indexifembedded – új meta robots címke

A Google bejelentette, hogy kiadott egy új meta robots címkét indexifembedded néven, amely megkönnyíti a noindex címkével jelölt és iframe-eken keresztül harmadik fél oldalaiba ágyazott oldalak feltérképezését.

A Google bevezett egy új meta robots tag-t – az indexifembedded-et – amellyel jobban szabályozhatod, hogy tartalmadat mikor indexelje. Az indexifembedded címkével megmondhatod a Google-nak, hogy szeretnéd, ha a tartalmad akkor is indexelve lenne, ha az iframe-eken és hasonló HTML-címkéken keresztül más oldalakba ágyazódik, még akkor is, ha a tartalmi oldalt eredetileg noindex-címkével láttad el.

Az indexifembedded tag felülírja a noindex taget!

Ez annyit jelent, hogy ha egy tartalmadra beállítottad a noindex-t, akkor azt a tartalmat az “eredeti” URL címén a Google nem fogja indexelni. Ez lehet például egy videó, egy HTML részlet vagy bármi más … viszont ha a noindex mellett tartalmaz egy indexifembedded címkét is, akkor a Google érteni fogja hogy bár az eredeti címen nem akarod, hogy indexelődjön, de ha a tartalmat beágyazod egy másik aloldalba például iframe-n keresztül, ott már indexelheti.

A Google azt mondja, hogy azért hozta létre ezt a taget, hogy orvosoljon egy médiakiadókat érintő problémát:

“… míg ők azt szeretnék, hogy a tartalmuk indexelve legyen, amikor harmadik fél oldalaira ágyazzák be, addig a médiaoldalaikat nem feltétlenül akarják, hogy a saját oldaluk indexelve legyen”.

Mikor érdemes a Indexifembedded -t használni?

A hivatalos Google dokumentációban az alábbi példát hozzák:

Ha például a podcast.host.example/playpage?podcast=12345 oldalon a noindex és az indexifembedded tag is szerepel, akkor ez azt jelenti, hogy a Google az indexelés során be tudja ágyazni az ezen az oldalon található tartalmat a recipe.site.example/my-recipes.html oldalba.

Az Indexifembedded tag használata

Az új címke kétféleképpen használható. Ha csak akkor szeretnéd lehetővé tenni a tartalom indexelését, ha az más oldalakra van beágyazva, akkor add hozzá az indexifembedded taget a noindex taggel együtt.

1.) 2 külön sorban, egymás után írod be a noindex és a indexifembedded címkét.

<meta name="googlebot" value="noindex" />
<meta name="googlebot" value="indexifembedded" />

2.) A másik megoldás, hogy ezeket egymás után is beírhatod értékként, az alábbi módon:

<meta name="googlebot" value="noindex,indexifembedded" />

A végeredmény szempontjából mindegy, hogy melyiket használod.

X-Robots-Tag: googlebot:noindex

X-Robots-Tag: googlebot:indexifembedded

VAGY

X-Robots-Tag: googlebot:noindex, indexifembedded

Ami még fontos lehet, hogy ezt az új címkét egyelőre csak a Google támogatja.

forrás: New robots tag: indexifembedded

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét