Google NotebookLM: A digitális asszisztens, amely forradalmasítja a kutatást és az írást

Képzeld el, hogy egyetlen eszköz segítségével rendszerezheted és elemezheted az összes dokumentumodat, készíthetsz összefoglalókat, válaszolhatsz kérdésekre, sőt, még vizuális adatokkal is dolgozhatsz! A Google NotebookLM ezt mind lehetővé teszi, mostantól több mint 200 országban elérhető és persze egy ideje itthon, Magyarországon is. Próbáld ki és fedezd fel, hogyan forradalmasíthatja ez az AI-alapú segédprogram a kutatást, írást és adatkezelést a te munkafolyamataidban is! Én már elkezdtem használni, tényleg iszonyatosan sok lehetőség rejlik benne! :)

Mi az a Google NotebookLM?

A Google NotebookLM egy forradalmi, AI-alapú kutatási és írási segédprogram, amelyet a Google fejlesztett ki a felhasználók számára. Az eszköz célja, hogy

 • segítsen a felhasználóknak hatékonyabban kezelni és feldolgozni a saját dokumentumaikat,
 • gyorsabban megérteni és összekapcsolni az információkat.

A NotebookLM egyedülálló képességekkel rendelkezik, amelyek révén a felhasználók könnyedén készíthetnek összefoglalókat, generálhatnak ötleteket, és mélyebb elemzéseket végezhetnek a feltöltött anyagaik alapján.

Rövid összefoglaló az eszközről és a legújabb frissítésről

Elsőként a Google I/O 2023 rendezvényen mutatkozott be Project Tailwind néven, és azóta számos frissítést kapott. A legújabb verzió, amely a Gemini 1.5 Pro technológiát használja, több mint 200 országban vált elérhetővé, köztük Indiában, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Ausztráliában és persze most már Magyarországon is (VPN nélkül persze, mert eddig azzal lehetett használni). Az eszköz jelenleg 108 nyelvet támogat, beleértve az arabot, kantoni kínait, franciát, németet és hindit és persze a magyart is.

Az újítások közé tartozik a Google Slides és webes URL-ek forrásként való támogatása, valamint a már meglévő Google Docs, PDF-ek és szövegfájlok mellett. Az inline hivatkozások közvetlenül az alátámasztó részekre mutatnak, megkönnyítve az ellenőrzést és a mélyebb megértést. Multimodális képességei lehetővé teszik, hogy képekről, táblázatokról és diagramokról is kérdéseket tegyünk fel, melyekre releváns hivatkozásokkal válaszol. Az eszköz célja, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegye a hatékony információkezelést és elemzést, legyen szó írókról, diákokról, kutatókról vagy éppen nonprofit szervezetekről.

NotebookLM - feltöltött dokumentumok
NotebookLM – feltöltött dokumentumok

Fő funkciók és újítások

Új források támogatása: Google Slides, webes URL-ek, Google Docs, PDF-ek, szövegfájlok

A Google NotebookLM legújabb verziója jelentősen kibővítette a támogatott források körét. Mostantól a felhasználók nemcsak Google Docs, PDF-ek és szövegfájlok feltöltésére képesek, hanem Google Slides prezentációkat és webes URL-eket is használhatnak forrásként. Ez a sokoldalúság lehetővé teszi, hogy különböző típusú dokumentumokat integráljunk egyetlen jegyzetfüzetbe, így egy projekt minden releváns információja egy helyen érhető el. Ez a fejlesztés különösen hasznos azoknak, akik többféle formátumú anyagokkal dolgoznak, például tanároknak, kutatóknak és prezentációk készítőinek.

Inline hivatkozások a könnyebb ellenőrzéshez és megértéshez

Az inline hivatkozások bevezetése nagyban megkönnyíti a dokumentumokban található információk hitelességének ellenőrzését. A NotebookLM automatikusan hozzáadja ezeket a hivatkozásokat a válaszokhoz, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy közvetlenül az alátámasztó részekre ugorjanak. Ez az átláthatóság növeli a bizalmat az AI által generált válaszok iránt, mivel a felhasználók könnyen hozzáférhetnek az eredeti forrásokhoz. Az inline hivatkozások használata különösen hasznos lehet tudományos kutatások, üzleti elemzések és bármilyen más projekt esetében, ahol fontos a pontos és megbízható információk ellenőrzése.

Multimodális képességek: kérdések képekről, táblázatokról, diagramokról

Egyik legújabb és leginnovatívabb funkciója a Gemini 1.5 Pro technológia, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy képekről, diagramokról és táblázatokról is kérdéseket tegyenek fel.

Ez a multimodális képesség azt jelenti, hogy nem csak szöveges információkat tudunk elemezni, hanem vizuális adatokat is. Például, ha feltöltünk egy tudományos cikkből származó diagramot, a NotebookLM képes válaszolni a diagrammal kapcsolatos kérdéseinkre, például az adatok értelmezésére vagy a trendek magyarázatára. Ez a funkció különösen hasznos a kutatók és diákok számára, akik gyakran dolgoznak vizuális adatokkal és grafikonokkal, mivel segít mélyebb betekintést nyerni az összetett információkba.

Forrásmegjelölések és összefoglalók PDF-ekből és weboldalakról

A Gemini 1.5 Pro technológia további jelentős újítása, hogy képes pontos forrásmegjelöléseket és összefoglalókat készíteni PDF-ekből és weboldalakról. Ez a funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző formátumú dokumentumokat integráljanak egyetlen projektbe, és könnyen hozzáférhető, átlátható összefoglalókat kapjanak ezekről az anyagokról. A NotebookLM automatikusan hozzáadja a forrásmegjelöléseket, így a felhasználók mindig ellenőrizhetik az információk eredetét és hitelességét.

Ez a képesség különösen hasznos lehet olyan feladatoknál, mint a tudományos kutatások, ahol fontos a pontos hivatkozások és összefoglalók készítése. Például, ha egy diák egy hosszú PDF-dokumentumból szeretne összefoglalót készíteni, nemcsak a legfontosabb részeket emeli ki, hanem hozzáadja a megfelelő forrásmegjelöléseket is, megkönnyítve a további kutatást és ellenőrzést. Ugyanez igaz a weboldalak esetében is, ahol az eszköz képes összefoglalni a tartalmakat és megjelölni azokat a forrásokat, amelyekből az információk származnak.

NotebookLM - chat
NotebookLM – chat

Gyakorlati alkalmazások és esettanulmányok

Walter Isaacson és Marie Curie naplói

Walter Isaacson, a híres életrajzíró, a Google NotebookLM-et használja Marie Curie naplóinak elemzéséhez új könyve írása során. Az eszköz lehetővé teszi számára, hogy gyorsan összefoglalja a naplók kulcsfontosságú részeit, kiemelve a legfontosabb tényeket és eseményeket. Isaacson példája jól mutatja, hogy miként segíthet a történelmi dokumentumok mélyebb megértésében és feldolgozásában, megkönnyítve a szerző munkáját a részletes és pontos életrajzok készítése során.

Thomas Gaume helyi hírlevele

Thomas Gaume szintén ennek a segítségével egy helyi hírlevelet hozott létre, amely összegyűjti és rendszerezi a városi rendeleteket és más helyi adatokat. Az eszköz segítségével gyorsan és hatékonyan tudja integrálni a különböző forrásokból származó információkat, így biztosítva, hogy a lakosok naprakész és pontos tájékoztatást kapjanak. Gaume esettanulmánya jól példázza, hogy a NotebookLM hogyan használható közösségi információs projektekben, megkönnyítve a helyi hírek és rendeletek szerkesztését és terjesztését.

Victor Adefuye értékesítési hívások elemzése

Victor Adefuye az értékesítési hívások elemzésére használja az eszközt, hogy célzott képzést és coachingot nyújtson csapatának. Az eszköz segítségével részletes elemzéseket készíthet az értékesítési hívásokról, kiemelve a sikeres és kevésbé sikeres stratégiákat. Adefuye tapasztalata rávilágít arra, hogy a NotebookLM hogyan segíthet a vállalati környezetben az értékesítési folyamatok finomhangolásában és a csapat teljesítményének növelésében.

Nonprofit szervezetek grant-javaslatok készítése

Számos nonprofit szervezet a NotebookLM-et használja grant-javaslatok (pályázatok, amelyekkel pénzügyi támogatást kérnek különböző projektekhez és kezdeményezésekhez) készítéséhez. Az eszköz lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan és hatékonyan gyűjtsék össze a szükséges információkat, készítsenek összefoglalókat és hivatkozásokat, amelyek alátámasztják a javaslataikat. Ez jelentősen megnöveli a siker esélyét a pályázatok elbírálásánál.

Közösségi felhasználások és kreatív megoldások

Írók és játékrajongók a Discord közösségben

A Google NotebookLM nem csak a kutatók és üzletemberek számára hasznos, hanem a kreatív közösségek körében is egyre népszerűbb. A Discord közösségben írók és játékrajongók innovatív módokon használják az eszközt.

Az írók például a NotebookLM segítségével rendezik és fejlesztik történeteiket, gyorsan összefoglalva a karakterek fejlődését, a cselekmény fordulatait és a háttérinformációkat. Az eszköz lehetővé teszi számukra, hogy átláthatóbbá és szervezettebbé tegyék írói munkájukat, miközben új ötleteket is generálhatnak a történetek továbbviteléhez.

Történetek és fantasy világok konzultációja

A fantasy világok létrehozása és kezelése szintén egyszerűbbé válik a használatával. Játékrajongók és Dungeons & Dragons játékvezetők a NotebookLM-et használják a komplex világok leírásainak, szabályainak és karaktereinek rendszerezésére. Az eszköz lehetővé teszi számukra, hogy kérdéseket tegyenek fel a világok történelméről, szabályairól, és az AI által generált válaszok révén még részletesebb és koherensebb világokat alkossanak. Ez a funkció különösen hasznos a játékok előkészítésénél, ahol fontos a részletek pontos kidolgozása és a világ konzisztenciájának fenntartása.

NotebookLM - forrás összefoglaló
NotebookLM – forrás összefoglaló

Biztonság és adatvédelem

Adatkezelés és privát felhasználói adatok védelme

A Google NotebookLM fejlesztése során kiemelt figyelmet fordítanak az adatvédelemre és a felhasználói adatok biztonságára. A NotebookLM csak a felhasználók által feltöltött forrásanyagokhoz fér hozzá, és ezek az adatok szigorúan privátak maradnak.

A Google nem használja fel ezeket az adatokat algoritmusok képzésére, így biztosítva, hogy a felhasználók információi védettek maradjanak. A NotebookLM rendszerében tárolt adatokhoz kizárólag a felhasználók férhetnek hozzá, és azokat nem osztják meg más felhasználókkal vagy harmadik felekkel.

A felhasználói adatok védelme érdekében a Google szigorú biztonsági protokollokat alkalmaz. Minden feltöltött dokumentumot és információt titkosított formában tárolnak, hogy megakadályozzák az illetéktelen hozzáférést. A használata során a felhasználóknak lehetőségük van beállítani, hogy milyen típusú adatokat kívánnak megosztani az eszközzel, és milyen mértékben kívánják azokat integrálni a saját munkafolyamataikba.

Visszajelzések gyűjtése és a termék fejlesztése

A Google nagy hangsúlyt fektet a felhasználói visszajelzések gyűjtésére és a NotebookLM folyamatos fejlesztésére. A felhasználók által megosztott tapasztalatok és javaslatok alapján rendszeresen frissítik az eszközt, hogy az még jobban megfeleljen a felhasználók igényeinek. Ez a folyamat biztosítja, hogy a NotebookLM mindig naprakész legyen a legújabb technológiai fejlesztésekkel és a felhasználói elvárásokkal.

A visszajelzések gyűjtése többféle módon történik.

 1. A felhasználók közvetlenül az alkalmazáson belül jelezhetik, ha bármilyen problémát tapasztalnak, vagy ha javaslataik vannak az eszköz javítására.
 2. Emellett a Google rendszeresen szervez felhasználói kutatásokat és interjúkat, hogy mélyebb betekintést nyerjen a felhasználók szükségleteibe és elvárásaiba.
 3. A NotebookLM Discord közössége is aktív szerepet játszik a visszajelzések gyűjtésében, ahol a felhasználók megoszthatják tapasztalataikat és ötleteiket egymással és a fejlesztőkkel.

Ezek a visszajelzések elengedhetetlenek a NotebookLM fejlődése szempontjából, hiszen a felhasználók valós igényei és tapasztalatai alapján lehet a leghatékonyabban fejleszteni az eszközt. A Google elkötelezett amellett, hogy ez az újonnan fejlesztett online eszköze a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa, és folyamatosan törekszik arra, hogy az eszköz biztonságos, megbízható és hasznos maradjon minden felhasználó számára. Szóval ha van rá módod, támogasd te is visszajelzéseiddel a fejlődését!

NotebookLM - jegyzet létrehozása
NotebookLM – jegyzet létrehozása

Felhasználási példák és ötletek

A Google NotebookLM sokféle célcsoport számára kínál hasznos funkciókat, és számos különböző területen alkalmazható. Fentebb már írtam pár konkrét példát is, de nézzük kicsit általánosabban, hogy kiknek és miért lehet hasznos a használata. Íme néhány példa arra, hogyan használhatják különböző felhasználók az eszközt:

 • Kutatók és tudósok: Az akadémiai kutatók számára a NotebookLM segítséget nyújt a kutatási anyagok rendszerezésében és elemzésében. Az eszköz képes összefoglalókat készíteni hosszú tudományos cikkekből, és pontos forrásmegjelölésekkel látja el azokat, így megkönnyítve a további kutatást és az eredmények hitelesítését.
 • Bloggerek: A bloggerek számára hatékony eszköz a tartalomtervezéshez és a kutatási anyagok rendszerezéséhez. Az eszköz segítségével gyorsan összefoglalhatják a forrásanyagokat, új tartalmi ötleteket generálhatnak és pontos forrásmegjelölésekkel láthatják el cikkeiket.
 • Online marketingesek: Az online marketingesek számára a NotebookLM lehetőséget nyújt kampányok tervezésére és elemzésére. Gyorsan összefoglalhatják a különböző forrásokból származó adatokat, elemezhetik a kampányok eredményeit és új stratégiákat dolgozhatnak ki.
 • Diákok és oktatók: Az oktatási szektorban hasznos lehet a tananyagok előkészítésében és a tanulási folyamat támogatásában. A diákok könnyedén összefoglalhatják a tananyagokat, míg az oktatók gyorsan és hatékonyan készíthetnek tanulmányi útmutatókat és GYIK-eket.
 • Írók és újságírók: Az írók és újságírók számára az eszköz segít a kutatási anyagok rendszerezésében, az információk gyors feldolgozásában és a cikkek, könyvek megírásában. Az inline hivatkozások és a multimodális képességek lehetővé teszik, hogy az írás folyamata átláthatóbb és hatékonyabb legyen.
 • Nonprofit szervezetek: A nonprofit szektorban a NotebookLM hasznos lehet grant-javaslatok készítéséhez, hiszen az eszköz gyorsan összegyűjti a szükséges információkat és összefoglalókat készít, amelyek alátámasztják a pályázatokat.
 • Játékrajongók és kreatív közösségek: A tool kreatív felhasználásai közé tartozik a fantasy világok és történetek létrehozása és kezelése. A játékrajongók és írók komplex világokat és karaktereket rendszerezhetnek, és kérdéseket tehetnek fel a világok történelméről és szabályairól.

Ha van ötleted vagy akár már konkrét tapasztalatod a témában és szívesen megosztanád ezt másokkal is, írd meg lentebb egy hozzászólásban!

A NotebookLM jelentősége és jövőbeni lehetőségei

A Google NotebookLM egy valóban lenyűgöző eszköz. Az AI-alapú Gemini 1.5 Pro technológia segítségével hatékonyan kezelhetők a különböző formátumú dokumentumok, elemezhetők a vizuális adatok és pontos forrásmegjelölések készíthetők. Ez az innovatív megoldás világszerte emberek millióinak nyújt segítséget a mindennapi feladataikban. Kicsit fura, hogy itthon viszonylag kevés hírben említették meg azt, már számunkra is elérhető korlátozások nélkül.

Ami a jövőt illeti, a NotebookLM lehetőségei szinte korlátlanok. A Google folyamatosan fejleszti az eszközt a felhasználói visszajelzések alapján, hogy minél jobban alkalmazkodjon az egyéni igényekhez. A cél az, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa, ezért várhatóan újabb és újabb funkciókkal fog bővülni.

Izgalmas látni, hogy egy ilyen sokoldalú eszköz hogyan könnyíti meg és forradalmasítja a kutatási, írási és adatkezelési folyamatokat. A NotebookLM már most is rengeteg ember számára nélkülözhetetlen, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben még többen fogják felfedezni az előnyeit. Alig várom, hogy lássam, milyen újdonságokkal rukkol elő a Google a későbbiekben!

NotebookLM - forrás feltöltés
NotebookLM – forrás feltöltés

Hogyan lehet elkezdeni használni a NotebookLM-et?

A NotebookLM használatának megkezdése egyszerű és gyors folyamat. Először is, látogass el a weboldalára – https://notebooklm.google.com/ – , és hozz létre egy fiókot, ha még nem rendelkezel ilyennel.

Ezután készíts egy új jegyzetfüzetet a projekthez vagy feladathoz, amelyen dolgozol. Tölts fel különböző formátumú dokumentumokat, például Google Docs fájlokat, PDF-eket, szövegfájlokat, Google Slides prezentációkat vagy webes URL-eket.

Miután a dokumentumokat feltöltötted, az AI azonnal elkezdi elemezni azokat, és segít összefoglalókat készíteni, kérdésekre válaszolni és ötleteket generálni. Az inline hivatkozások és a multimodális képességek révén mélyebb betekintést nyerhetsz az anyagaidba, és hatékonyabban dolgozhatsz. A NotebookLM intuitív és felhasználóbarát felülete megkönnyíti az eszköz gyors elsajátítását, így szinte azonnal elkezdheted élvezni a hasznos funkciókat és a hatékonyság növelését.

Kezdj bele minél hamarabb és fedezd fel, miben segíthet neked a NotebookLM! Meglátod, nem fogod megbánni. Várom a beszámolódat az első tapasztalataidról!

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét