WordPress MU & BuddyPress

A következő leírás amolyan ismertető jellegű lesz, nem teljes körű ismertetőnek szánom. Csapjunk is hát bele a lecsó közepébe!

Mi az a WordPress MU?

Aki esetleg nem ismerné a WordPress MU-t, annak íme egy nagyon rövid, lényegi összefoglaló: A WordPress MU (Multi User, több felhasználós) segítségével tulajdonképpen egy komplett blog rendszert üzemeltethetünk, mint például a blog.hu.

Ha az ember fia éppen nem blog rendszert akar üzemeltetni, hanem a tárhelyén több blogot szeretne elhelyezni, erre is tökéletesen megfelel, hiszen elég csak egyetlen WordPress MU-t feltelepíteni, máris 2-3-4 vagy még ennél is több legyet ütött vele egy csapásra.

Telepítéskor kétféle beállítás közül választhatunk: Minden blog külön aldomainen legyen elérhető, vagy egyetlen domain alatt /userblog formában. Utóbbi véleményem szerint kerülendő, ha kifejezetten blog rendszert akarunk készíteni.

wmpu_1

Telepítéskor érdemes arra figyelni, hogy a htaccess.dist fájlt ne nevezzük át, mert ez automatikusan megtörténik a telepítés végén. Rossz hír, hogy az újabb verziókhoz nincs magyar nyelvi fájl, vagy legalábbis én nem találtam.

Talán érdemes megjegyeznem, hogy a WordPress MU meg fog szűnni. Igen. Jól olvasod. A hírek szerint egyesülni fog a WordPressel.

És mi az a BuddyPress?

A BuddyPress egy beépülő plugin a WordPress MU-hoz. Segítségével megjeleníthetjük a főoldalunkon a blog rendszerekhez szükséges dolgokat, mint például a felhasználók profiljának és blogjainak linkjeit (többek között). Természetesen ehhez BuddyPress kompatibilis sablonok szükségesek.

Ezen kívül kapunk egy hasznos, admin barnak nevezett felső menüsávot, mely minden oldalon megjelenik. A menüpontok között többnyire az admin menü linkjei vannak (mondhatnám gyors linkeknek is), de jobbra igazítva akad olyan is, ami egy véletlenszerű blogra visz minket.

buddypress 1

buddypress 2

Érdekelne részletesebben is a BuddyPress. Tudsz segíteni?

A BuddyPress részletesebb ismertetőjével egy legközelebbi írásomban találkozhatsz, egyelőre legyen elég ennyi. Addig is a hivatalos weboldalán találsz egy about című oldalt, itt megtekintheted a sajátosságait és a demóit.

9 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Maximum úgy tudod talán megoldani a dolgot,hogy exportálod az installáltWP-ből a dolgokat, wp-mu telepít,blog létrehoz,és import…szerintem.

 2. A WP és a WP MU táblái között elvileg nincs nagy különbség, így meg lehet próbálni a Balou által említett import-exportot is. Ha így nem működik, akkor utánanézek a dolognak. :)

 3. A WP MU -legalábbis az én olvasatomban:) – gyakorlatilag egy halomnyi sima WP egy központi “mag” körül,szóval a MU-ban létrehozott blog elvi síkon ugyan az, mint a sima WP,azzal a különbséggel, hogy csatlakozik egy “központhoz”…de ez a tartalom szempontjából szerintem lényegtelen.

 4. Igen, erről van szó. Az alap WordPressel megegyező adatbázis táblák megtalálhatóak a WordPress MU adatbázis táblái között is, a különbség ránézésre csak annyi, hogy minden felhasználó kap egy sorszámozott táblát (pl.: wp_posts_1, wp_posts_2, stb.), hogy ne keveredjenek össze a hozzászólások, postok a különböző blogokból. Így aztán a felhasználó blogjának a költöztetése is megoldható ezek segítségével, ha a webmester partner ebben.

 5. Lenne egy kérdésem:

  Felraktam a szerverre a telepítőt, beállítottam a config file-ban a dolgokat, de kiírja a webes elérésnél, hogy rosszul átirányított a lap. Mi lehet a hiba?

  Üdv.: Feriman

 6. A WordPress MU telepítőjének automatikusan létre kell hoznia a wp-config.php fájlt. Kézzel csak akkor érdemes átírni a beállításokat a config fájlban, ha a telepítő ezt nem tudja megtenni (nincs írási joga és ehhez hasonlókra lehet itt gondolni).

 7. Huhhh Skacok,

  Nagyon köszi a sok-sok infót!

  További kérdések:

  – MySQL adatbázis mentésnél, van e jelentősége milyen formátumba exportálok ( CVS…) melyiket ajánljátok?
  – a tárhely fáljait simán törlöm, aztán az MU-t simán felpakolom?
  – Az MU témája lesz az egyedi blogoké, vagy a blogok továbbra is önállósággal bírnak ezen a téren? Melyik téren nem!
  – MuU -val kapcsiban ismertek valamilyen ellen javallatot?

  Köszi
  Freelance71

 8. Köszi az ötleteket, a támogatást, sikerrel telepítettem, a WP MU-t, minden OK!
  Vagyis majdnem…

  Szerintetek kivülrűl miért nem tudok blogot regisztráltatni, regiz júzer, sőt blogot is, jogosultságot is tudok adni a júzernek, viszont az új blog 404es errorra fut

  Előre is THX ;)

  Freelance71

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét