Az Adobe Photoshop 14.2 (CC) újdonságai

Teljes útmutató: Mi az újdonság az Adobe Photoshop 14.2-ben

Az egyik legnagyobb előnye az Adobe Creative Cloud-nak az a sebesség, amivel az új funkciókat le tudják feljeszteni. Anno amikor az Adobe Creative Cloud feltűnt a színen, az Adobe megígérte, hogy a szoftver a korábbiakhoz képest gyakrabban fog frissülni.

Perpillanat úgy tűnik, hogy az Adobe megtartotta ígéretét, hiszen bejelentett néhány új frissítést a Photoshophoz (illetve a többi programjához is). Ebben a cikkben igyekszünk bemutatni minden olyan újdonságot ami fontos vagy érdekes lehet, beleértve a perspektivikus alakítást/torzítást (Perspective Warp), összekapcsolható Smart Object-eket, és a 3D-s nyomtatást, ahogy az összes apróbb javítást.

No akkor nézzük, mi változott a Photoshop 14.2-ben.

1) Perspective Warp (perspektivikus alakítás/torzítás)

Amikor fotókkal dolgozol, akkor olykor úgy tűnik, mintha megszűnne a perspektíva. Csak egy kicsit. Az új Perspective Warp funkcióval a Photoshop CC segít, hogy perspektívát állíts a fotónak, vagy kombináld más fotókkal különböző pontokon keresztül.

A Perspective Warp két különböző módot ajánl fel: a layout módot és a warp módot. A layout mód engedi, hogy rács segítségével készíts perspektívát a fotóhoz. Az elkészült rács 3D-s keretnek fog tűnni. A warp módban az általad rajzold rácsot mozgathatod a fotó perspektívájának beállításához.

2) Összekapcsolható Smart Object-ek

A Smart Object-ek egy nagyszerű funkciója a Photoshopnak, melynek segítségével hatékonyan tudsz dolgozni. A Photoshop előző verzióiban a Smart Object-ek a PSD fájlban voltak ágyazva, míg a 14.2-ben megvan a lehetőséged, hogy összekapcsolható Smart Object-ket tegyél a dokumentumodba.

A összekapcsolható Smart Object-ekkel a réteg tartalma külsőleg tárolódik, a PSD fájlon kívül, és csak hivatkozik a számítógépen található fájlokra. Ez a módszer hasonlít ahhoz, ahogyan az InDesign működik.

Az összekapcsolható Smart Obejct-ek használatval javíthatod a csapatok együttműködését, ugyanúgy, ahogy a fájl méretét.

3) 3D nyomtatás

A mai napig szakadék volt a 3D-s nyomtatók által készített tartalom és azon 3D-s nyomtatók között, amiknek megbízhatóságra és kiváló minőségre volt szükségük.

A 3D-s modellező eszközök nem mindig tudtak nyomtatás-kész 3D-s hálókat készíteni. Ez a szoftveres szakadék megnehezítette a legtöbb kreatív szakember lehetőségét abban, hogy részt vegyeken a 3D-s tervezésben. Az Adobe eltűntette ezt a szakadékot azzal, hogy a 3D-s nyomtatást integrálta a Photoshop CC-be.

Már az első alkalommal könnyű a 3D-s designt finomítani, előnézeti képet nézni, előkészíteni, aztán nyomtatni – mindezt egyenesen a Photoshop CC segítségével – kinyitva ezzel az ajtót a felhasználók felé, hogy felfedezhessék a kreatív és kereskedelmi lehetőségeket a 3D-s nyomtatásban. Néhány potenciális felhasználója a Photoshop 3D-s nyomtatásának, akik használhatják prototípusok elkészítéséhez: animációs filmek készítői, kik számára ezáltal gyorsabb és könnyebb lesz a karakterek valósághű megtervezése, ékszer készítők, és végül a művészek.

4) További fejlesztések

Eltekintve az előző 3 nagy fejlesztéstől, legalább egy tucat további, kisebb fejlesztés van még. Ezek általában JDI funkciók (Just do it – csak csináld) és az Adobe fórumot használó Photoshop felhasználók kérték őket. A következő videóban meg fogom mutatni a személyes kedvenceimet, de a videó alatt megtalálhatjátok az összes JDI fejlesztést.

 • Mercury Graphics Engine teljesítmény boost (GPU Smart Sharpen)
 • Tovább fejlesztett Script minták és kitöltések (fák, keretek, és előnézetek)
 • “Ne mutasd újra” checkbox a hiányzó betűtípus üzenetpanelhez
 • Több nyelven is engedélyezve van a Behance-on való megosztás
 • Javított előzmények szövegszerkesztéshez, Karakterek és bekezdés stílusok szerkesztése és alkalmazása
 • A generátor padding-et tud exportálni kép eszközökbe réteg maszkokat használva
 • A rétegek nevei már 255 karakter hosszúak lehetnek
 • A generátor már újra tudja méretezni az Illustrator Smart Object-jeit, amikor exportál
 • Új opció a keskeny opció báron a kis megjelenésért
 • Egy kattintással unlockolható a háttér réteg, a zár ikonra kattintva
 • Új dokumentum létrehozásánál háttérszínt lehet állítani
 • A Förbék beállításai jobban támogatja a negatív számokat
 • A Színtáron látható a jelenlegi szín
 • A “Törlés” le lett cserélve “Összes törlés”-re a színminta eszköznél
 • A színminták számát 4-ről 10-re növelték
 • Az Info panelen az összes színmintát le tudod cserélni egyszerre
 • Javították a betűtípus transzformációt
 • Generátor stabilitásának javítása
 • Javították a formák kiválasztását a Közvetlen kijelölő eszközben

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét