thumbnail-ek készítése és az nconvert.exe

Galériák készítéséről vagy működéséről szóló tutorialt már készítettem, viszont még egyszer sem esett szó a galériák egyik legfontosabb eleméről: a thumbnail-ekről, avagy kisképekről. Ezek azok a képek, melyek 1-1 galéria betöltődésekor először a szemünk elé kerülnek, rájuk szoktunk kattintani hogy megjelenjen a nagykép. Minden esetben vagy el kell készíteni őket, vagy el kell készítettetni őket.

Készíteni nem egy nagy ördöngősség, rengeteg – talán már számodra is ismerős – program áll rendelkezésre, csak hogy kettőt említsek: ACDSee és IrfanView. Ezeket a képnézegető programokat megnyitva mindkettőben találsz galéria elkészítését lehetővé tevő gomb, pl. az ACDSee-ben “HTML Album Generator” néven fogod megtalálni.

A másik lehetőség, hogy olyan komplex szolgáltatásokat nyújtó galéria menedzser scriptet használsz, ami önmaga is képes a már szerverre feltöltött nagyképekből elkészíteni a thumbnail-eket. Ilyen pl. Coppermine Photo Gallery.

Ez a tutorial viszont most nem fog a 2. lehetőséggel foglalkozni, célom hogy egy olyan módszert mutassak meg a thumbnailek offline elkészítéséhez, melynél szerintem nincs gyorsabb és egyszerűbb megoldás. Ennek egyik oka az, hogy a honlapomon is használt SPGM gallery scripthez (SPGM = Simple Picture Gallery Manager) “_thb_” előtagú thumbnailekre van szükség, és ezeket offline módon szoktam elkészíteni, majd feltölteni a lentebb vázolt módszer segítségével. Másik oka amiért ezt a módszert szeretem, mert sokkal gyorsabban lehet vele dolgozni mint bár egyéb programmal. Mire más megnyitja az ACDSee-t és beállítja hogy milyen thumbnaileket akar, nekem már min. párszáz kész thumbnail lesz a gépemen. :)

2 dolog kell hozzá: az “nconvert.exe” és egy *.bat, melyet én “genthumb.w130xh150.bat”-nak neveztem el (mivel 130x150px-es képeket fog gyártani). Az nconvert.exe-t az XnView honlapjáról töltöttem le, a “bat”-t viszont már fogalmam sincs honnan szereztem meg eredetileg, de talán ez most nem is létfontosságú…

Jelen pillanatban Te innen tudod letölteni őket: tutorial.hu / letöltések / freeutil / nconvert.and.bat.zip (430kb)

A program működése nagyon egyszerű: vhova a gépen el kell tenni az nconvert.exe-t, majd a *.bat-ban ennek az elérési útvonalát meg kell adni. Onnantól kezdve bármely képek mellé elég bemásolni és elindítani a *.bat-t, a benne rögzített útvonal alapján meghívja az nconvert.exe-t és elkészíti a thumbnail-eket. Fontos felhívnom a figyelmedet arra, hogy csak a jpg kiterjesztésű képekből tud thumbnaileket gyártani, nehogy meglepetés érjen.. :)

A tőlem letölthető *.bat fájl 9. sora tartalmazza ezt a fentebb említett útvonalat:

set path=C:progra~1nconvert

Jelen esetben ez a “C:Program Filesnconvert” könyvtárat jelenti, csak a DOS-os 8 karakteres limit miatt nem lehet kiírni a teljes könyvtárnevet. Persze ha Te a C: gyökérkönyvtárba teszed az exe-t, akkor elég lesz annyit megadnod, hogy: set path=C:\

Használat:

  • töltsd le a zip csomagot és bontsd ki
  • az nconvert.exe-t másold be vhova vagy akár az általam használt c:\Program files\nconvert könyvtárba is teheted
  • a bat fájl 9. sorát ha szükséges, módosítsd
  • a bat fájlt a jpg képeket tartalmazó könyvtárba másolva dupla kattintással indítsd el
  • kész is vagy, ha minden jól csináltál, pár másodperc múlva ott sorakoznak a feltöltésre váró thumbnail képek.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét