10 módszer, hogy a Photoshop gyorsabb legyen

Optimalizálni a Photoshop teljesítményét életbevágó lehet, ha nagy méretű képekkel dolgozol, vagy olyan funkciókat használsz, mint a HDR, fényképek egyesítése, 3D vagy a videó rétegek. Ebben a tutorialban kaphatsz pár tippet arra, hogy hogyan teheted gyorsabbá a Photoshopodat. Akkor lássuk!

1) Memória használat

A Photoshop egy 64 bites natív alkalmazás, szóval annyi memóriával dolgozik, amennyid van. Amikor nagy képekkel dolgozol, a több RAM sokat segíthet. Alapértelmezetten a Photoshop 70%-ot foglal le az elérhető memóriában, de ezt meg tudod változtatni a Beállítások -> Teljesítmény menüpont alatt. Ezek a módosítások a Photoshop újraindítása után fognak életbe lépni. Ezt a módosítást végrehajtani a leglátványosabb módja annak, hogy felturbózzuk a Photoshop teljesítményét.

Top10 run faster 01

A Photoshop a teljesítmény beállításánál kiírja, hogy mennyi RAM-ot foglal le használatra

2.)  Scratch Disk

Használj Scratch Disk-et. Amikor kifogysz a memóriából, akkor a géped merevlemeze túlterhelt lesz. Alapértelmezetten a scratch disk az a partíció, amelyen az operációs rendszered van. Tanácsos az összes üres helyet átadni scratch disk-ként, és a legfontosabb, meg kell adnod a scratch disket sorrendjét a nyilakkal. Ezt a lehetőséget a Beállítások -> Teljesítmény menüpont alatt találod. Mikor beruházol egy merevlemezre, vedd figyelembe a következőket:

  • Az SSD winchesterek sokkal gyorsabbak, mint a hagyományos merevlemezek (HDD)
  • A belső meghajtól jobbak és gyorsabbak, ajánlottabbak scratch disk-nek, mint a külső meghajtók
  • Abban az esetben, ha külső meghajtót használsz, bizonyosodj meg arról, hogy USB 3.0-t, Firewire-t vagy Thunderboltot használsz.

Top10 run faster 02

Ki tudod választani és sorrendet felállítani a scratch diskek között a Photoshop beállításainál

3) Teljesítmény mutató

Figyelemmel tudod tartani a Photoshop teljesítmény szintjét, ha a Teljesítmény (Efficiency) lehetőséget választod a legalsó státusz bárnál. Ez százalékban írja ki a teljesítményt, ahol a 100% a legnagyobb. Ha csökkented a rétegek, vagy a smart objectek számát, az segíthet a teljesítmény növelésében, de a munkafolyamat rovására is mehet.

Top10 run faster 03

A státusz bár a dokumentum legalján található, miután megnyitsz egy fájlt.

4) Módosíts a gyorsítótár szinten és a előzmények tárolásának beállításain

A gyorsítótár a képek alacsony felbontású verzióit tárolja, hogyha megnyitod őket Photoshopban, akkor gyorsan újra tudja rajzolni őket. Nyolc különböző gyorsítótár szint van, és minél nagyobb a szint, annál tovább tart a Photoshopnak megnyitni egy képet.

A Naplózás és Gyorsítótár beállításokat a Beállítások -> Teljesítmény menüpont alatt találod. Használt a Magas és Vékony (Tall and Thin) opciót, ha kisebb képekkel akarsz több rétegen dolgozni (web design, felhasználói programok kinézetének tervezése). A Nagy és Lapos (Big and Flat) akkor használatos, ha nagy méretű képekkel és kevés réteggel dolgozol (digitális festés, fotó retusálás).

Más esetben hagyd meg alapértelmezetten a gyorsítótár szintjét. A nagyobb mennyiségű előzmény tárolása eléggé csökkenti a teljesítményt. Egy és ezer között lehet állítani a skálát. Ezt ajánlott 5-re csökkenteni, ha hatékonyan akarsz továbbra is dolgozni. Ha digitális művész vagy, és az Ecset eszközt sokat használod, akkor ajánlatos 100 körüli értékre állítani az előzmény tárolását..

Top10 run faster 04

5) Csökkentsd a képek felbontását

Mindig jól tud jönni, ha gondosan beállítod a fájlok felbontását, mielőtt elkezdesz dolgozni. Ha tudod, hogy a weblapon csak 600 pixeles képpel fogsz dolgozni, akkor nem érdemes 20 megapixeles kép méretet beállítani. Először mindenképp állítsd be a felbontást, mielőtt szűröket, effekteket és különleges beállításokat kezdesz használni.

6) Zárd be a felesleges dokumentumokat

Ez eléggé magától értetődő. Ha több fájlod van megnyitva egy időben, az zűrzavarhoz vezet, és lelassítja a Photoshopot. Törekedj a 100%-os hatékonyságra munka közben (ezt a státusz báron tudod ellenőrizni, ahogy pár sorral feljebb részleteztem)

Top10 run faster 06

7) Mentés a háttérben és az automatikus mentés

Megtalálhatod ezeket az opciókat a Beállítások -> Fájl kezelés menüpont alatt. Ha engedélyezed a Mentés a háttérben opciót, akkor tudsz dolgozni miközben a Photoshop a nagy fájlokat menti. A mentési folyamat látható a státusz báron. Ha ezt az opciót kikapcsolod, akkor nem leszel képes az Automatikus mentés opciót sem bekapcsolni.

Az automatikus mentés a scratch diskekre fog írni, és ez problémát okozhat, ha nincs elég helyed a meghajtón. Be tudod állítani az automatikus mentés gyakoriságát 5 perctől teljesen 1 óráig terjedően.

Top10 run faster 07

A Photoshop fájl mentés opciói

8) Tisztogasd az előzményeket és a vágólapot

Gyorsan meg tudsz szabadulni a már felesleges előzményektől vagy azon információktól, amik a vágólapra kerültek. Ehhez a Szerkesztés -> Tisztázás -> Mind menüpontot használd. Ez kifejezetten hasznos, ha sok előzményed van, és nagy képeket másolsz. Ha valami egyszer kijelölésre és másolásra került, az ott fog csücsülni a vágólapon, és foglalja az értékes RAM-ot.

Top10 run faster 08

9) Kapcsold ki a panel előnézeteket és a bélyegképeket

A rétegeknek, csatornáknak és útvonalaknak ki tudod kapcsolni az előnézetét minden egyes panelhez (Menü -> Panel opciók -> Nincs). A bélyegképek kikapcsolása felgyorsítja a Photoshopot, de lehet nehezebbé teszi a rétegeket közötti navigálást, ha nincsenek elrendezve. A rendszeresen nevet adsz a rétegeknek és csoportokba rendezed őket, akkor nem lehet nehéz eligazodni közöttük még akkor sem, ha nem látod a bélyegképeiket.

Top10 run faster 09

10) A rétegeket használd körültekintően

Mindenek előtt tanácsos a státusz bárt beállítani, hogy mutassa a dokumentum méretét. Az első méret az összevont dokumentum mérete, míg a másik fogja mutatni a jelenlegi méretét, aminek mindig nagyobbnak kell lennie, mint az összevont verziónak, ha már több réteged van.

Egy másik fontos dolog, hogy a korrekciós réteg mindig jobb, mintha duplikálnád a réteget, mert a korrekciós réteg jobban növeli a fájl méretét. A rétegek összeolvasztása csökkentheti a fájl méretét, de az elég drasztikus lépés lenne, amivel elveszhet az összes szerkesztés. A Fájl menü Szkriptek menüpontja alatt található opciókkal szintén csökkentheted a fájl méretét, anélkül, hogy teljesen összevonnád a dokumentumot. Ezek a következők:

  • Összes üres réteg törlése
  • Összes réteg effektjeinek összeolvasztása
  • Összes maszk összeolvasztása

Top10 run faster 10

Forrás: tutsplus.com

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szerintem azzal nem sokat nyerünk, ha odaadjuk az összes rendelkezésre álló memóriát a PS-nek, mert innentől az oprendszer fogja a scratch disket használni, amitől az egész gépünk még lassabb lesz, mint előtte.

  2. Nem kell az összeset odaadni. Ha van elég memória a gépben, akkor lehet akár többet is adni neki mint ami az alapértelmezett érték.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét