Weboldal hozzáadása a könyvjelzőkhöz

Számtalan honlapon találkozhatunk olyan funkcióval, hogy hozzáadhatjuk az adott weboldalt a böngészőnk könyvjelzőihez (vagy kedvenceihez). Aki nem Internet Explorert használ, azt sokszor érheti meglepetés: nem történik semmi, hiába kattint a megfelelő linkre. Ez azért van, mert a kódot úgy írták meg, hogy csak is az IE-ben működjön, mivel úgy is azt használják a legtöbben. Manapság egyre terjedőben vannak más ingyenes és nagy tudású böngészők (pl.: Firefox), így az ezeket használó internetezőkre is egyre jobban gondolni kell.

Én, mint honlapkészítő, úgy vélem, hogy az a jó weblap, ami ugyanúgy működik és néz ki mindegyik népszerű böngészőben. Ezért szeretném ajánlani a következő JavaScript kódot, amivel hozzáadhatjuk oldalunkat a könyvjelzőkhöz bármelyik népszerű böngészőből.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
<script type="text/javascript">
function konyvjelzo() {
var title = document.title;
var url = document.URL;
if(window.sidebar) window.sidebar.addPanel(title, url, '');
else if(window.opera && window.print) {
var mbm = document.createElement('a');
mbm.setAttribute('rel', 'sidebar');
mbm.setAttribute('href', url);
mbm.setAttribute('title', title);
mbm.click();
}
else if(document.all) window.external.AddFavorite(url, title);
}
</script>

A fenti sorokat illesszük be az oldalunk „head” részébe vagy helyezzük egy külön .js fájlba (ajánlott). A kód mindig az aktuális oldal adatait (név, cím) adja vissza, így segítségével bármelyik aloldal felvehető külön könyvjelzőként.
Legvégül az alábbi linket illesszük be a honlapunk tartalmába:

1
<a href="javascript:konyvjelzo();">Aktuális oldal felvétele a könyvjelzők közé</a>

Készen is vagyunk. Így már mindegyik látogatónk használni tudja a funkciót, senki nem szenved hátrányt a kedvenc böngészője miatt.

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. A leírás jó, egy dolgot hagytál csak ki belőle:
  – a Firefox család böngészőiben amikor scriptből veszel fel bookmarkot, alapból azzal a beállítással kerül a könyvjelzők közé, hogy az oldal sávban nyíljon meg. Ez egy olyan biztonsági beállítás, ami szándékos, és script oldalról nem lehet mit kezdeni vele.

 2. Hát személy szeirnt én midnig úgy készítem el 1. a dolgokat, hogy FF alatt menjen(1egységnyi idő alatt), és utolsó körben IE alatt(kb 3 egységnyi). Ez JS-re és CSS-re is igaz.

  – kisPocok-

 3. DjZoNe: Köszi az észrevételt. Ezt eddig nem is tudtam, mivel mindig menüből veszek fel egy weboldalt. Ezt milyen biztonsági megfontolás indokolja? Miért van így kitalálva?

  kisPocok: Igen, én is pont így csinálom. Először elkészítem FF alatt (mert alapból azt használom), utána elkezdődik a szívás az IE-rel. Hihetetlen, hogy az Explorer nem képes betartani a szabványokat.

 4. Kedves DjZone!
  Nekem nem szeretne működni Firefox alatt valamiért:S lehet az az oka, hogy framesetben van használva? (IE-ben tökéletes)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét