WordPress honlap gyorsítása

Ha van egy szuper WordPress honlapod, akkor nagyon fontos, hogy gyorsan betöltsön, amikor az érdeklődők rákattintanak. A felmérések szerint a legtöbb ember legfeljebb 3-4 másodpercet hajlandó várakozni képernyőjén a homokórával.

Ha egy weblap ennél lassabban tölt be, az nem csak bosszantja a látogatókat, hanem emellett azt az érzetet kelti bennük, hogy nem egy profi, megbízható szolgáltatás honlapján vannak és ez valószínűleg így is van.

A weboldal készítéskor, optimalizálásakor tehát nagyon fontos, hogy a betöltési sebességre is odafigyelj. Meg kell találni a megfelelő arányt a sebesség + a felhasználói élmény + funkciók háromszögében.

Az ideális betöltési sebesség – mennyi az annyi?

A weblap betöltési sebessége azt mutatja meg, hogy az érdeklődőnek mennyit kell várakoznia, hogy az oldal láthatóvá és használhatóvá váljon számára. A legjobb, ha egy “szempillantás alatt” megtörténik, hiszen hozzá vagyunk szokva a szélessávú internethez és a gyors, szinte azonnali betöltés mondhatni alapelvárás lett.

Tehát minél gyorsabb, annál jobb, de ha a 4 másodpercet meghaladja, akkor az semmiképp sem nevezhető jónak. Ez esetben érdemes dolgozni a WordPress honlap gyorsításán. Amennyiben 2 másodperc vagy kevesebb, akkor nem érdemes hozzányúlnunk.

Hogyan tudod gyorsítani a honlapodat?

A sebesség gyorsításhoz először is tudnod kell, hogy mi az, ami lassítja, lassíthatja a betöltést. Ha például nagykiterjesztésű képfájlokat, bonyolult kódokat csinálsz, halmozod a bővítményeket vagy a nem használtakat bekapcsolva hagyod, akkor ezekkel mind nehezíted, lassítod a weboldalad betöltését.

Most adunk néhány tippet, hogy hogyan tudod gyorsítani az oldalad sebességét:

1.) Válassz jó minőségi WordPress tárhelyet.

2.) Méretezd, tömörítsd a képeket, fájlokat, amiket feltöltesz.
Ezeket automatizálhatod is bővítménnyel: Például TinyPNG, ShortPixel, Smush, Imagify megoldások egyikével.

3.) Késleltesd a képernyőn kívüli képek, fájlok betöltését.
Erre a WordPress 5.5. óta van gyári lazyload megoldás, így elég ha a sablonod vagy cache bővítményed támogatja ezt.

4.) A kódok létrehozásakor optimalizált eredményre törekedj.
Ez főleg fejlesztőknek szól. Felhasználóknak azt a tanácsot adnám, hogy amihez nem szükséges, (pl. hírlevél form, Google Analytics kód beszúrása, stb.) ne használjanak külön bővítményt, hanem nézzék meg miként tudják kézzel beszúrni.

5.) Távolítsd el a nem használt css és javascript kódokat.
Főként a nem használatos pluginek, sablon funkciók kikapcsolásával, illetve optimalizáló bővítmény alkalmazásával.

6.) Ne halmozd a bővítményeket, csak a legszükségesebbeket használd.
A nem használt kódokat, bővítményeket távolítsd el. Ne csak kikommenteld, kikapcsold, hanem töröld is.

A mérés a sebesség optimalizálás alapja

Ahhoz, hogy tudd, hány másodperc az oldalad betöltési ideje, fontos, hogy hol, mikor és hogyan méred. Ezt nagyon egyszerűen megteheted az erre specializált mérpldalak segítségével.

A Google saját tesztoldala, a PageSpeed Insights, de a GTMetrix-ot, a Pingdoom-ot is bátran használhatod.

Ezeket azért érdemes kipróbálnod, mert pont- vagy százalékértékben átfogó információkat adnad a weboldaladról, sőt részletes tippeket is kapsz a gyorsításhoz, igaz angolul. Egyébként a saját oldalad betöltési sebességét úgy is leellenőrizheted, hogy inkognító ablakban beírod a honlapod címét és megfigyeled mennyi idő telik el, míg betölt.

Weboldal gyorsítás összegezve

A WordPress honlap gyorsítás feladata nem bonyolult egy alap szintig, ha tudod, hogy mi okozza a lassú betöltést.

Javítsd ki a hibákat és a későbbiekben is folyamatosan figyelj oda az optimalizálásra, a gyorsaság mérést pedig időnként ismételd meg.

Ha így teszel, akkor a weboldalad pillanatok alatt betölt a látogatóid nagy örömére. Egy szint fölött azonban lineárisan nő a szükséges tapasztalat, hogy jobb, gyorsabb eredményeket lehessen elérni.

Szerző: Rottenbacher Tamás ( rottenbacher.hu )

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét