WordPress feltöltési útvonal beállítása

Egy apró kellemetlenségre szeretném felhívni a figyelmet a wordpress képfeltöltése kapcsán. Szerintem nem igazán logikus a WordPress-ben és én is csak úgy vettem észre, hogy szóltak, nem működik megfelelően (jómagam nem használom, FTP-n töltöm fel és kézzel linkelem a képeket a tutorial.hu-n).

Amikor létrehozol egy új bejegyzést, van a bejegyzés címe alatt egy olyan gomb/ikon, hogy „Add an image„.

új kép hozzáadása a cikkhez admin felületen
új kép hozzáadása a cikkhez admin felületen

Ez a rész nem fog megfelelően működni, ha a wordpress admin felületén a setting / miscellaneous részen nem állítod be az alábbiak mintájára az elérérési útvonalakat.

wordpress feltöltési útvonal
wordpress feltöltési útvonal

Tehát az első mezőben be kell állítanod azt a könyvtárat (a gyökérkönyvtárhoz képest), ahova a feltöltések történjenek majd. FTP-n keresztül ennek a könyvtárnak be kell állítani a chmod 777-t, hogy a wordpress írni tudja. Írnia pedig azért kell, hogy létre tudjon hozni új könyvtárakat és fel tudja tölteni a képet.

A második mezőben meg kell adni azt az elérési útvonalat, ahova a feltöltött képeket majd linkelje. Ezen a részen nem volt számomra egyértelmű a működés, mert a szövegben az áll: optional. Ez meg ugye azt jelenti hogy opcionális, tehát nem kötelező. Pedig de.

Feltételeztem, hogy ha nem töltöm ki de az első mezőben már beírtam valamit, amitől az alapértelmezett feltöltési útvonal (/wp-content/uploads/) megváltozik, akkor a wordpress elég intelligens ahhoz, hogy a feltöltési könyvtár alapján beállítsa azt is, hogy a bejegyzésekbe illesztett képeknek mi lesz az útvonala.

Ahogy észrevettem, ez nem történik meg, így esett meg az, hogy bár nálam egyedi feltöltési útvonal volt megadva (pl. feltoltes), az új bejegyzésekbe illesztett képeket még továbbra is a /wp-content/uploads/feltoltes útvonalon akarta megnyitni. Ez persze nem sikerült neki.

A megoldás az lett, hogy a második mezőben meg kellett fixen adni az általam meghatározott feltöltési útvonalat.

Az már csak apró plusz infó a témához (ha már úgyis itt tartunk), hogy érdemes bepipálni a „Organize my uploads into month- and year-based folders” opciót, hogy a képeinket kicsit rendezettebb formában tárolja a wordpress.

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

13 HOZZÁSZÓLÁS

 1. És az a pojén, hogy a 2.6 előtt ez igy is ment, magátol kitalalta a teljes eleresi utat, csak a 2.6-ban kell ezzel szöszmötölni. Ráadásul oda sincs irva, hogy milyen utvonalat, mert az az utvonal lehet akár a fájlrendszeren levő teljes eléréi út is.

 2. Akkor remélem hogy ez most csak egy bug amit javítanak majd, mert elég rosszul venné ki magát ha ezt direkt butították volna vissza ilyenre. :)

 3. valoszinu, hogy bug, bár elég öles bug. (mondjuk, talán azért nem is vettek eszre, mivel sokan használják a default beállítast – wp-content/uploads – azzal meg jol megy)

 4. Óóóóó, hatalmas köszönet ezért!

  Tudtam, hogy van valami gikszer, hogy máshová tolja a képeket és más címről hívja meg, de nem tudtam rájönni. Én arra gyanakodtam, hogy nekem egy domainen plusz egy aldomainden is van egy wp, és az kavarja össze a dolgokat, de ezek szerint nem. Hálás köszönet!

 5. Részleteket is írj, hogy mit állítottál be, hol a könyvtár az FTP-n stb..
  akkor lehet segíteni, így nem. :)

 6. A sport.vakum.hu-n oké a dolog, a vakum.hu-n nem működik továbbra sem.

  Ennek elérési útja pedig ez: 0:/vakum.hu/vakum.hu/www/

  Vagyis a www-könyvtárban van a wp.

  Kösz, hogy segíteni akarsz.

 7. Ahogy charlie mondja, plusz még annyival kiegészíteném, hogy ebben az esetben az első mezőbe azt kell beírnod, hogy „fajlok”

 8. Hello, van-e megoldás 2015-ös wp-re?
  Mert abban nem találtam ilyen menüpontot.
  Ott hol lehet beállítani, hogy hol legyen a képek helye (ha nem az alapértelmezett uploadot akarom)?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét