Amit a WordPress cache-ről tudni érdemes

Mit jelent a cache?

A cache (ejtsd: kes) kifejezést többféleképpen is lehet értelmezni. Egyfelől lehet valamilyen hardver (például a számítógép memóriája vagy a meghajtók gyorsítótára), másrészt pedig lehet szoftver komponens is, például a Windows lapozófájl is egy nagy cache fájl. Ehhez hasonló a szerverek esetében is van.

A magyar megfelelője a gyorsítótár szó, de a kifejezés eredetileg francia szó, ami azt jelenti, hogy „rejtekhely” vagy „elrejtett készlet”.

A cache az átmeneti információtároló elemek szinonimája, melyek célja az információ-hozzáférés gyorsítása. (Betöltés gyorsítása.)

A működése azon az egyszerű elven alapszik, hogy bizonyos tartalmak, adatok bekerülnek egy olyan átmeneti tárolóba, ahonnan aztán gyorsan elő lehet hívni (betölteni) őket.

Például, amikor felkeresel egy oldalt a böngésződben, aztán másnap vagy harmadnap ismét rákattintasz, akkor az “kesselt” adatok (például képfájlok) miatt sokkal gyorsabban töltődik be, mint elsőre.

Egy másik példa: ha a gépeden megnyitod a Photoshop-ot, majd bezárod és újra megnyitod, akkor már sokkal gyorsabban tudja megnyitni a rendszer.

Miért fontos a WordPress gyorsítótár?

A WordPress gyorsítótár, cache kifejezetten a WordPress honlapok saját cachel-elt adatait jelenti. Egy oldal betöltési sebességének nagy jelentősége van. Nem csak a felhasználók, hanem a Google is szereti, ha egy weblap 1-2 másodpercen belül láthatóvá, használhatóvá válik.

Ha a WordPress oldaladnak van saját gyorsítótára, akkor már első betöltéskor klasszisokkal nőhet a betöltési sebessége és nagyobb látogatószámot lehet képes elbírni honlapunk.

Ez növeli a felhasználói élményt, növeli a konverziót és a keresési rangsorolásra is pozitívan hat.

Valószínű, hogy a tárhely szolgáltatód is biztosít számodra különféle cache megoldásokat, még akkor is, ha esetleg erről nem tudsz. Van ugyan is szerver oldali cache is. Viszont, ha még optimalizáltabbá, gyorsabbá szeretnéd tenni az oldaladat, akkor a WordPress cache bővítményt is érdemes használnod, főleg amennyiben a jobb pontszámok elérése a célod.

A WordPress cache plugin, bővítmény

A WordPress weboldal alap esetben minden látogatáskor legenerálja a tartalmat, kiolvassa a szöveges tartalmakat az adatbázisból, ami teljesen felesleges. Főleg akkor, ha az nem sokat változik időközben pl. nem írod át a főoldal, aloldalak tartalmát és nem írsz új blogbejegyzéseket sem.

A gyorsítótárazással sokat lehet javítani az oldal betöltési sebességén, amire több választási lehetőségünk is van. Ilyen a magyar support-al rendelkező Swift Perfomance, vagy az angol nyelvű W3 Total cache, WP Fastest cache, WP Super cache vagy Auoptimize.

Ezek közül mindegyiket telepítés után csak be kell kapcsolnod, beállítanod (dokumentációjukat azért meg kell nézni az ideálishoz) és ki csak tesztelned kell inkognító módban vagy egy másik böngészőben a funkciókat és a megjelenést.

Csodát ne várjunk egy bővítménytől. Minél több időt szánunk a megfelelő beállításra, annál gyorsabb lehet honlapunk, azonban ehhez nem árt bővíteni általában ismereteinket.

Cache – mikor okoz gondot?

A gyorsítótár problémákat is okozhat, ha nem megfelelően van beállítva. Előfordulhat például, hogy emiatt szétesik a weboldalad és/vagy a funkciók nem működnek, de az is lehet, hogy egyszerűen csak nem jelennek meg a változtatások pl. új szöveg vagy kép.

Van, amikor nem a WordPress cache bővítmény beállításai okozzák a hibát, hanem maga a szerver. Ez főként a silány szolgáltatást nyújtó, pár ezer forintos tárhelyszolgáltatóknál fordul elő, csak szimplán érdemes ellenőrizni és kizárni ezt a lehetőséget elsőként.

Ha valami hibát nem tudunk elhárítani, érdemes a használt cache bővítmény supportjához fordulni vagy akár másik gyorsítótár bővítmény használatát is kipróbálhatjuk.

A gyorsítótár összegezve

A cache, azaz gyorsítótár bár alapvetően egy hasznos funkciót testesít meg, de ha nincs megfelelően beállítva, akár a szerveren, akár a honlapon, akkor nem tudja megfelelően ellátni a funkcióját. Ha erre odafigyelsz, akkor maximálisan kiélvezheted a “kesselés” minden előnyét és jóval több egyidejű látogató számára biztosíthatod honlapod gyors betöltését.

Tesztelj, ellenőrizz, fejlődj!

Szerző: Rottenbacher Tamás ( rottenbacher.hu )

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kedves Hugyecz Görgy,
    Még annyival egészíteném ki a cikket, hogy a WordPress oldalak esetében először a sablon leírását érdemes megnézni, hogy melyik gyorsítótár bővítményt ajánlja, milyen beállításokkal.
    Továbbá nem érdemes több fajtát használni, mivel a legtöbb esetben ettől összeomlik maga az oldal is. (Persze legtöbb esetben ezeket nem is lehet egymás mellett aktiválni, csak miután ki van a másik kapcsolva.)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét