PHP alapok, telepítés

Mi is az a PHP?

A PHP úgynevezett szerver oldali script nyelv. Ez azt jelenti, hogy nem a felhasználó, vagy kliens gépén fut, hanem a web kiszolgálón, azaz a szerveren. Feladata, hogy a böngésző számár értelmezhető kimenetet hozzon létre, amit azután a szerver program, jellemzően az Apache, visszaküld a böngészőnek az pedig feldolgozza és megjeleníti. Nagyon leegyszerűsítve így készül el a számunkra látható weboldal, amikor a böngészőnkbe beírunk egy webcímet.

Ez a videó a php nyelvet és egy egyszerű szerver telepítést mutat be.

Kicsit értelmezzük azt, hogy melyek a script nyelvek sajátosságai. A PHP mellett például a Javascript is egy úgynevezett script nyelv, ahogy a nevéből is látszik. Az ilyen programozási nyelvek fő jellemzője, hogy nem kell őket lefordítani futtatás előtt.

Mit jelent ez? Ha például C# nyelven írunk egy programot, akkor ugye gyakorlatilag egy szöveges állományba beírjuk a kódot, amit akár egyszerű notepaddal is megtehetünk. Ezután viszont egy másik programmal (compilerrel), le kell fordítani a programot gépi kódba, hogy futtatni tudjuk. A script nyelvek esetén nem így van. A PHP a kódunkat értelmezi és futtatja is egyben. Ebből kifolyólag a PHP kód is egyszerű szöveges állomány.

Különbség még, hogy a PHP nem fut folyamatosan a gépen, ha meghívja valamilyen program, mondjuk az Apache, akkor elvégzi a feladatát és leáll.

Szerver telepítése

Ahhoz, hogy a saját gépünkön tudjunk PHP kódot futtatni, szükségünk van pár dologra:

  1. Kell egy webszerver (Apache)
  2. Kell egy adatbázis kezelő (MySQL)
  3. Kell a PHP (php.exe)

Ha megfelelő gyakorlattal rendelkezünk, ezeket manuálisan is feltelepíthetjük, de egyszerűbb, ha valamilyen előre összeállított csomagot használunk erre a célra.

Én a WAMP szervert ajánlom, kompatibilis az újabb Window-okkal is és egyszerű a telepítése.
32 bites windows-hoz
64 bites windows-hoz

Figyelem! Szükséges hozzá még a Visual C++ 2010 SP1 Redistributable Package is.
32 bites változat
64 bites változat

Ha ezzel megvagyunk, indítsuk el a szervert.

Egy valami van amire oda kell figyelni. Ha a skype fut a gépünkön, akkor rá szokott telepedni a 80-as portra, amit az Apache webszerver is használ. Mielőtt indítjuk a szervert, lépjünk ki a skype-ból ( jobb gomb a tálca jobb alsó sarkában a skype ikonra és kilépés), és a szerver indítása után indítsuk újra.

Így néz ki egy alap PHP kód:

<?php echo ‘Heló Világ!; ?>

Ha ezt egy mappába elmentjük index.php néven és meghívjuk a localhost/mappanév címet a böngészőnkben, akkor láthatjuk is a kód kimenetét.

A PHP kódban szabadon használhatunk egyszerű HTML kódot is, azt változtatás nélkül visszaadja a PHP.

Happy coding, azaz boldog kódolást mindenkinek.

Tutorial.hu Szerkesztőség
PHP - Javascriopt - MySQL programozással foglalkozom. Szeretem az érdekes munkákat és a kihívásokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét