indexifembedded – új meta robots címke

A Google bejelentette, hogy kiadott egy új meta robots címkét indexifembedded néven, amely megkönnyíti a noindex címkével jelölt és iframe-eken keresztül harmadik fél oldalaiba ágyazott oldalak feltérképezését.

A Google bevezett egy új meta robots tag-t – az indexifembedded-et – amellyel jobban szabályozhatod, hogy tartalmadat mikor indexelje. Az indexifembedded címkével megmondhatod a Google-nak, hogy szeretnéd, ha a tartalmad akkor is indexelve lenne, ha az iframe-eken és hasonló HTML-címkéken keresztül más oldalakba ágyazódik, még akkor is, ha a tartalmi oldalt eredetileg noindex-címkével láttad el.

Az indexifembedded tag felülírja a noindex taget!

Ez annyit jelent, hogy ha egy tartalmadra beállítottad a noindex-t, akkor azt a tartalmat az “eredeti” URL címén a Google nem fogja indexelni. Ez lehet például egy videó, egy HTML részlet vagy bármi más … viszont ha a noindex mellett tartalmaz egy indexifembedded címkét is, akkor a Google érteni fogja hogy bár az eredeti címen nem akarod, hogy indexelődjön, de ha a tartalmat beágyazod egy másik aloldalba például iframe-n keresztül, ott már indexelheti.

A Google azt mondja, hogy azért hozta létre ezt a taget, hogy orvosoljon egy médiakiadókat érintő problémát:

“… míg ők azt szeretnék, hogy a tartalmuk indexelve legyen, amikor harmadik fél oldalaira ágyazzák be, addig a médiaoldalaikat nem feltétlenül akarják, hogy a saját oldaluk indexelve legyen”.

Mikor érdemes a Indexifembedded -t használni?

A hivatalos Google dokumentációban az alábbi példát hozzák:

Ha például a podcast.host.example/playpage?podcast=12345 oldalon a noindex és az indexifembedded tag is szerepel, akkor ez azt jelenti, hogy a Google az indexelés során be tudja ágyazni az ezen az oldalon található tartalmat a recipe.site.example/my-recipes.html oldalba.

Az Indexifembedded tag használata

Az új címke kétféleképpen használható. Ha csak akkor szeretnéd lehetővé tenni a tartalom indexelését, ha az más oldalakra van beágyazva, akkor add hozzá az indexifembedded taget a noindex taggel együtt.

1.) 2 külön sorban, egymás után írod be a noindex és a indexifembedded címkét.

<meta name="googlebot" value="noindex" />
<meta name="googlebot" value="indexifembedded" />

2.) A másik megoldás, hogy ezeket egymás után is beírhatod értékként, az alábbi módon:

<meta name="googlebot" value="noindex,indexifembedded" />

A végeredmény szempontjából mindegy, hogy melyiket használod.

X-Robots-Tag: googlebot:noindex

X-Robots-Tag: googlebot:indexifembedded

VAGY

X-Robots-Tag: googlebot:noindex, indexifembedded

Ami még fontos lehet, hogy ezt az új címkét egyelőre csak a Google támogatja.

forrás: New robots tag: indexifembedded

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Engem az érdekelne, hogy ez vajon fordítva is működik? Tehát a host oldalt indexelje, de az iframe-be ágyazott tartalmat ne. Pl, noindexifembedded tag-el.

  2. Megoldható azzal, hogy a iframe-be húzott oldal forráskódjába rakod a noindex-t. Akkor a host oldal beállításaitól függetlenül nem fogja indexelni azt tartalmat.

    Ha kicsit bonyolultabb a helyzet és azt szeretnéd, hogy az amúgy indexelhető behúzott oldalt kizárólag akkor ne indexelje, ha iframe-ben húzzák be, akkor azt javascript kóddal tudod megoldani a behúzott oldal forráskódjában. Így dinamikusan adhat hozzá egy “noindex” meta tag-et az oldalhoz.

    Példakód:

    if (window.top !== window.self) {
    var meta = document.createElement('meta');
    meta.name = "robots";
    meta.content = "noindex";
    document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(meta);
    }

    Ez a kód ellenőrzi, hogy az aktuális ablak az-e a legfelső ablak (nem iframe-ben van-e). Ha nem, akkor hozzáad egy “noindex” meta tag-et.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét