WordPress hírek és újdonságok

Az nem újdonság, hogy a WordPress ma már több mint egy blogmotor, hozzáértő kezek alatt nagyon sok módon lehet felhasználni és különböző típusú oldalakat is létre lehet hozni vele. A bloggingpro oldalán van most egy jó cikk/gyűjtemény arról, hogy a wordpress segítségével milyen oldalakat lehet készíteni, persze a megfelelő módon 1-1 példával is szolgálnak. A cikkben szereplő honlaptípusok (blogging, photoblog, tumblelog, magazine, online Shop, contact manager and customer relations management, twitter platform)
7 Different Ways To Use WordPress

Egy újabb wordpress theme válogatást lehet megnézni a weblogtoolscollection.com-nak köszönhetően: WordPress Theme Releases for 5/12. Mint a címből is kitűnik, ezen a lapon még további wp theme gyűjteményeket is lehet találni.
Akinek ez nem lenne elég (és ugye miért is érnénk be ezekkel a theme-kkel), tudom ajánlani a 50 Best Free WordPress Themes Gallery című bejegyzést. Ez utóbbi nekem pl. jobban tetszett nem csak a theme-k száma miatt, de maguk a grafikák is kedvemre valóbbak voltak.

A wordpress új admin felületére mondtak már hideget, meleget is .. akinek nem annyira jönnek be a mostani színek de nincs kedve feltenni egy új admin felületet, tudom ajánlani a The Admin CSS Designer Tool: a COLOURlover WordPress Plugin című cikket, ahol a leírásból utmutatást kapunk ahhoz, hogy is lehet új színeket beállítani. Így már minden kénye-kedve módosíthatja a wp admin felületének színeit.

A keresőoptimalizálást szem előtt tartó wordpress felhasználók számára lehet majd érdekes a Search Engine Optimization: The Title Tag című bejegyzés a dailyblogtips.com-tól, mert egy mintakód segítségével mi is testreszabhatjuk a wordpress-ünk title tag-jének működését (oldaltípus által meghatározott egyedi title tag-ek).

Mivel támogatni szeretném a magyar wp designereket is, szeretném felhívni a figyelmeteket egy újonnan elkészített wordpress theme-re melyet Bundy-nak köszönhetünk és az alábbi címen lehet megnézni és letölteni: http://styx.kreative-labs.com. A theme publikálásáról a styx című cikkben lehet kicsit bővebben is olvasni, mely a word-press.hu oldalán jelent meg.

Aki a wordpress kapcsán automatizálásról illetve pénzkeresésről álmodik, olvassa el a Automated Blog Profits Guide c. bejegyzést, mely jó kiindulási pontként számos ötlettel szolgálhat a tervünk megvalósítása során. Részben ide kapcsolódik egy másik hír is, ami inkább egy gyűjtemény: Monetizing WordPress: 11 Sources For Ad-Ready WordPress Themes. A cikk 11 db olyan helyet sorol fel, ahol adsense-re felkészített wordpress theme-ket lehet letölteni.

Biztonság: a wordpress, joomla és drupal összehasonlításával rémisztgető WordPress Security Prevention, Reactions, and Scares cikk arra igyekszik felhívni a wp-t üzemeltető webmesterek figyelmét, hogy rendszerük közel sem sebezhetetlen, így érdemes komolyan odafigyelni az esetleges hibákra, frissítésekre és nem hagyni, hogy megtörténjen a baj. A cikk nem túl terjengős de mivel fontos témát feszeget, érdemes átfutni és elgondolkodni azon, hogy mindent megtettél-e a blogod/lapod biztonságáért.
Ha a cikken felbuzdulva úgy döntesz, hogy kicsit jobban is beleásod magad a témába, akkor olvasd el a Top 10 Security and Protection Plugins for WordPress című cikket is.

Azon designerek számára akik mostanában adják a fejüket wp theme-k gyártására, egy hasznos összeállítást közöl a templamatic.com Resources for New WordPress Theme Designers címmel.

