WordPress 2.5 frissítés

Az elmúlt kb 1.5 órát azzal töltöttem, hogy frissítettem a lapomat, blogomat és egyéb oldalakat is a régebbi 2.x-es verziókról 2.5-re. Gondoltam megosztom veletek is a tapasztalatokat, ahogy néztem a neten többen is írták, hogy nem mernek belevágni még mivel nem találtak leírást és tapasztalatokat róla. Remélem ez a szösszenet it segíteni fog többeknek az átállásban. :)

Kezdjük ott, hogy mivel egy nagyobb verzióváltásról volt szó, nem a régebbi jól bevált módon történt most a csere (régi és új csomag tartalmának összehasonlítása majd az új fájlok feltöltése a szerverre), hanem az egész motort újrahúztam a lapok alatt. Szükséges volt ez azért is, mert a művelet során adatbázist is kell majd frissíteni és nem volt kedvem a részleges fájlcsere miatt bármiféle hibába belefutni.

Mivel ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, inkább leírom újra mint első lépés:

Biztonsági mentés készítése

Mielőtt bármibe is kezdesz, szánd rá az időt és készíts mindenről biztonsági másolatot! Én az alábbiakat tettem meg:

 • mentettem FTP-n keresztül saját gépre a fájlokat
 • mentettem phpmyadmin-on keresztül az adatbázist (export funkció)
 • mentettem a lapok tartalmát a WordPress admin felületén (admin/manage/export) keresztül is xml formátuban (wp-admin/export.php)

Ha a biztonsági mentés megtörtént, jöhet az új fájlok feltöltése.

WordPress 2.5 feltöltése

Lehet hogy én kicsit túlzásba viszem ezt a dolgot (belegondolva egyébként nem :) ), de a feltöltés során még egy lépést meg szoktam tenni. Az új fájlokat feltöltés előtt ellátom egy előtaggal, úgy töltöm fel a szerverre, így nem egyből írom felül a már fent lévő, régebbi verziójú fájlokat.

Tehát a „wordpress-2.5.zip” kicsomagolása után a könyvtárstruktúra így néz ki:

wp-admin\
wp-content\
wp-includes\
index.php
license.txt
readme.html
wp-app.php
wp-atom.php
wp-blog-header.php
wp-comments-post.php
wp-commentsrss2.php
wp-config-sample.php
wp-cron.php
wp-feed.php
wp-links-opml.php
wp-login.php
wp-mail.php
wp-pass.php
wp-rdf.php
wp-register.php
wp-rss.php
wp-rss2.php
wp-settings.php
wp-trackback.php
xmlrpc.php

én viszont adok neki egy előtagot (wp25-) és így fog kinézni:

wp25-wp-admin\
wp25-wp-includes\
wp-content\
wp25-index.php
wp25-wp-app.php
wp25-wp-atom.php
stb……

Egyedül a „wp-content” könyvtárat nem neveztem így át, mivel azt nem szándékoztam frissíteni, hisz csak a saját template-k meg a pluginek vannak benne. Ha viszont neked alapértelmezett skinnel fut a blogod, akkor ne felejtsd el ezt is kicserélni.

Amely fájlra még oda kell figyelni, az régiek közül a „wp-config.php„. Ez tárolja az adatbázishoz történő csatlakozás adatait, úgyhogy nem szabad elveszíteni illetve nem szükséges felülírni, de ez esetben egy plusz sort be kell tenni a régi konfig fájlba. Alapértelmezetten egyébként nem is lehetne felülírni a wp-config.php-t, hisz a letöltött „wordpress-2.5.zip”-ben csak egy „wp-config-sample.php” van.

Ami plusz sor, ami az új 2.5-ös WP „wp-config.php”-jában benne van (a kommenttel kicsit több mint 1 sor):

1
2
3
4
// Change SECRET_KEY to a unique phrase. You won't have to remember it later,
// so make it long and complicated. You can visit https://www.grc.com/passwords.htm
// to get a phrase generated for you, or just make something up.
define('SECRET_KEY', 'put your unique phrase here'); // Change this to a unique phrase.

Ebből a define… sor a fontos, mert itt meg kell adnunk egy egyedi kifejezést, ami alapján egy kulcsot fog generálni a wordpress. Erre a kifejezésre később nem lesz szükséged, szóval lehet (sőt ajánlott) egy jó hosszú, értelmetlen karaktersorozatot is választani.

Ha van magyarosításod, akkor azt ne felejtsd el majd a végén visszatölteni, pl. a „/wp-includes/languages/” könyvtárat. Ha kimarad, nagyobb galiba nem lesz belőle, csak átmenetileg amíg nem pótolod, angolul fog futni a lapod.

Tehát az átnevezés megtörtént, jött a fájlok feltöltése.

Amint felértek, a régi fájlokat és könyvtárakat is elláttam egy előtaggal, mondjuk a „wp233regi-” -vel (ebben segítség a TotalCommander „Fájl/Csoportos átnevezés” funkciója, amit CTRL+M billenytyűkombinációval is elő lehet hívni)

Miért is volt ez nekem jó?

Azért, mert a szerver sebességétől meg a netkapcsolatom sebességétől függően pár percig is eltarthat, amíg felérnek a fájlok. Ezalatt már részben az újakat találja meg a WordPress, részben a régieket és nem szerettem volna, ha a látogatóimnak pl. egy egy cikk helyett hibaüzenetet dob a motor.

Így feltöltöttem az új fájlokat -> átneveztem a régieket „wp233regi-„-re -> majd töröltem az új fájlok „wp25-” előtagját és gyakorlatilag pár másodperc alatt a teljes állományt kicseréltem, nem valószínű hogy bárki is észrevette volna.

Adatbázis frissítés

Elérkeztünk ide is … :) Amint a fájlok cseréje a fent említett módon megtörtént, azonnal megnyitottam a lap admin felületét, ahol az alábbi üzenet fog fogadni (és persze nem enged belépni sem):

Database Upgrade Required

Your WordPress database is out-of-date, and must be upgraded before you can continue.
The upgrade process may take a while, so please be patient.

Upgrade WordPress

Ettől nem kell megijedni, mindössze arról van szó, hogy frissítened kell az adatbázist mert elavult. Kattints az utolsó sorban látható „Upgrade WordPress” linkre, 1-2 másodpercen belül egy másik üzenetet kell majd kapnod:

Upgrade Complete Your WordPress database has been successfully upgraded!

Sikeres volt a frissítés, most már be tudsz lépni a szokásos módon az admin felületedre.

Ellenőrzés

Erre is szükség van, fusd végig gyorsan az admin felületet meg a lapodat is, hogy minden rendben működik-e. Nézd meg, hogy a plugineknél nem jelez-e hibát a rendszer, ha kell frissíteni azt tedd meg, legyen minden szempontból a legfrissebb a blogod.

Ha esetleg volt valami egyedi módosítás a régi PHP fájlokban, azt most még át tudod másolni az újakba is (én pl. elfelejtettem az egyik blognál, hogy a „wp-includes” könyvtár egyik PHP fájljában volt 5-6 sor plusz kód, ami miatt nem jelent meg a jobb oldali menüm a cikk nézetben), ott van minden a szerveren „wp233regi-” előtaggal illetve a gépeden is.

Template-k a frissítés után

Nekem 3 különböző template-tel sem volt gondom a frissítés után, igaz mindegyiket én építettem így arról nem tudok nyilatkozni, hogy a mások által készített és publikusan letölthető template-k közül lesz-e valamivel gond.

Erről bővebben itt tájékozódhatsz: http://codex.wordpress.org/Themes/Theme_Compatibility/2.5

Pluginek a frissítés után

A pluginek terén egyetlen hibát véltem felfedezni, mégpedig hogy a blogomon használt „Simple Tagging” jelenleg nem akarja az igazat és részben használhatatlan. A tag-eket fel lehet venni, oda lehet rendelni a bejegyzésekhez, meg is jelennek a lapon, csak éppen nem működnek pl. a kapcsolódó bejegyzések ami a jobb oldalsó sávon látható.

Minden más plugin tökéletesen műdödik a WP 2.5-en az alapján, amit eddig láttam.

Ha bővebben is érdekel a plugin compatibilitás, akkor javaslom az alábbi linket tanulmányozd: http://codex.wordpress.org/Plugins/Plugin_Compatibility/2.5

Magyar nyelvi fordítás

Aki magyarul szeretné használni a WordPress 2.5-jét, annak tudom ajánlani a WordPress magyar fordítás oldalt, melyet itt lehet elérni: http://wordpress-hu.dev.rain.hu

Itt már letölthető a teljes magyar WordPress 2.5 csomag:
http://djz.hu/files/wordpress-2.5-hu.zip

Illetve letölthető külön is a .mo fájl:
http://djz.hu/files/wordpress-2.5_hu_HU.zip

Itt a vége, remélem sokan fogjátok sikeresen frissíteni a lapjaitokat. :)

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

21 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Jó a leírás Harder, én először egy teszthelyen frissítettem mindenféle adatbázismentés nélkül, majd mikor láttam, hogy minden klappol, akkor az éles honlapomon megcsináltam az adatbázismentést, majd frissítettem.

  Ingyenes templathez: én átszabott, de ingyenes templatet használok, nincs vele gond, és kipróbáltam több más, nem bütykölt templattel is, azokkal sem volt probléma. Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom az új wp-t, nekem tetszik, felhasználóbarát és mintha gyorsabb is lenne.

  Egy adatbázis-kérdés: észrevettem, hogy az exportált adatbázisban a comments mezőben rengeteg spam üzenet van letárolva, amik úgy kerülhettek oda, hogy korábban a wp-admin felületén megadtam egy IP-címet, ahonnan csak spam-ek érkeznek. Ám valamiért az adatbázisban benne maradtak.

  Ezeket a spam-sorokat egyszerűen ki lehet törölni, nemigaz?

 2. Harder. Van egy apró változás a 2.5 config fájljában, amely a 2.33-ban nem volt. Ha valaki nem a te módszered szerinte frissít, akkor a konfig fájlba bele kell tennie az alábbi define sort – természetesen átírva a saját mondatára -, különben header hibaüzenetet kap a különféles plugin és sablon beállításoknál!

  Egyébként hálás köszönet a kimerítő leírásért! De ezt már megszoktuk… :)

  1
  2
  3
  4
  5
  
  // Változtasd meg a SECRET_KEY konstanst egy tetszőleges mondatra.
  // Nem kell megjegyezned, szóval bármilyen hosszú és bonyulult lehet
  // Meglátogathatod a https://www.grc.com/passwords.htm oldalt
  // ha szeretnél generálni egyet, de jobb, ha kitalálsz valamit.
  define('SECRET_KEY', 'írd ide a saját mondatod'); // Változtasd meg valami egyedire
 3. Köszönöm az infót, ez biza nekem is elkerülte a figyelmemet úgyhogy most tettem bele a konfig fájlokba. :) Eddig szerencsére hibát semmit nem okozott. Mindjárt kiegészítem a cikket.

 4. Sziasztok,
  Frissítettem én is az oldalt, hasonlóan a leíráshoz. Egyet azonban csavart az új verzió a motoron.
  Megjeleník szépen minden, csak se a cimkék sem a kategóriák nem működnek. Azt az üzenetet dobja vissza, hogy nem létezik ilyen kategória vagy cimke. Újra létre kell hozzak minden kategóriát és cimkét és a bejegyzéseket frissítenem kell ezekkel, még az a szerencsém hogy nincs sok bejegyzésem, úgyhogy most irogatok, meg frissítek.
  Gondoltam leírom az én tapasztalatomat is :)

 5. A címkéknél még lett volna az a tippem, hogy talán – mint én is – nem a default tagrendszert használod, de a kategóriákra nincs ötletem, miért nem hagyta meg. A kategóriarendszerrel nekem egyik oldalon sem volt gond.

 6. Csak a tapasztalatomat osztottam meg, mint mondtam szerencsére kevés bejegyzés volt, így nem okozott komoly gondott (még szerencse hogy előbb ezen az oldalon próbáltam ki és nem egy másikon, ahol jóval több bejegyzés van, azt végülis csak az adatbázis miatt használom, úgyhogy valószínű az marad úgy ahogy van, legalábbis egyenlőre).

 7. Harder magyar nyelvi fájlt honnan szedtél az új verzióhoz? Én még csak most ismerkedem a wordpress blogmotorral szal nem tudom ezek mennyire kompatibilisek a régi verziókkal. Találtam egy nem hivatalos magyar fordítást, de az sajnos nem az igazi. Néhol magyar, néhol angol. :(

 8. Coolfox: a word-press.hu-n az utolsó bejegyzésben megtalálod a teljes magyar frissítő csomaghoz illetve a magyr nyelvi fájlhoz tartozó linket.

 9. Coolfox,
  látom már közben kaptál választ. :) Én nem használok fordítást, ami magyar szöveget látsz az a template-ből jön, de kiegészítettem a cikket ezzel az infóval is.

 10. A templatet én is próbáltam átírni, de a karakterkódolással van vmi gond. Elméletileg minden passzol, de mégse jelennek meg az ékezetek. seo fórumon olvastam Merras írását a wp ezen problémájáról, de nem gondoltam, hogy ennyire meg fogom szívni.

 11. Én is kipróbáltam a 2.5-öt. Szép, bár lehetne szebb is. Azonban kénytelen leszek visszaállítani a régit… Ugyanis extrás szerveren az adminnal gondok akadtak. Pl. az admin kezdőlap bejön, majd pár másodperc múlva mintha lefrissítené magát (eltűnik minden), de ezután már nem jön be újra az admin. Továbbá új oldalt sem sikerült még létrehoznom, hibát ír ki.

 12. Igen, ezt most én is tapasztalom, bolyzsolt…igaz, úgy ki tudtam bekkelni,hogy localhoston is fent volt,ergo az elérési útból ki tudtam lesni egy másik admin menüpontot,és így már oké..bár azt nem tudom,hogy ha visszamennék a főoldalra onnan,akkor mi lenne a helyzet…írtam egy kedves aranyos üzenetet az extra fórumára, hogy jó lenne, ha csinálnának valamit..kíváncsi vagyok, mikorra lesz belőle valami.

 13. Én úgy láttam, hogy amikor a főoldalon a WP.org hivatalos híreit akarja betölteni, akkor irányít át. Ott lehet valami bibi. Bár ezzel még nem is volt gond, mert ettől még használható az admin, de hogy új oldalt sem tudok hozzáadni, na az már gáz.

 14. Nos, az olvasottakon felbuzdúlva én is frissítettem az egyik honlapot WordPress 2.5-re. Az eredmény igencsak érdekes lett. Eltűntek a magyar ékezetek, viszont van cserében helyettük rengeteg kérdőjel. Szóval olvashatatlanná vált a honlap. Sajnos…

 15. Biztos hogy a kódolással lesz a gond, ahogy látom még nem is állítottad vissza a régi állapotot. Pl. a forráskódban néztem, hogy ez mi: „UNICODE-1-1-UTF-7” ?

 16. Elsőre én is kódolásra gondoltam, de UTF-8-nál is kb így nézett ki (annyi volt a különbség, hogy néhány kérdőjellel kevesebb volt, helyettük viszont rombuszok voltak). Akkor gondoltam, hogy kipróbálom az összes kódot: a kelet-európainál az UTF-8-hoz hasonló volt az eredmény, s amióta erre az UNICODE-1-1-UTF-7-re került, már nem is tudom másítani, mert mentésnél kiírja, hogy „Beállítások mentése sikertelen. Próbáld újra.”
  Ja, és nem csak a honlapon, de az admin felületen is teljes a káosz, a magyar ékezetek helyett ott is kérdőjelek sorakoznak. Sajna – mivel nagyon keveset értek az ilyen dolgokhoz – nálam itt megállt a tudomány. Már azon morfondírozom, hogy hány napomba fog kerülni újra felpakoljam azt a rengeteg írásos anyagot.
  (Bár még reménykedem, hogy ez nem következik be, csak hát nem tudom, hogy innen hogyan másszzak ki. A híres bajai halászléfőző népünnepély már nincs messze, tehát foglalkozni kell a honlappal, gondoltam frissítek WP2.5-re. Így jártam.) :)

 17. Tedd vissza a biztonsági mentést, azért azt elég gyorsan meg lehet csinálni, nem kellenek napok hozzá.

 18. Az a baj, hogy még sose csináltam ilyet, nem tudom hogyan kellene. (De – mint kiskutya az ugatásba – előbb-utóbb nyilván majd ebbe is belejövök.)

 19. Az FTP-n töröld a wp-hez tartozó fájlokat (vagy tedd át őket más könyvtárba, vagy nevezd át őket totalcommanderrel), töltsd fel a régi verzió fájlait.
  Ha megvan, akkor phpmyadmin-on keresztül tudod törölni a bloghoz tartozó részeket, majd az előző mentésből az import funkciót választva vissza tudod tölteni az egészet.
  Ha ezek megvannak, és a wp fájloknál a konfig fájlban a megfelelő adatokat kitöltöd (adatbázis kapcsolódáshoz), akkor mennie kell újra a régi állapotában. Persze plugineket is vissza kell tenni, meg ami még volt a régi állapotban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét