelelõ használata.

Mindenkit szeretnék figyelmeztetni hogy napjainkban a keresõk elsõsorban az oldal lényegi tartalmát veszik figyelembe, nem pedig a megadott kulcsszavakat.

A keresés során általában csak 1-2 szint mélységig mennek bele a linkekbe, és van, hogy a frames oldalakat ki is hagyják. Persze erre van egy egyszerû megoldás, mégpedig hogy a fõbb oldalakat külön – külön regisztráljuk.

TITLE

‹TITLE› Az oldal címe ‹TITLE›

‹META name=”TITLE” content=”…”›

Maximálisan 10 szó használata javasolt, és a legfontosabb kulcsszavakat kell tartalmaznia. Nem javasolt üdvözlõ szavak használata. Elsõsorban angol nyelven nem érdemes üdvözlő szavakat megadni, de napjainkban a keresõk már értenek több nyelven is.

DESCRIPTION

‹META name=”DESCRIPTION” content=”…”›

Az oldal tartalmának a rövid leírása. A keresõk gyakran ezt a szöveget jelenítik meg a találati oldalon. Hossza 200-250 karakter lehet. Érdemes belecsempészni az oldalunkra jellemzõ (gyakran használt) kulcsszavakat.

Külföldi keresõk használata esetén:
‹META name=”DESCRIPTION” lang=”HU” content=”…”›

KEYWORDS

‹META name=”KEYWORDS” content=”…”›

A oldal tartalmára jellemzõ kulcsszavakat tartalmazza, amiket a keresõkbe beírva, a keresõ oldalunkat meg kell találja. Maximális hossza 200-1000 karakter.

Ne használj sok keresõszót, és ugyanazt lehetõleg ne használd fel több alkalommal, legfeljebb más írásmódban.

Külföldi keresõk használata esetén:

‹META name=”KEYWORDS” lang=”HU” content=”…”›

CONTENT-TYPE

‹META http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=iso-8859-2›

Ezzel az elemmel lehet beállítani, milyen karakterkészletet használjon a kliensgép böngészõje az oldal megjelenítésekor

Íme a gyakrabban használt karakterkészletek:

iso-8859-1…..nyugat-európai [iso]
iso-8859-2…..közép-európai [iso] › ajánlott
windows-1250…..közép-európai [windows]

ROBOTS

Ezzel az elemmel a robotok oldalkövetését állíthatjuk be.
index – oldalt indexeli
noindex – oldalt ne indexelje
follow – oldal linkjeit kövesse
nofollow – oldal linkjeit ne kövesse

Példák:

1
2
3
4
<META name="ROBOTS" content="INDEX,FOLLOW">
<META name="ROBOTS" content="NOINDEX,FOLLOW">
<META name="ROBOTS" content="INDEX,NOFOLLOW">
<META name="ROBOTS" content="NOINDEX,NOFOLLOW">

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nagyon sokat tudtam ebből hasznositani felkerültem google 3adik oldalra:)
    egy porblémám van… 4-5ödik oldalon is megtalálja a honlapom csak az én oldalam photshoppal lett készitve és frames tartalom van benne… és a középső frémnek a tartalmát nyitja meg a googleból és nem pedig a főoldalam… kaphatnék ehhez valami segitséget?
    Köszi
    A

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét