WackoWiki bemutató és telepítési útmutató

Amit a wiki típusú tartalomkezelő rendszerről tudni kell

A wiki rendszer egy olyan interneten (böngészőből) elérhető felület, mely segítségével a látogatók egyszerű olvasóból szerkesztővé is válhatnak.

Az ezzel készített weboldal egyes aloldalai mindenki számára szerkeszthetőek és olvashatóak, így a valaki által megkezdett leírást, cikket vagy egyéb publikációt a többiek kiegészíthetik, tökéletesíthetik.

Mivel az egész lap módosítható, elvileg a wiki segítségével – ha az adott témának elég nagy és aktív, normális írásokra képes tagjai vannak – egy nagyon dinamikusan fejlődő, gyorsan átlátható lapot lehet létrehozni. A gyakori frissítéseknek köszönhetően mindig naprakész információval szolgál 1-1 témában.

Az oldalak szerkesztését rendkívüli módon megkönnyíti, hogy elég csak az oldal tartalmába duplán kattintani az egérrel, és máris módosíthatod a szöveget. Menteni a “store” gombbal lehet, illetve mentés előtt a “view” segítségével akár ellenőrizhető is amit csináltál.

A tartalom formázása nem a szokásos HTML segítségével történik, saját leírónyelve van. Ennek használata nagyon egyszerű, jóval gyorsabb mint a HTML-é, mondanék pár példát részletesebben itt megtalálod a formázásokat

**bold** - vastagon szedett szöveg
//italic// - dőlt betűvel szedett szöveg

A Magyar Wikipedia ezt írja a wiki rendszerekről:

Egy WikiWikiWeb lehetővé teszi olyan interneten elérhető dokumentumok létrehozását, melyeket egymással közreműködő emberek tudnak létrehozni és fejleszteni egy egyszerű leíró nyelv segítségével, és ezen lapok egyszerű web-böngészővel megtekinthetőek vagy szerkeszthetőek. Mivel a legtöbb wiki web alapú, ezért a “wiki” szóval általában a “WikiWikiWeb”-ekre gondolunk. Az egyes lapok neve “wikilap”, míg a teljes, kereszthivatkozásokkal teli laphalmazt “a wiki”-nek nevezzük.

A “wiki wiki” hawaii nyelven “gyorsat” jelent, és a lapok létrehozásának és javításának gyorsasága a wiki technológia egyik legfontosabb jellemzője. Általában a módosításokat nem ellenőrzi senki megjelenésük előtt, és a legtöbb wiki vagy mindenki számára nyitott, vagy pedig egy nagyobb, az adott wikiben regisztrált közösség számára. A legtöbb esetben még a regisztráció sem szükséges.

Wackowiki – a kiválasztott

Wiki rendszerből rengeteg van a neten, szó szerint még végignézni is fárasztó lenne mindegyiket.. :) Megnéztem vagy egy tucatot (tudás, demo oldalak, testreszabhatóság, min. követelmények alapján szelektálva), végül is a wakkawiki tetszett meg a legjobban, csak azt nem igazán fejlesztik mostanában.

Ennek egy módosítása a wackowiki, melyet orosz programozók fejlesztenek, meglepően jó dolgokkal kiegészítve az alaprendszert.

Minden jó tulajdonságát nem írom le (a lapjukon megvan részletesen is), de néhányat kiemelnék ízelítőnek:

 • wikinevek közti space
 • lehet oldalakat törölni
 • Print és MS Word nézet
 • a felhasználók csoportokba rendezhetők (wakka.config.php – “Aliases” opciója)
 • egyes oldalak figyeltetése (volt-e módosítás)
 • táblázatot is lehet használni
 • stb….
  Ha idáig eljutottál és szeretnéd kipróbálni:

honlap: https://wackowiki.org
letöltés: Download

Wackowiki telepítése

Telepítés előtt szükséges, hogy megfelelő tárhellyel rendelkezz, amin lehet PHP-t és MySQL-t használni. Ez ma már egyáltalán nem drága dolog, én a WebSolution tárhely szolgáltatását-t ajánlanám (én is náluk vagyok, úgyhogy tapasztalatból beszélek).

Apache kapcsán a 2.4 verzió követelmény és min. a PHP 7.2 vagy inkább a PHP 7.3 az, ami ajánlott.

A letöltött csomagot (ami a cikk frissítésekor épp a wacko.r6.0.10.zip) csomagold ki a gépeden egy könyvtárba, majd a benne található “wacko” könyvtárban található tartalmat töltsd fel a tárhelyre FTP kliens segítségével (kicsomagolva is csak 1.9 MB). A feltöltendő tartalom:

wacko.r6.0.10/wacko/_cache
wacko.r6.0.10/wacko/action
wacko.r6.0.10/wacko/admin
wacko.r6.0.10/wacko/class
wacko.r6.0.10/wacko/config
wacko.r6.0.10/wacko/doc
wacko.r6.0.10/wacko/file
wacko.r6.0.10/wacko/formatter
wacko.r6.0.10/wacko/handler
wacko.r6.0.10/wacko/image
wacko.r6.0.10/wacko/js
wacko.r6.0.10/wacko/lang
wacko.r6.0.10/wacko/lib
wacko.r6.0.10/wacko/setup
wacko.r6.0.10/wacko/theme
wacko.r6.0.10/wacko/xml
wacko.r6.0.10/wacko/index.php
wacko.r6.0.10/wacko/robots.txt
wacko.r6.0.10/wacko/sitemap.xml

WackoWiki telepítés – nyelv kiválasztása és feltöltési beállítások

A kezdőlapon rövid szöveg és egy legördülő ablak fogad, ahol is ki kell választani a számodra megfelelő nyelvet.A magyar nyelv már itt is kiválasztható (vagy beállítható akár később), de azért a cikk végén olvasd el ezzel kapcsolatban, amit írtam.

WackoWiki telepítése – válaszd ki a nyelvet

Miután kiválasztottad a nyelvet, be kell állítanod a feltöltésekkel kapcsolatos részleteket. Ki tölthet fel, max. mekkora lehet egy fájl mérete, felhasználóként mennyit lehet feltölteni stb …

WackoWiki telepítése – a feltöltési beállítások

WackoWiki telepítés – adatbázis beállítása

Minden adatmezőhöz írok egy példát abból kiindulva, hogy a example.com/wiki/ -ra teszem fel a WackoWiki-t.

Az adatbázis konfigurálása

MySQL host: localhost
A MySQL szerver host-ja, általában localhost

MySQL database: wacko
az adatbázis neve, ahova importálhatja az adatokat. Fontos, hogy az adatbázisnak már meg kell lennie, nem az install script fogja létrehozni. Ingyenes tárhelyen ez általában megegyezik a regisztrált neveddel

MySQL user name: dummy
MySQL password: *

A MySQL adatbázishoz szükséges nevet és jelszót kell ide beírni. A név legtöbb esetben megegyezik a regisztrált neveddel.

Table prefix: wacko_

A “table prefix”-t (tábla előtagot) akkor fontos megadni, ha az adatázisba már más cuccokat is telepítettél. Hagyd az alapértelmezett “wacko_”-n.

A weboldal beállítása

Egy szó akkor lesz wikinév (WikiName), ha legalább 2 betűje nagy, míg a többi kicsi. Persze ezt lehet variálni is, de a 2 a minimum. Pl. a HomePage is egy wikinév, meg a KuKuCska is az lesz.

Your WackoWiki’s name: HowTo
A wackowiki lapod neve, wikinévnek kell lennie.

Home page: HonLap
A honlap neve, szintén wikinevet kell megadni.

Meta Keywords: howto, leírások, wackowiki, telepítés
Meta Description: a tutorial.hu-n található wackowiki leírás bemutatója

META kulcsszavak és leírás, bekerülnek a header-be. Az már egy külön téma, hogy a meta keywords-nek hosszú-hosszú évek óta semmi szerepe, de ez már a keresőoptimalizálást érinti, úgyhogy most nem mennék bele.

Az admin account beállítása

Admin name: WikiAdmin
Add meg az admin nevét, wikinevet kell megadni

Enter password:
Repeat password:
Add meg az admin hozzáférés jelszavát (8-nél több karakter legyen), majd ismételd meg ellenőrzésképpen

Email: webmaster@example.com
Add meg az admin emailcímét.

Az URL beállítása

Base URL: http://example.com/wiki/
Ha most először telepíted a wackowiki-t, az installer script megpróbálja helyesen kitölteni ezt a részt. Úgy tapasztaltam mindig jól csinálja meg, így inkább hagyd úgy ahogy látod.

Rewrite Mode: Enabled (nincs pipa, tehát opció kikacsolva)
Csak akkor kapcsold be, ha meggyőződtél róla hogy a szerver tudja az “URL rewrite”-t

WackoWiki telepítés – ellenőrzés, teszt

Itt fut le az ellenőrzés, mindent jól adtál-e meg. Ha itt bármi mást látsz mint OK, akkor vmi probléma van. Az OK-k után beírom zárójelbe, mit is ellenőrzött az installálás során

Testing Configuration

Testing MySQL connection settings… OK (MySQL kapcsolat ellenőrzése)
Looking for database… OK (létezik-e az adatbázis)

Installing Stuff
Creating page table… OK (táblák létrehozása)
Creating revision table… OK (revision tábla létrehozása)
Creating ACL table… OK (ACL tábla létrehozása)
Creating link tracking table… OK (link tracking tábla létrehozása)
Creating referrer table… OK (referrer tábla létrehozása)
Creating user table… OK (user tábla létrehozása)
Creating watches table… OK (watches tábla létrehozása)
Adding admin user… OK (admin felhasználó)
Adding some pages… OK (néhány oldal hozzáadása)

A következő lépésben az installer megpróbálja frissíteni a “config/config.php” fájl tartalmát, hogy elmentse a bállításokat. Bizonyosodj meg róla, hogy ez a fájl a szerveren írható (CHMOD 664 vagy 755), különben kézzel kell majd módosítanod a tartalmát.

… és most itt egy kis saját megjegyzés jön, ugyanis a fenti 2 mondat kicsit megtévesztő szerintem (de ez fog megjelenni a képernyőn). Én nem találtam ilyen nevű php fájlt az install csomagban, úgyhogy értelemszerűen CHMOD-t sem tudsz majd módosítani rajta. Ettől függetlenül rányomtam a “continue” gombra és íme a képernyő amit kidobott: wackowiki install közbeni üzenet (printscreen)

Nem kell megijedni, nincs semmi gond. Mindössze annyi lesz a teendőd, hogy a képernyőn látható konfigurációs beállításokat másold ki vágólapra (copy_paste), majd a wackowiki telepítésed gyökérkönyvtárába tedd be “config_config.php” néven.

Vagy egy másik megoldás, ha egy ilyen nevű fájlt már előbb beteszel a gyökérkönyvtárba (vagy akár most is beteheted, ott a “Try Again” gomb), persze a CHMOD-t ne felejtsd el 755-re tenni. :)

A rövid kitérő után folytassuk a telepítést. :) Illetve nincs is mit folytatni, mert tulajdonképpen készen is vagy. Én betettem utólag egy üres “config/config.php” fájlt és nyomtam egy “Try Again” gombot, az eredménye ez lett:

WackoWiki telepítés – config fájl beállítása

Writing configuration
Writing configuration file wakka.config.php… OK
That’s all! You can now return to your WackoWiki site.

Tehát a telepítés sikerült, mehetek megnézni a főlapot: http://example.com/wiki/

Telepítés után a “config/config.php” fájlod CHMOD-ját tedd vissza 644-re, és a “setup” könyvtáradat is törölheted.

A config.php ki lett vesézve itt, ha bele szeretnél menni a részletekbe: WackoWiki config

A wiki birtokba vétele

Bár annak ellenére, hogy a wiki eredeti célja egész közösségek számára felületet biztosítani ahol mindenki olvashatja és szerkesztheti a tartalmat, megoldható minden különösebb gond nélkül, hogy mintegy személyes honlapként működjön, ahol csak Neked van írási jogod, mások max olvashatják a tartalmat.

Ehhez 2 fontos dolgot kell megtenned. Egyrészt a már létező lapok jogosultságát át kell állítani (persze deafult telepítés után nincs sok belőle, úgyhogy ez nem lesz nehéz), illetve az újonnan létrehozott lapok alapértelmezett tulajdonságait kell módosítani.

Minden egyes wiki oldalon beállítható, hogy ki legyen a tulajdonos (owner), illetve a tulajdonos meghatározhatja az “edit ACLs” linkre kattintva, hogy ki milyen jogokkal férhet hozzá az adott oldalhoz. Könnyen észreveszed ha az adott oldalnak még nem Te vagy a tulajdonosa, mert ilyenkor egy “Take Ownership” link látszódik csak, amire rá kell kattintanod. Ezután fog meg fog jelenni a “You are the owner of this page.” szöveg (tehát hogy te vagy az a tulajdonos), illetve láthatóvá válik az “Edit ACLs” link.

 • Read ACL: olvasási jog (alapértelmezetten egy csillag jelöli *, hogy mindenki hozzáfér)
 • Write ACL: írási jog (alapértelmezetten egy csillag jelöli $, hogy mindenki szerkesztheti)
 • Comment ACL: (alapértelmezetten egy csillag jelöli $, hogy mindenki írhat comment-t)
 • Create ACL: (alapértelmezés szerint a $ dollárjel azt jelzi, hogy minden regisztrált felhasználó képes oldalakat létrehozni)
 • Upload ACL: (alapértelmezés szerint az Admins azt állítja, hogy csak a rendszergazdák tölthetnek fel fájlokat)

Ha pl. azt akarod, hogy csak Te tudd szerkeszteni az oldalt, mások pedig legfeljebb olvashassák, akkor állítsd be így a fentieket (persze a saját neveddel behelyettesítve)

Read ACL: *
Write ACL: WikiAdmin
Comment ACL: WikiAdmin
Create ACL: WikiAdmin
Upload ACL: WikiAdmin

A fenti módszerrel állítsd át az oldalak jogosultságait ahol szükséges, majd nyisd meg a “config/config.php“-t szerkesztésre, és keresd meg az alábbi részt:

‘default_read_acl’ => ‘*’,
‘default_write_acl’ => ‘$’,
‘default_comment_acl’ => ‘$’,
‘default_create_acl’ => ‘$’,
‘default_upload_acl’ => ‘WikiAdmin’,

Ezek módosításával tudod szabályozni, hogy az újonnan létrehozott oldalak milyen default jogosultságokkal rendelkezzenek.

Továbbra is azt szem előtt tartva, hogy csak Te akarod szerkeszteni a lapot és más csak olvashassa, írd át az adatokat így:

‘default_read_acl’ => ‘*’,
‘default_write_acl’ => ‘WikiAdmin’,
‘default_comment_acl’ => ‘WikiAdmin’,
‘default_create_acl’ => ‘WikiAdmin’,
‘default_upload_acl’ => ‘WikiAdmin’,

Így az összes újonnan létrehozott lapot csak Te tudod szerkeszteni.

A rendszer végső testreszabása

Magyar ékezetek

Unicode teszt: árvíztűrő tükörfúrógép

Kinézet

Telepítéskor 2 theme-t kapunk a leltöltött csomagban (“themes” könyvtár), az egyik a “default“, a másik a “tabs“. Ha módosítani akarod az alapértelmezett kinézetet, a “config/config.php” fájlban teheted meg az alábbi sor módosításával:

‘theme’ => ‘default’,

módosítsd erre:

‘theme’ => ‘tabs’,

Persze saját theme-t is készíthetsz a lapodhoz, ehhez célszerű az egyik theme-t könyvtárából egy másolatot csinálni, nevezd át vmi “lapomnevetheme” névre és módosítsd a benne lévő fájlokat.

A nyelv beállítása

Nyelvek terén érdemes megnézni az aktuális állást itt: Translating – WackoWiki

Amikor én anno először telepítettem, még nem volt hozzá magyar nyelvű fordítás, de mostanra ez részben megoldódott és a letöltött csomag “lang” könyvtárában 13 másik nyelv mellett a magyar fordítás is megtalálható (egészen konkrétan a lang.hu.php és a wacko.hu.php az)

Na most a helyzet az, hogy ez azért még messze nincs kész, tele van angol szöveggel és a fordítások egy jó részén is látni, hogy gépi fordítás lehetett.

‘LogoutAreYouSure’ => ‘Tényleg kijelentkezni?’,
'RegistrationRealName' => 'Show Name',
'RegistrationButton' => 'Register me!',
'ConvertButton' => 'Convert',
'NameTooShort' => 'The Username is too short, a minimum of %2 characters is required.',

Amit nem teljesen értek, hogy miért nem engedték rá már az egészre akár a Google Translate-t, mert például az egész tűrhető fordításokat készítene a szöveg legnagyobb részén, például:

WackoWiki magyar nyelvi fordítása még némi munkát igényel azért …

Ezt már lehetne finomítani a későbbiekben, a munka nagyját elvégezné a gép. Ha úgy döntesz, hogy belevágsz és különösen jófej akarsz lenni, elküldöd a fejlesztőknek is a fordításodat és persze én is szívesen meglinkelném ebből a cikkből, hadd jusson el minél több emberhez.

Megjegyzés a cikk végén a WackoWiki-vel kapcsolatban:

A cikk első verziója még 2004-ben íródott, majd 2020. szeptemberében frissítettem, mivel a fejlesztői megkerestek mailben ezzel kapcsolatban. A rendszert én már évek óta nem használtam (más wiki-t sem). Viszont azt gondolom, hogy kimondottan jó jel, hogy a fejlesztői ennyi év után és foglalkoznak vele, adják ki az új verziókat, aktívak (mármint abban az értelemben biztosan, hogy mint látod engem is megkerestek) stb… szóval ha megakadsz, nyugodtan írj nekik, vedd fel velük a kapcsolatot, szerintem segíteni fognak.

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Frissült a cikk, a végére bekerült a wackowiki költézésével kapcsolatos infó, meg rendbeszedtem a cikk formázását is, még a régi HTML-es kód volt benne amit most kitakarítottam. :)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét