WordPress theme nyelvesítés

Ez egy apró kis leírás lesz, de talán másnak időt spórolok meg vele. A wordpress nyelvesítésről van szó, de nem az alap rendszeréről hanem a theme fordítás részéről.

Alap WordPress nyelvesítés

Az alap wordpress fordítás ugye nem egy kaland, hiszen alig pár dologra kell odafigyelni:

a wp-content/languages/ könyvtárban legyen meg a hu_HU.mo és a hu_HU.po fájl.

A root könyvtárban található wp-config.php fájlban be kell állítani, hogy a wordpress a magyar nyelvesítést használja. Ehhez a kódban ennek kell szerepelnie:

define (‘WPLANG’, ‘hu_HU’);

WordPress theme nyelvesítés

1
2
/wp-content/themes/kitalaltnev/lang/default.mo
/wp-content/themes/kitalaltnev/lang/default.po

Vásárolt theme esetében nem először futok bele, hogy a korábban már megszokott módon – amikor a theme lang fájlokat a theme könyvtárában lévő “lang” alkönyvtárban kellett tartani – a nyelvi fájlok helyzete megváltozott. Ami most utoljára kellemetlenséget okozott, ott a fenti URL helyett a nyelvi fájlokat át kellett raknom ide:

1
2
/wp-content/languages/themes/skinneve-hu_HU.mo
/wp-content/languages/themes/skinneve-hu_HU.po

Azt, hogy ezeket a fájlokat milyen névre kell elnevezni, azt onnan lehet megtudni hogy a theme (szinte bármelyik) fájljait megnyitva meg kell keresni egy nyelvesített kódrészletet és ott megtalálod azt az értéket, melyet később névként kell használnod. Pl. esetemben így nézett ki a home_2.php tartalma:

1
<div class="sixteen columns"> <h2 class="title"><?php _e("Our Services", "skinneve"); ?> <span class="line"></span></h2> </div>

A (“Our Services”, “skinneve”) részletből az “Our services” a megjelenő, fordítható szöveg, nekem a “skinneve” érték kellett. Erre kellett elneveznem a .po és a .mo fájlokat.

Tehát mindezek eredményeképpen a korábbi elérési útvonalról és nevekről:

1
2
/wp-content/themes/kitalaltnev/lang/default.mo
/wp-content/themes/kitalaltnev/lang/default.po

új helyre és névre volt szükség, hogy működjön a nyelvesített theme.

1
2
/wp-content/languages/themes/skinneve-hu_HU.mo
/wp-content/languages/themes/skinneve-hu_HU.po

Körülbelül ennyi lenne az egész, de én kicsit szívtam vele mert először nem jöttem rá hogy mi változott, aztán cache-lve is volt a site és arra is gondoltam hogy az lehet a gond, aztán a theme könyvtárnevével próbáltam meg ezeket stb …. sajnos nem volt korrekt dokumentáció a theme-hez, így találgatnom kellett. Remélem, Te megúszod ezt a kört, ha ilyen gondba futsz bele.

1 hozzászólás

  1. ezt most nem értem, nekem van egy explicit témám egy egyáltalán nem így néz ki és sehogy sem akar magyar lenni :(

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét