NoteTab 4.86

Egy nagyon kellemes kezelőfelületű, ugyanakkor elég nagy tudású notepad-t helyettesítő segédprogram, mely három verzióban is elérhető. A “Light” változat szabadon használható — freeware, míg a “Standard” és “Pro” verziók shareware besorolásúak. Még a Light verzió is rengeteg remek képességgel rendelkezik, saját műfajában kétség kívül az egyik legjobb.

Az összes funkciója szinte felsorolhatatlan, de néhányat érdemes kiemelni. Remekül használható HTML szerkesztéshez, formázáshoz a beépített HTML-tag illesztő funkciója miatt. Könnyű vele a HTML szövegek tulajdonságait beállítani. Kijelölünk egy szót, rákattintunk a Bold gombra, és programunk máris a szó elé és után teszi a <b> </b&gt tag párt, s ezzel a majdan megjelenő HTML oldalban már el is értük a kívánt hatást. Semmi extrát nem csinál, mint pl. egy komoly, professzionális web szerkesztő (pl. Dreamweaver stb.), és ezen képességének kihasználásához némi HTML-es tudás is szükséges, de időnként sokkal egyszerűbb így megcsinálni alapvető szerkesztési feladatokat, mintha ágyúval lőnénk verébre. Hasznos tulajdonsága az is, hogy nagyon tiszta kódot generál. Aztán már csak be kell másolni a formázott szöveget a HTML oldal kódjába, vagy HTML alapú fórumba.

Tud varázslószerűen sablonokból is oldalakat kreálni, ezen oldalak kódja is nagyon letisztult, egyszerű. Akár több száz dokumentumot is meg tud nyitni (html, txt, kedvencek linkjei stb..), és teszi ezt úgy, hogy a programon belül fülként látszanak, hasonlóan az Opera böngészőhöz.

Nagyon fejlett a “keresés és csere” funkciója is. Ezt talán egy példán keresztül a legegyszerűbb elmagyarázni. Mikor megváltozott az eddigi www.swi.hu cím www.freeweb.hu -ra, akkor sokak szembekerülhettek azzal a problémával, hogy ki kellene cserélni ezeket a bejegyzéseket a Kedvencekben (Favorites). Hát nézzük, hogyan is megy ez a NoteTab segítségével! Indítsuk el a programot, majd a Windows fájl keresőjét vegyük rá, hogy listázza ki az összes Kedvencünket. Ez úgy tehető meg, hogy a fájl mezőbe *.*-t írunk, míg keresési útvonalnak a Kedvencek könyvtárunkat adjuk meg. Miután megjelentek a találatok, CTRL-A betűkombináció lenyomásával jelöljük ki mindet, majd egy határozott egérmozdulattal húzzuk ezeket be a NoteTab programba. A hatás frenetikus. Megnyitja mindet, és őket fülként látni a programban. Most már kiadható a “Keresés és csere” utasítás, mégpedig úgy, hogy az swi szöveget cserélje freewebre az összes
forrásban. Ehhez persze be kell billenteni a “minden megnyitott dokumentumban” kapcsolót. Aztán már rá is kattinthatunk az OK gombra, és csodálhatjuk ahogy programunk pár másodperc alatt végez. Majd pediglen megnyomjuk a “Minden dokumentum mentése” gombot, és így a program lementi az összes fájlt. Nagy öröm, hogy nem kell egyesével mentegetni. Az eredmény pedig akár több száz link gyors frissítése is lehet, kb. 1 perces munkával.

Végül pedig ízelítőül jöjjön pár kép a programról.

notetab 1

notetab2

notetab 3

notetab 4

notetab 5

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét