Weboldal hozzáadása a könyvjelzőkhöz


Számtalan honlapon találkozhatunk olyan funkcióval, hogy hozzáadhatjuk az adott weboldalt a böngészőnk könyvjelzőihez (vagy kedvenceihez). Aki nem Internet Explorert használ, azt sokszor érheti meglepetés: nem történik semmi, hiába kattint a megfelelő linkre. Ez azért van, mert a kódot úgy írták meg, hogy csak is az IE-ben működjön, mivel úgy is azt használják a legtöbben. Manapság egyre terjedőben vannak más ingyenes és nagy tudású böngészők (pl.: firefox), így az ezeket használó internetezőkre is egyre jobban gondolni kell.

Én, mint honlapkészítő, úgy vélem, hogy az a jó weblap, ami ugyanúgy működik és néz ki mindegyik népszerű böngészőben. Ezért szeretném ajánlani a következő javascript kódot, amivel hozzáadhatjuk oldalunkat a könyvjelzőkhöz bármelyik népszerű böngészőből.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
<script type="text/javascript">
function konyvjelzo() {
var title = document.title;
var url = document.URL;
if(window.sidebar) window.sidebar.addPanel(title, url, '');
else if(window.opera && window.print) {
var mbm = document.createElement('a');
mbm.setAttribute('rel', 'sidebar');
mbm.setAttribute('href', url);
mbm.setAttribute('title', title);
mbm.click();
}
else if(document.all) window.external.AddFavorite(url, title);
}
</script>

A fenti sorokat illesszük be az oldalunk “head” részébe vagy helyezzük egy külön .js fájlba (ajánlott). A kód mindig az aktuális oldal adatait (név, cím) adja vissza, így segítségével bármelyik aloldal felvehető külön könyvjelzőként.
Legvégül az alábbi linket illesszük be a honlapunk tartalmába:

1
<a href="javascript:konyvjelzo();">Aktuális oldal felvétele a könyvjelzők közé</a>

Készen is vagyunk. Így már mindegyik látogatónk használni tudja a funkciót, senki nem szenved hátrányt a kedvenc böngészője miatt.

Kapcsolódó bejegyzések:

A cikket beküldte: Szabó Gergő (http://www.tttweb.hu)

5 hozzászólás

 1. DjZoNe says:

  A leírás jó, egy dolgot hagytál csak ki belőle:
  – a Firefox család böngészőiben amikor scriptből veszel fel bookmarkot, alapból azzal a beállítással kerül a könyvjelzők közé, hogy az oldal sávban nyíljon meg. Ez egy olyan biztonsági beállítás, ami szándékos, és script oldalról nem lehet mit kezdeni vele.

 2. kisPocok says:

  Hát személy szeirnt én midnig úgy készítem el 1. a dolgokat, hogy FF alatt menjen(1egységnyi idő alatt), és utolsó körben IE alatt(kb 3 egységnyi). Ez JS-re és CSS-re is igaz.

  – kisPocok-

 3. DjZoNe: Köszi az észrevételt. Ezt eddig nem is tudtam, mivel mindig menüből veszek fel egy weboldalt. Ezt milyen biztonsági megfontolás indokolja? Miért van így kitalálva?

  kisPocok: Igen, én is pont így csinálom. Először elkészítem FF alatt (mert alapból azt használom), utána elkezdődik a szívás az IE-rel. Hihetetlen, hogy az Explorer nem képes betartani a szabványokat.

 4. Trianta says:

  Opera alatt nem működik… :-(

 5. szokol027 says:

  Kedves DjZone!
  Nekem nem szeretne működni Firefox alatt valamiért:S lehet az az oka, hogy framesetben van használva? (IE-ben tökéletes)

Szólj hozzá
a Weboldal hozzáadása a könyvjelzőkhöz c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>