Nem kimondottan wordpress specifikus az alábbi link, de bloggereknek sok-sok hasznos ötletet ad a lifehacker.com egyik új cikke, melyet Top 10 Tools to Get Blogging Done címmel lehet olvasni.

Gondolom másokban is felmerült már az ötlet, hogy a wordpress segítségével űgynevezett statikus honlapot készítsen (no persze nem abban az értelemben, hogy statikus HTML fájlokat hozzon létre :) ) – ehhez nyújt némi segítséget a How To: Using WordPress as a Static Site c. cikk. Van benne – több más mellett – egy igencsak hasznos kis plugin amit eddig jómagam sem ismertem, a Ryan’s Simple CMS, amely segítségével pillanatok alatt vissza lehet butítani az egyébként jóval többet tudó (de sok esetben szükségtelenül) admin felületet.

Egyszer én is belefutottam már abba a problémába, hogy nagy mennyiségű bejegyzést kellett más kategóriához rendelnem és mondhatom undorítóan unalmas munka volt egyesével szórakozni velük. Aki hasonló élményben nem szeretne részesülni vagy csak egészségesen lusta, ilyen probléma esetén nézze meg a Batch Category Editor nevű plugint, mely segítségével gyorsan lehet nagy mennyiségű post és kategória kapcsolatot módosítani.

Megjelent egy cikk 13 of the best WordPress plugins címmel, mely elvileg a 13 legjobb plugint hivatott felsorolni, persze ez a lista nagyon szubjektív. Tény, hogy vannak benne jó pluginek (illetve csak jó pluginek vannak benne), de biztos nem mindenkinek ezt a 13 legjobb plugin amit csak el tud képzelni a blogjára. A listát azért linkelem meg mégis, mert alapvetően egy jó összeállítás azoknak a kezdő bloggereknek, akik most ismerkednek a wordpress lehetőségeivel e téren.
Plugin ajánló terén persze elég nagy a cikk kínálat, de egyet még kiemelnék annak ellenére, hogy lehet már a hócipőtök is tele van vele. :)
A sixrevisions.com-on jelent egy lista 15 helpful WordPress plugins for the savvy user címmel, ami inkább már haladó bloggereknek ajánl kiegészítéseket. Pl. a “Search and Replace” illetve a “FormBuilder” nevű cuccot én sem ismertem de kimondottan hasznos jószágnak tűnnek!

A 38 ways to optimize and speed up your WordPress blog című bejegyzés 38 olyan módszert mutat be, mely segítségével gyorsíthatsz a wordpress blogod működésén.

Nagyon jó kis leírás/gyűjtemény született How to Blog Design Style Guide címmel a blogdesignblog.com-on, amit érdemes átfutni a wordpress theme készítés előtt/alatt ha már nem csak azért is, hogy ötletet kapjon az ember.

Így a vége fele szeretném ajánlani a wpuntexturize v1.0 nevű plugint mely az előbbiekkel ellentétben nem egy cikk, de szerintem elég idegesítő dolgot tesz helyre – a 2.5x által elcseszett idézőjeleket visszaállítja az egyenes verzióra (így nem elcseszve a lapon található kódokat).

A noupe.com 60+ unusual WP blog designs című cikke inkább érdekes mint hasznos, mivel a a szokványos wordpress theme-ktől eltérő grafikákat mutat be.

A hackwordpress.com-t már régóta követem mert hasznos leírásoknak ad otthont, most megint nem kellett csalódnom bennük. A How To: Creating a Custom Page Template című leírásuk arról szó, hogy lehet egy wordpress telepítésen belül különböző page template-eket készíteni és választani a cikkek írása során.

Ha esetleg ez a bejegyzést kevésnek tartanátok linkszám szempontjából, akkor tudom ajánlani további böngészgetés terén a speckyboy.com-on megjelent brutális listát: 155 WordPress Resources, Tutorials, Plugins, Themes, AJAX, Podcasting…WP Monster List

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Örülök, hogy hivatkoztok a speckyboy.com -ra, ez az egyik legjobb és legnaprakészebb wp és dizájn blog, rengeteg hasznos dologgal, egy helyen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét