Otthoni gépre webszerver telepítése – phptriad


Talán felmerült benned a kérdés, hogy mi értelme van otthoni gépre webszervert telepíteni, mikor annyi ingyenes lehetőség áll az ember rendelkezésére? Szerintem nagyon is sok előnyöd származhat belőle, én mindenkinek ajánlanám aki akár csak kicsit is foglalkozik webszerkesztéssel. Például sokkal gyorsabban lehet le- és feltölteni (bár erről tulajdonképpen szó sincs, hisz a saját gépeden dolgozol). Legfeljebb magadat korlátozhatod fájlméret, tárhelyméret, SQL adatbázis méret vagy akár SQL adatbázisok szempontjából – hiszen korlátlan ura vagy webszerverednek.
Mire is lehet szükség mondjuk egy php-Nuke, Postnuke vagy akár Mambo telepítéséhez?

 • kell ugye a webszerver (pl. az Apache)
 • kell PHP
 • kell MySQL

No most ezeket akár egyesével is le lehet tölteni, telepíteni, konfigurálni, de hát kinek van ehhez kedve és ideje, mikor van olyan megoldás mely az összeset tartalmazza és sokkal egyszerűbb az installálása is? :)

A neve: PHP Triad

Ez egy olyan ingyenes programcsomag, mely a fent említett programokat tartalmazza, egy db EXE formájában. Ennek telepítésével megússzuk a konfigurálási procedúrát, gyorsabban is végzünk.

Itt találod a honlapját: http://sourceforge.net/projects/phptriad/

Nézzük hogy zajlik a telepítése!

Első lépésben töltsd le a fenti címről, majd kezd el telepíteni. A szokásos módon történik, mint az a 2 lentebbi képen is látható.

PHPTriad otthoni webszerver telepítése - 1

PHPTriad otthoni webszerver telepítése - 2

A telepítés eredményeként a C: meghatjóba létrejön 2 új könyvtár (lásd kép 3):

 • C:apache
 • C:phptriad

phptriad03_mini

Nekünk most az “apache” könyvtár tartalma lesz érdekes, ugyanis ebben van a lényeg, méghozzá az alábbi könyvtárakban:

conf
ebben a könyvtárban találhatóak az Apache webszerver beállításához szükséges konfigurációs fájlok. A fájlok bármelyik texteditorral, jegyzettömbbel szerkeszthetőek.

htdocs
e mappa tartalma lesz a webszervered gyökérkönyvtára, melyet a böngészőbe a “http://localhost“-t írva elérsz. Ha majd telepítesz mondjuk egy Postnuke-t, akkor a könyvtárat a gépeden ide kell tenni: “C:apachehtdocspostnuke
és a böngészőben így fogod elérni: http://localhost/postnuke/

mysql
itt található mindenféle tartalom, mely a MySQL adatbázisod működését befolyásolhatja. A 4. képen látható, hogy a “C:apachemysqlbin” könyvtárban található a Windows-os “winmysqladmin.exe“, mellyel szerintem a legkényelmesebb új adatbázist létrehozni.

phptriad telepítése 4

php
végül, de nem utolsósorban ebben a könyvtárban találhatóak a PHP-hez tartozó konfig fájlok, pl. “php.ini“.

phptriad05_mini

Indítsuk el a 4. képen látható “winmysqladmin.exe“-t, hogy létrehozzuk a MySQL adatbázis használatához szükséges felhasználói nevet és jelszót. Ezt az 5. kép illusztrálja, nincs más dolgunk, mint kitölteni a mezőket.

phptriad06_mini

Az “OK” gomb megnyomása után elindul a kezelőfelület. A “my.ini Setup” fülnél látható, hogy a név és jelszó a későbbiekben is bármikor módosítható, illetve itt láthatóak az alapvető információk, mint pl. a kezdőkönyvtár (basedir), port (3306) stb. Ha itt bármit módosítani akarunk, akkor a bal oldalon látható “Save Modification” gombbal tudjuk elmenteni.

phptriad07_mini

A másik számunkra fontos fül a “Databases“. Itt tudunk újakakat létrehozni, módosítani illetve törölni. Az ehhez szükséges menüt a jobb egérgomb megnyomásával hozhatjuk elő.

phptriad08_mini

Válasszuk ki a legördülő menüből a “Create Database“-t, írjuk be mondjuk a “postnuke1“-t, majd a “create the database” gomb megnyomása után már készen is vagyunk.

Innentől kezdve már sínen vagyunk. Hozzuk létre mondjuk a “C:apachehtdocspostnuke1” könyvtárat, másoljuk be a letöltött csomag “html” mappájának tartalmát, és már kezdhetjük is a telepítést.

A telepítéshez szükséges adatok a fenti példa esetében így fognak kinézni (lásd: 6. kép)

Adatbázis szerver neve: localhost // ez mindig ez lesz

 • Felhasználói név az adatbázishoz: admin
 • Adatbázis jelszó: aphe
 • Adatbázis neve: postnuke1
 • A táblák nevének előtagja: nuke
 • Az adatbázis típusa: MySQL
 • Intranet, a honlap helyi hálózaton belüli használata: hagyd üresen

Körülbelül ennyi lett volna ami fontos lehet, mindenkinek sok sikert kívánok :)

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Egy számítógépen (illetve telepített webszerver programon) alapból nem lehet futtatni a PHP kódot, de ha telepíted a megfelelő “hozzávalókat” (ami jelen esetben …

 • Sokak fejében megfordult már a gondolat, hogyan lehetne biztosítani megfelelő teszt-környezetet Joomla tartalomkezelőnk számára, utazás közben vagy internetkapcs …

 • A Thunderbird-Tray egy ingyenes és elég népszerű levelező program, a Thunderbird egyik hiányosságát hivatott kiküszöbölni: a program alapértelmezetten nem nyújt …

 • Aki általában sok ablakot kezel és macerásnak tartja a köztük való váltogatást illetve ablak keresést, biztos örülni fog az alábbi Firefox pluginnek: Ctrl-Tab pl …

 • Bár tény, hogy a WordPress a legnépszerűbb blogmotor, nem biztos hogy mindenkinek ez az idális megoldás. Azt viszont talán nem mindenkinek egyértelmű, hogy milye …

A cikket beküldte: Harder (http://blog.harder.hu)

26 hozzászólás

 1. shadowsheep says:

  A kérdésem a következő én felettem minden ahogy kell, és még jó is.
  Csak azt szeretném megkérdezni hogy net-re valahogy ki lehet engedni?
  Ha igen akkor hogy?
  Mert sajnos a router miatt lehet nem tudom akkor.
  Előre is köszönöm a választ

 2. andris says:

  Üdv.
  Az Apachet ki leet engedni kintre is:)
  Arouteredben kell lenni Port forwardingnak.
  ajánlom a poertforward.com ot
  http://www.portforward.com/english/applications/port_forwarding/Apache/Apacheindex.htm
  keresd meg a routered és lődd be.

 3. shadowsheep says:

  Köszi most már jó. Mindig ez a router kavar bele a dolgokba :). Köszi még 1x

 4. besze says:

  Üdv!

  Én is mindent úgy csináltam ahogy le van írva de amikor beírom hogy http://localhost mindig kér egy felhasználónevet és egy jelszót. Mit lehet tenni?

 5. Dragon85 says:

  Lehet hogy én vagyok buta sőt biztos, de nem értem én nem találom sehol azt a “html”mappát így a tartalmát sem tudom másolni!

 6. Sliderke says:

  Sziasztok minden működik kivéve az utolsó lépés az adatbázis létrehozása mikor rákattintok a create databse-re kattintok nem viszi be az adatbázisba miért?
  Előre is köszönöm!
  Sziasztok!

 7. nero18 says:

  a http://localhost-ra azt irja ki, hogy invalid request.. nem tudja valaki mi lehet a baja?

 8. Sempi says:

  WAMP – egyszerű, és jól működik

 9. Szilard says:

  Sziasztok!Én nem találom a html mappát,tudtok segíteni?

 10. Sempi says:

  keress www mappát

  csak ismételni tudom magam -> WAMP

 11. Tamás says:

  Üdv!
  Wamp szervert telepítettem win 2003 szeróra, a lényeg hogy a szerver online van, de csak nálam netről nem érhető el, hogy tudnám beállítani egyáltalán lehetséges?
  Ha valaki tud kérem segítsen!
  Csak egyszerű HTML, adatbázis nem kell, router nincs.

 12. exxon says:

  Hali telepítettem aesyPHP-t a gépemre. szóval netre hogyan tudom kiengedni?
  unom az ingyenes tárhelyeket a reklámok miatt. saját szervert akarok a dolgaimnak.
  valami megoldás írhatna valaki.
  hxxp://127.0.0.1/home/teszt/jo/index.php

 13. Harder says:

  Ha a gépednek változó az IP cime (dinamikus), akkor kell valami dyndns jellegű szolgáltatás, hogy legyen egy fix URL-ed ami mindig a gépedre mutat. Ehhez kell egy kliens programot is telepítened majd a gépre. A neten elég sok ilyen szolgáltatást találni, rá tudsz keresni könnyedén.

  Egyébként meg javaslom egy normális szolgáltatónál bérelj inkább tárhelyet, havonta párszáz Ft-ból megvan a rendes sebesség, ügyfélszolgálat, segítség, adminfelület stb…. Ennél csak többe fog kerülni mind időben, mind pénzben, ha otthonról akarod ezt csinálni.

  Ajánlom ezt a szolgáltatást: Webtárhely és domain | Habana

 14. ViZion says:

  exxon: mindenütt jó, de a legjobb 127.0.0.1 ez nem ismerős? Az a saját géped, mindíg amit használsz.

  Harder: A jelenleg elérhető ingyenes, ingyenes+reklámmentes, és fizetős tárhelyekről írhatna valaki :)

  Keresgéltem, de régi postok vannak csak itt-ott, semi aktuális. Az extra.hu-t lehet(ett) szidni, de elég megbízható volt, kis trükkel a vackaikat sem mutatta az oldal… most meg fizetős.
  Szerintem sokakat érdekelne, teljesen véletlenül engem is :)

 15. Harder says:

  ViZion: az sem én leszek aki erről ír. :)
  Viccet félretéve, szerintem mindig van valami szopás ezekkel a tárhelyekkel, már nagyon-nagyon régóta nem használtam egyet sem, nem is tervezem. Szerintem még egy tanuló is ki tud fizetni havi párszáz forintot egy fizetős tárhelyre, nemhogy az aki dolgozik és keresete van.

 16. Bence says:

  Harder: ja, a legolcsóbb Magyarországi (500 MB) az havi kb. 400 Ft, az USÁban havi 1200 Ft-nyiért korlátlan adatforgalom&tárhely is kapható.

 17. ViZion says:

  Pedig Harder rád gondoltam… mondjuk olyan sokat nézegettem, h akár… elkezdem, és kiegészíted…?

 18. Harder says:

  Sorry srácok, de a lapon nem tudok helyet adni a fizetős tárhely- és egyéb webes fejlesztéssel kapcsolatos ajánlásoknak, ráadásul itt offtopic is lenne.
  2 ilyenben is érdekelt vagyok valamilyen szinten és nem szeretnék a lapon a konkurenciáról sem jót, sem rosszat írni írni. Plusz az ilyen témáknak mindig egyenes következménye, hogy jönnek a tárhelyesek pl. és akár névvel, akár álnévvel de pakolják be a saját reklámjukat.

  A témában egyébként ajánlom a seo.forum.hu-t, ott van több topic is ezzel kapcsolatban és elég sok tapasztalatot megosztottak már a tagok.

 19. exxon says:

  ez jó és ingyenes. webuda.com
  no comment.

 20. exxon says:

  Hi all!
  Nah az a gondom hogy leszedtem egy wamp szerver progit csak nem megy ki netre. milehet a gond? dynDNS van kliens webcím stb. kiengedem netre és kintröl nemérem el a gépem. tüzfal kikapcsolva.

 21. bbela1987 says:

  Szia!

  Köszi a leírást elsőnek is. Sajnos elakadtam winmysqaldmin- ban a Datebases menüpontban az a teendő, hogy jobb klikk és create databease. Itt nekem hiba üzenet jelenik meg: The server must be connected. Mindent úgy csinátlam, ahogy mondtad. Mi lehetne a gond? Előre is kösz a választ.

 22. Munszu says:

  Sziasztok!
  Nálam már az elején gond van pedig csak a telepítést csináltam meg de a C meghajtón nekem csak egy mappát csinál mégpedig az apache-ot a phptriad sehol sincs, nem beszélve arról hogy az apache mappa is hiányos mivel nincs a C:\apache\mysql-nél olyan hogy bin, nekem csak 1 mappa van és az is data.
  Nem értem hogy ez miért lehet, ha valaki tudja megírná? Köszi.

 23. wicca says:

  Ha ingyenes web szerver kell otthonra, ami a netről is elérhető, javaslom a Skiltor Web szerverét: http://www.skiltor.eu
  Alapból csak egy Apache van rajta, de mivel egy teljesen standard Arch Linux, ami a VBox alatt fut, bármi rápakolható a standard Arch pacman-nal. PHP, MySQL, stb.
  Nagyon jó benne, hogy UPnP-t használ. Ha ezt tudja a router, csak be kell kapcsolni és a szerver megkeresi és beállítja a 80-as portforward-ot automatikusan.

 24. Én says:

  Üdv mindent ugy sináltam ahogy leven irva a http://localhost-ra nem hoz be semmit. kérlek segitsetek előre is köszi

 25. Ricsi says:

  Sziasztok SMF-et szeretnék rá telepíteni de elavult a phpmyadminja és ha meg frissítem hibát ír ki valaki tudna segíteni?

 26. Harder says:

  Nézz meg egy másik webszerver csomagot, miután ellenőrizted milyen minimális feltételek kellenek egy SMF telepítéséhez. Ha ez megvan, akkor könnyen tudsz választani a lehetőségek közül (easyphp, wampserver, xaamp stb.)
  Ez egy elég régi cikk, lehet hogy e webserver felett már eljárt az idő (sajnos nincs időm most végignézni mindegyiket).

Szólj hozzá
a Otthoni gépre webszerver telepítése – phptriad c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>