phpAdsNew bannerszerver frissítése

A phpAdsNew az egyik legjobb és legösszetettebb nyílt forráskódú (GPL licensz) hirdetőszerver, mellyel egy honlap hirdetéseit lehet kezelni. A hirdetők saját név/jelszóval belépve tudják követni és módosítani a kampányukat, így a rendszer mindenki számára igen nagy rugalmasságot biztosít.

A tutorial.hu-hoz kapcsolódóan is ezt a szoftvert használom már jóideje, de az elmúlt időszakban – mikor az új grafika elkészült – kevés figyelmet szenteltem neki, mint látható, most sem szerepelnek reklámok a honlapon.
Ma úgy döntöttem, hogy ismét beizzítom a rendszert, de ehhez szükség volt egy frissítésre, mert időközben új verzió jelent meg belőle. A frissítés menetét fogom leírni lépésenként.

1.) A már meglévő rendszeredről készíts egy biztonsági mentést. A webszerveren lévő könyvtárat és a benne található fájlokat töltsd le a számítógépedre, illetve az adatbázist exportáld ki phpmyadmin segítségével. Ha olyan lusta vagy mint én :), akkor csinálhatod gyorsabban is az alábbi módon: a webszerveren lévő könyvtárat átnevezem “phpadsnew_eztmostelmentem”-re és újra létrehozom a könyvtárat (“phpadsnew”), az adatbázist pedig a Web-Solution.hu tárhelyszolgáltató (náluk van a honlapom) által biztosított DirectAdmin kezelőfelületen mentem el. Sokkal gyorsabb, mint gépre mentegetni a rendszert. :)

2.) A “config.inc.php” fájlodat mentsd el úgy, hogy a későbbiekben ezt az 1db fájlt vissza tudd tölteni a szerverre.

3.) Mentsd le a legfrissebb phpAdsNew -t (jelenleg 2.0.8-nál tart) a http://phpadsnew.com/two/ címről, és csomagold ki pl. WinZip vagy WinRAR segítségével.

4.) A kicsomagolt fájlokat töltsd fel a már szervereden lévő “phpadsnew” könyvtárba (vagy ahogy te elnevezted). Ha a régi rendszert mentetted a gépedre, akkor a könyvtárban a régi fájlok még ott vannak, azokat írd nyugodtan felül. Ha az én lusta módszeremet használtad, akkor most egy üres könyvtárba töltöd fel az új fájlokat.

5.) A régi “config.inc.php” fájlodat töltsd vissza, ezzel felülírva az új, üres “config.inc.php” fájlodat.

6.) A “cache” könyvtáradnak és a “config.inc.php” fájlnak állíts be chmod 777-t (hogy a szerver írni tudja őket).

Nézzük akkor most, hogy hol tartunk: van egy “phpadsnew” nevezetű könyvtárad, benne az új fájlokkal plusz a régi “config.inc.php”-od (chmod 777-tel)

7.) Nyiss egy böngészőprogramot és írd be a címet, ahol a fájlok találhatóak. (pl. http://www.domainneved.hu/phpadsnew). A megjelenő lapon be kell lépned a régi neveddel és jelszavaddal, majd a rendszer köszöntés után közli, hogy készen áll a frissítésre. Meg kell nyomnod a “proceed” gombot (vagy “folytatás” ha a rendszert magyarul használod), mire az adatbázis frissítés elindul.
Az adatbázis méretétől függően ez akár hosszabb ideig is eltarthat (erre figyelmeztet is), de hogy konkrétan ez mit is jelent: nekem a tutorial.hu-n ez a rendszer eddig kiszolgált kb 7 millió hirdetésmegjelenést, az adatbázis 58MB körül van és a frissítés kb 2 másodpercig tartott.

8.) A következő ablakban már ideális esetben az üzenet fogad, hogy a frissítés sikeresen megtörtént: “Congratulations! The upgrade of phpAdsNew was succesful.”

9.) A biztonságos működés érdekében a “config.inc.php” fájlnak állítsd vissza az eredeti chmod-ját (644).

10.) A rendszer megfelelő működéséhez szükséges (erre figyelmeztetnek is), hogy időközönként (ez 1 óra az ajánlás szerint) cron segítségével karbantartási feladatokat futtass. A cron UNIX alapú szervereken megtalálható és a jobb tárhelyszolgáltatók ehhez bizonyos szintű hozzáférést is biztosítanak. Ha nem tudod miről van szó vagy hogy használd, fedd fel a kapcsolatot a szervered üzemeltetőjével, a Web-Solution.hu felhasználóinak viszont előnyben vannak, mivel ehhez tudok leírást adni. :)

Lépj be a DirectAdmin kezelőfelületre, majd ott keresd meg az “Advanced features” alatt található “Cronjobs” pontot és kattints rá.

DirectAdmin Cronjobs

A “Cronjobs” oldalra belépve az alábbiakat kell tenned (nagyításhoz kattints a képre)

Cronjob hozzáadása

a.) A “Hour” mező mellé írd be az alábbit: */1
Ez fog azért felelni, hogy a 1 óránként fusson le a parancs

b.) a “Command” mellé be kell írnod a futtatandó php fájl elérési útvonalát pár paraméterrel egyetemben. Például így:

/usr/local/bin/wget -o /dev/null -O /dev/null "http://www.tutorial.hu/ads/maintenance/maintenance.php"

Ebből ami fontos számodra, hogy a végére azt az elérési útvonalat kell megadni, ahol a phpAdsNew “maintenance.php” fájl található.

c.) Kattints az “Add” gombra és már kész is vagy.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nem kellene lefrissítened az OpenX-re?
    Jó lenne, mert engem is érdekelne ;)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét