BonFire blogja

Most reggel vettem észre a bejegyzéseknél, hogy BonFire elindította új blogját „BonFire blogja – Photoshop alapok, tutorialok, digitális képszerkesztés” címmel. Még nem volt időm végigolvasni az egészet, de ahogy belenéztem a cikkekbe, már most látom hogy kiemelkedő minőségű a tartalom, részletesek és jók a leírások, sok-sok képpel illusztrálja a mondanivalóját, úgyhogy mindenki számára csak ajánlani tudom. Én biztos fel fogom venni RSS reader-be.

A blog címe: http://bonfire.blog.hu

Sok sikert a bloghoz BonFire!

BonFire blogja elindult

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

19 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Köszönöm a megelőlegezett bizalmat! A mai napon megkezdtem egy kicsit ráncba szedni az oldalt, több-kevesebb sikerrel. Legalább már odáig eljutottam, hogy lehet címek szerint is keresni rajta. Egyelőre még ott tartok, hogy tízből, kilencszer rosszul csinálom, de remélem idővel kinövöm ezt a gyermekbetegséget is.

  Ja, és ma életemben először sikerült megtanulnom életem első kódtöredékét. Mindössze 9 karakter az egész, de legalább nem kell végigolvasni az egész bejegyzést, hanem van egy „tovább…” link. Lehet hogy apróság, de én tudok örülni a kis dolgoknak is ;)

 2. Hát igen, előfordulnak még ilyen meghökkentő dolgok. Örülök, hogy tetszik. Épp most készül egy részletes merengés a maszkolásokról, mert úgy vettem észre, hogy sokan még fejben sem tudják hová tenni a dolgot, annak ellenére, hogy szinte minden nap látni a tv-ben a technikát, akár a híradóban, akár az időjárás-jelentésben. Ha pedig nem tudják, hogy mit látnak, akkor kicsi az esély, hogy meg is tudják valósítani.

  Lesznek benne még animált gifek is, a szemléletesség kedvéért. Már Firefoxon és Exploreren is leteszteltem, mindkettőben működik, úgyhogy ezzel legalább nem lesz gond.

 3. Na, végre befejeztem a maszkolásról szóló fejezetet. Azt hiszem elég részletes lett. Most már publikus. Nehéz szülés volt, a végén majd kiderül, hány pénzt is ér, vagy csak az időmet vesztegettem. De ha már egy ember is tanul belőle, nem éltem hiába.

 4. Kedves Ismeretlen!

  Nem tudom, hogy ki vagy, valamint, hogy mi történt a rendszereddel (a hiba talán nem is a rendszerben keresendő, lehet, hogy hallucinogén szer hatása alatt álltál), de az mégiscsak csúnya dolog, hogy másnak a nickjével, valamint az oldalára történő hivatkozással megjegyzéseket írsz egy Aurority site-ra. Aki engem ismer, nagyon jól tudja, hogy nem msn-ezek, valamint, hogy nem szokásom a kétpercenkénti floodolás az oldalra.

  Ha akaratlanul is, de megsértek valakit, azzal le szoktam tisztázni a dolgokat. Már el is ment egy személyes mail Hardernek ezzel kapcsolatban. Egyébként létezik egy olyan is, hogy IP cím, úgyhogy amennyiben ez továbbra is folytatódni fog, meg fogom tenni a megfelelő lépéseket az ügyben! Ez nem játék, hanem más adataival való visszaélés! Kéretik figyelembe venni, mert a szavaimat nem szoktam megmásítani!

  Üdwözlettel:

  BonFire
  (ezúttal az igazi)

 5. Halihó!!Segítségre lenne szükségem!A Rushmore hegyen található elnökök kifaragott arcát szeretném lecserélni az enyémre, persze úgy mintha az én arcom is bele lenne vésve a sziklába!Próbálgattam már mindenhogy de sajnos nem vagyok elég profi ahhoz hogy magamtól megcsináljam!!Ezért kérlek téged hogy ha esetleg van időd és persze kedved leírnád nekem részletesen hogy hogyan kellene elkészítenem???
  Előre is köszönöm!!

 6. Hát így hirtelen részletes leírással nem szolgálhatok. Konkrét tutorialt ezt találtam.
  http://www.youtube.com/watch?v=GRcmJTf2icE

  Ezzel a tutoriallal csak annyi a bajom, hogy egyáltalán nem komoly munka, és egyáltalán nem élethű. Ez csak barkácsmunka. Eléggé bonyolult dolog igazán jól elkészíteni. Először is, szükséged lesz egy eredeti képre, amin láthatod az igazi fény-árnyékviszonyokat és irányokat. Ezután meg kell kérjél valakit, hogy fotózzon le téged hasonló megvilágításban, hogy az árnyékok is passzoljanak az eredeti képhez. Ezt kivitelezni házilag eléggé nehéz, mivel itt már szükség lenne homogén RGB zöld vagy kék háttérre, valamint lámpákra, és különféle látószögű
  objektívekre. Ha mindenáron házilag akarod elkészíteni, akkor az utólagos szerkesztésnél igazi festőművésznek kell ahhoz lenned, hogy a kép tényleg élethűre sikerüljön. Ehhez viszont digitális tábla nélkül akár hozzá se fogj. Ha viszont véletlenül éppen rendelkezel egy megfelelő
  képpel, akkor meg lehet csinálni a dolgot. A probléma ott kezdődik, hogy az említett hegyoldalról nem tudsz olyan képet szerezni, amibe eleve nincsenek beleszoborva a fejek. Szükség lenne ugyanis az eredeti hegyoldal képére ahhoz, hogy kinyerd azokat a részleteket, amelyek a kifaragott képen már hiányoznak. Ezekkel az eredeti részletekkel lehet kitakarni a nem kívánt szobrok részleteit. Az ilyen dolgokat úgy szokták megcsinálni a mozikban, hogy készítenek egy képet az üres térről, majd ugyanabban a kameraállásban és térben készítenek egy másikat, amelyiken az alany is ott van. Így lehet a filmekben az embereket csonkolni, lásd a Forrest Gump című filmben az amputált pácienst, egyszerűen az üres ágy egy részletével utólag takarták le a szereplő lábát térd alatt, vagyis maszkoltak egy kék harisnyával. Ebben az esetben még viszonylag hálásak lehetünk a sziklák textúrája miatt. Ezek részleteinek másolásával érhetjük el a kívánt hatást, de ez olyan aprólékos és időt igénylő feladat, hogy hacsak nem akarsz vele valamilyen díjat nyerni, akkor talán nem is éri meg a sok szöszmötölést. Arról nem beszélve, hogy ha egy ember már eleve festőművész, akkor megfesti az egészet, és nem digitálisan próbálkozik. Ha esetleg szobrász az illető, akkor meg eleve kifaragja kicsiben, elkészíti a makettet valamilyen semleges anyagból, majd az erről készült képet illeszti be az eredeti környezetbe.

  Szóval sok jóval nem tudlak biztatni. De ne add fel! Hátha valakinek jobb ötlete támad, és esetleg válaszol.

 7. Köszi szépen a felvilágosítást!!Próbálkozok aztán ha esetleg eredményes a dolog jelzem!!

 8. Végre sikerült a blogra kitenni a kedvenc oldalaim linkjeit, valamint néhány olyan hasznos linket, ami a PS munkálataiban a segítségünkre lehet. Már vagy egy féléve törtem a fejem, és sakkozgattam, hogy vajon melyik oldaldobozt kell ahhoz kiválasztanom, hogy sima linkeket bele tudjak pakolni. Aztán vérgre rátaláltam egy olyan dobozra, hogy HTML. Ebbe a típusba sikerült is betenni. Mondjuk, hamarabb is leeshetett volna a húszfilléres!… :))

 9. Hát csak annyit szeretnek hozza fuzni.
  Kedves tutorial szerkeszto elsosorban hozzad szolnek.a Site od egyszeruen fantasztikus ha valaki oszkar dijjat kaphatna egy honlap design jaert kidolgozotsagaert, stb … akkor azt a tutorial kapna.egyszeruen fantasztikus a lap. nagyon sok mindent tanultam belole es meg tanulok belole.
  BonFire a te oldalad is nagyon igeretesnek bizonyul (bar ki vagyok en hogy csak ugy megmondjam kie nem ki igazan jo honlap)nagyon tetszenek a leirasok es azok a dolgok amik igazan foglalkoztatjak az embert az az otletesseg amivel ossze allitottad a lapot es az anyagot. En, emelem a kalapom.
  Tutorial szerkesztoje BonFire, nagyon orulok hogy ezek a honlapok mukodnek.

 10. krizmo:
  Köszönöm a dícséretet azok nevében is, akik munkájukkal hozzájárultak a lap fejlődéséhez. :)

 11. Sziasztok!

  Az eddigi blogbejegyzéseidből úgy látom, profi vagy a PS témában:) Én eddig eléggé kezdőnek mondanám magam, inkább webkamerával készült és registax-szal átlagolt képekből készítettem csillagászati fotókat, de valahogy most kedvem lett a fotómanipuláláshoz… vagyis leginkább kollázs-készítéshez. És itt jön a kérdésem: sok képen láttam már azt az effektet, hogy az egyik képet „átmossák, átúsztatják” a másikba, pl egy szempár van a kép közepén, aminek a körvonalai homogén módon beleolvadnak a környezetükbe. MIlyen módon lehet ezt az effektet elérni?

  Előre is kösz!!!

 12. Üdw!

  Ez eléggé egyszerű dolog; minden egyes kép külön rétegre kerül a dokumentumban, és hozárendelünk egy-egy rétegmaszkot. Utána ezt a maszkot festjük. Annyit kell csak megjegyezni elöljáróban, hogy minél feketébbel festünk a maszkra, annál kevésbé lesz látható a pixel. Így a maszkon a fehér terület (#FFFFFF) átlátszatlan, míg a fekete (#000000) teljesen átlátszó. A fekete és fehér színátmenetével tudjuk szépen átfade-elni a képeket egymásba. Elsőként ezt a tutorialt próbáld ki.

  http://www.tutorial.hu/a-layer-mask-avagy-reteg-maszkolas-alapjai/

 13. Sziasztok!
  Lenne 1 olyan problémám hogy van 1 félmeztelen képem és Photoshop-al 1 pólót kéne magamra varázsoljak,de nem tudom hogy kezdjek hozzá.Esteleg vki tud nekem segíteni ?

  Válaszokat előre is köszönöm! :)

 14. Ha már itt kérdezed, akkor nekem illik válaszolni. Keresni kéne egy képet, amin valaki pólóban hasonló pózban van lefényképezve. Arról a képről meg lehetne próbálni a másikra rárakni a pólót, másképp nem megy, hacsak nem megfesteni, de gondolom, nem ezt szeretnéd.

  A feladat tehát: találni egy ugyanolyan pózban lefényképezett pólót, a képről kivágni, majd a másikra ráigazítani. Mivel nagy valószínűséggel csak megközelítően hasonló képet találsz (ha találsz), sok utómunkára lesz szükség a beillesztés után (Szabad átalakítás, hajlítgatás, csűrés-csavarás), és a végeredmény még mindig nem biztos, hogy jó lesz. Nem könnyű a feladat így látatlanban.

  Amúgy fiú vagy, vagy lány? Mert utóbbi esetben nem feltétlenül muszáj elrontani a képet azzal a pólóval. :gonoszvigyor:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét