PHP tömbök

A PHP nyelvről szóló sorozatunknak ebben a részében a tömböket fogom bemutatni. A PHP tömb vagy eredeti nevén array egy úgynevezett összetett változó típus. Az összetett típusokra az a jellemző, hogy több különböző típusú elemet is tartalmazhatnak.

Például egy tömbben lehet egész szám azaz int, karakter sorozat azaz string és boolean azaz logikai érték is egyszerre. Nem túlzás azt állítani, hogy a tömb a leggyakrabban és legelterjedtebben használt változó típus az összes programozási nyelvben. Ennek oka egyszerű. Úgy kell felfognunk mint elemek kötetlen halmazát. Nagyobb adatmennyiség esetén muszáj csoportosítani valahogy az adatokat, különben teljes káosz lesz úrrá a kódunkban.

Ahogy a fenti videóban is látható, a tömbök létrehozása nagyon egyszerű. Ezt az array() beépített függvénnyel tudjuk megtenni, ami egy tömböt ad vissza. Egy tömb létrehozása tehát így néz ki:

1
<?php $arr = array(); ?>

Ha elemeket is szeretnénk egyből tenni a tömbünkbe, akkor csak fel kell sorolni őket az array() zárójelei között. Erre egy példa:

1
<?php $arr = array(1, 2, 3, 4, 5, ‘Hello World!, true); ?>

A fenti példában többféle típusú elemet helyeztem el a tömbben, ha valamelyikre hivatkozni akarunk, azt az elem indexével tudjuk megtenni. Az index mindig 0-tól indul, tehát az első elemre így kell hivatkozni:

1
<?php echo $arr[0]; // ezt fogjuk látni: 1 ?>

Tehát a PHP tömb-ök létrehozása során ha nem adunk meg indexet az elemnek, akkor a php szépen megszámozza azokat. Ha mi szeretnénk meghatározni az indexeket, akkor azt így tehetjük meg a tömb létrehozása során:

1
<?php $arr = array(‘elso’=>1, ‘masodik’=>2); ?>

Ebben az esetben már nem számozott index-el, hanem az általunk meghatározottal tudjuk elérni az elemet a tömbben, pld így: $arr[‘elso’] .

Ha új elemet szúrnánk be egy tömbbe, azt két módon is megtehetjük:

1
2
3
4
	<?php
	array_push( $arr, 11 );
	$arr[] = 11;
	?>

A két eljárásnak ugyanaz az eredménye, csak a második gyakorlatilag az úgynevezett shorthend, rövidített változata az elsőnek.

Elemeket törölni egyszerűen az unset() utasítással tudunk a legegyszerűbben:

1
<?php unset( $arr[0] ); ?>

Talán az alapokhoz ennyi elég is lesz. Az alábbi linkeken még találtok hasznos információkat a tömbökkel kapcsolatban.

Hivatalos php tömb manuál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét