Az e107 tartalomkezelő rendszer

Weboldalak készítésekor minden új projekt esetében felmerülnek bizonyos kérdések, melyek megválaszolása nagyban befolyásolja a leendő oldalunk minőségét és felhasználhatóságát.

Milyen funkciókat szánunk majdani oldalunkra? Milyen legyen a külcsín? Mire fogjuk az oldalunkat felhasználni? És még sorolhatnám a megannyi aggasztó kérdést ami az oldal készítőjét a kezdetek kezdetén gyötri…

Egy dolog viszont biztos: a kérdések között kötelezően, s megdönthetetlenül vastagbetűvel  és kétszer aláhúzva megtalálható, hogy milyen tartalomkezelő rendszert használjunk az oldalunk elkészítéséhez.

Mindenki tisztában van az ingyenes és szabadon felhasználható CMS rendszerek monopóliumával. Ez nem is lehet kérdés, hisz egyedi rendszert fejleszteni nem költséghatékony megoldás, a sima HTML oldalak régóta nem állják meg a helyüket a közönség előtt, s egy kis projekt is a lehető legtöbbet akarja kihozni magából.

Így akarva-akaratlanul is, de gondolnunk kell a későbbi bővítési lehetőségekre. A hazai trendeket uraló WordPress-Joomla-Drupal triumvirátus már mindenki számára ismert, de ezeken kívül megannyi rendszer közül választhatunk.

Az alábbi pár sorban egy alternatív lehetőségként olyan rendszert szeretnék nektek bemutatni amit az elmúlt időszakban méltánytalanul elhanyagolt a nagyközönség. Ez az e107 tartalomkezelő rendszer.

De mi is az az e107?

Az e107 egy tartalomkezelő rendszer (CMS = Content Management System), amelyet PHP-ban írtak és az ismert MySQL adatbázist használja. A portálrendszer teljes mértékben ingyenes, a GNU/GPL licensz feltételei szerint terjeszthető, illetve módosítható.

Ezt a rendszert 2002. szeptember 30-án regisztrálták első ízben a SourceForge-n, melynek ereje abban rejlik, hogy egyszerű, intuitív kezelőfelületű és rugalmas architektúrájú, amely lehetővé teszi blogok, személyes weboldalak és üzleti weboldalak továbbá intranetek használatára egyaránt.

Az e107 debütálása óta sok év telt el úgy, hogy fejlesztők jöttek-mentek, míg végül maradt egy lelkes csapat akik 2008 novemberében, Nevada Államban megalapították az “e107 Inc” szövetkezetet. Úgy döntöttek hogy egy önzetlen, jóindulatú csapatként folytatják az e107 fejlesztését, hogy az e107 egy olyan sziklaszilárd tartalomkezelő rendszer lehessen, mint amilyen ma.

Annak ellenére, hogy nem sok anyagi támogatást kapott a fejlesztés, és a marketing lehetőségek is igen korlátozottak voltak, az e107 jelenleg is “kedvenc” több mint 150.000 ember és cég számára, akik nap mint nap használják.

“Sok éven keresztül az e107-ből igencsak hiányoztak a szemet-gyönyörködtető látvány elemek, nem úgy mint más CMS rendszereknél mint a WordPress vagy Joomla.” – mondta Cameron Hanly, az e107 Inc vezérigazgatója. “Olyan volt mint egy erőteljes motor egy régi, veterán autóban, és úgy véljük, néhányan ezért is hagyták figyelmen kívül a mi CMS rendszerünket.”

Az e107 Inc reméli hogy ezen változtat majd az új weboldal dizájn, az új arculat és az új kiadás, a v1.0.

“Mindig az első lépés megtétele a legnehezebb.”

– Vagy mégsem?!-

Ha azt mondom híres 5 perces telepítés ezen oldal olvasói biztosan tudják mire is gondolok. Ezt a remek kis cimkét az e107-re is nyugodtan ráaggathatjuk.

7 egyszerű lépésben beállíthatjuk a rendszer futásához szükséges alapbeállításokat, melyhez nincs szükség előzetes fájl babrálásra nyelvi sajátosságok, vagy MySQL kapcsolat létrehozásához sem. A lépések a következők, miután FTP-n feltöltöttük webtárhelyünkre:

 1. Nyelv kiválasztása
 2. MySQL szerver adatok
 3. MySQL kapcsolat ellenőrzése
 4. PHP/MySQL verzió & Fájl jogosultság ellenőrzés
 5. Főadminisztrátor adatainak megadása ( felhasználónév, jelszó, e-mail cím… )
 6. Telepítés megerősítése
 7. Állapotjelentés

E107 telepítése

Ahogy a fentiekből látható pár adatot kell csupán megadni és a rendszer már használatra kész. Az új v1.0-nak köszönhetően már a telepítés alatt is egy barátságos küllemű rendszert sejtünk, amiben a telepítés befejezésével egészen biztosak leszünk.

Adminisztrációs oldal

Miután bejelentkeztünk frissen telepített oldalunkra az eredeti elrendezés tanulmányozása után az admin felületre navigálva egy jól átlátható rendszerezett képet kapunk oldalunk gyári funkcióiról.

Találunk itt hírek oldal adminisztrációt; egyedi menü és oldal létrehozási lehetőséget; egy plugin manager-t; egy theme kezelőt; adatbázis ellenőrzést; fel/letöltés kezelőt; reklámkampány vezérlőt és sok más funkciót, melyek elengedhetetlen részét képezik egy sikeres oldal üzemeltetésének.

A gyári csomagban kapunk 13 themet és 39 plugint/menüt, így már az alapcsomag is magában foglalja a lehetőségek teljes tárházát.

Ilyen többek között a fórum; a szavazás; chatbox; újdonságlista; hírlevél; privát üzenet és a tartalomkezelő plugin. Ez csak a csomagos választék.

Az e107.org-on, (ami a hivatalos oldala a CMS-nek), vagy az e107hungary.org-on (a magyar e107-es közösségi oldalon) rengeteg további kiegészítő és téma tölthető le az e107-es oldalak színesítésére. Ez a rendszer nem ámítja a felhasználóját. Az admin felületen nincsenek trendi felugró ablakok, vagy javascript mókák. És éppen ez teszi igazán barátságossá a felhasználását. Itt emelném ki számomra igen pozitív tulajdonságát: a rendszer egyszerűségét és átláthatóságát. Engem ezzel nyert meg igazán.

Miután az első oldalam telepítettem  fel voltam rá készülve, hogy a több oldalas magyar nyelvű kézikönyvet kénytelen leszek elolvasni. Szerencsémre tévedtem.  Az admin felületen minden egyszerűen van megfogalmazva, a legtöbb opciónak már a neve is magáért beszél, így az admin menüt végigkattogtatva el is sajátíthatjuk az oldal kezeléséhez és felhasználásához szükséges alapismereteket. –Több mint 2 évet használtam az e107 CMS-t mire szükségem lett a kézikönyvre–

Kezesbárány kívül-belül.

A rendszer média kezelése tökéletesen megfelel az elvárásoknak. A feltöltött képekből thumbnail-t készít amit teljes méretben is megjeleníthetünk, de többek közt a youtube videók beillesztése is megtalálható alap funkcióként a CMS-ben. Szövegszerkesztés szempontjából sincs ok panaszra. Azon kívül hogy rendelkezik WYSIWYG szerkesztővel, támogatja a fórumokról jól ismert BBCode-ok használatát is, így nem kell látogatóinknak HTML leckét adni egy egyszerű szöveg formázásra. Meglehet nem egy vadonatúj megoldásról van szó, de bevált és jól működik. Másra nincs is szükség.

Lehetőségünk van a hozzászólásokat regisztrációhoz kötni és ezek moderálása is egyszerűen végrehajtható, ahogy a nemkívánatos tagokat is könnyen eltávolíthatjuk oldalunk látogatóinak soraiból.

Ezek persze alapvető funkciói egy valamire való rendszernek, így nem is ragozom tovább. Azt bátran kijelenthetem, hogy az e107 is megállja a helyét a “riválisaival” szemben.

Egy sima, egy fordított. – Csináld magad és az e107 support.

Ahogy minden oldal egyedi úgy az igények is egyénenként és projektenként változnak. Sok esetben apróbb változtatásokat kell véghez vinni, hogy az oldal tökéletesen tükrözze készítőjének elképzeléseit. De mi a helyzet azokkal, akik nem szívták magukba az anyatejjel a kellő tudást? Azoknak a hazai támogató oldal kiváló segítséget nyújthat az elképzeléseinek megvalósításához.

“A legsegítőkészebb adminisztrátorok és felhasználók csoportja tömörült ezen a weboldalon! Rengeteg érdekesség, jó barátok szerezhető, és nem utolsó sorban rengeteg tanulhatóság! Nincs még egy ilyen közösség! Köszönöm!”

A fenti idézet az e107hungary.org rólunk mondták rovatából van. Ezen cikk írásakor a hazai közösség 6440 regisztrált taggal és 2764 fórum témával rendelkezik, amiben 32872 üzenet tömörül. A fórum 2005 augusztusa óta alap pillére a hazai e107-es felhasználóknak. Ez az oldal foglalkozik a tartalomkezelő honosításával és azon felül, hogy a CMS-t magyar nyelven érjük el számtalan kiegészítő és theme kapott magyar nyelvi fájlt az e107hungary jóvoltából. Ahogy az 107 motor, úgy az e107hungary is megújul az idei évben.

Zárszó

Remélem a fenti pár sorral sikerült kedvet csinálnom ehhez a “méltánytalanul elhanyagolt” rendszerhez, ami nemsokára egy új, mégjobb és mégerősebb verzióval fog előállni. A fenti néhány sort igyekeztem úgy megfogalmazni, hogy az laikusok számára is érthető legyen. — Ez az első cikkem, így ha egy kicsit nehézkes lett és itt-ott szétszórt az csakis a lámpalázamnak köszönhető — A fentiekben nem terjedtem ki minden részletre, a rendszert ki kell próbálni és még akkor is lesz akinek nem fog igazán tetszeni, de akik egy tényleg jól működő és könnyen kezelhető rendszert keresnek, azok egy igazi “jó barátot” találnak az e107-ben….

Hova tovább:
Az e107 tartalomkezelő beszerzése.
e107hungary.org
e107.org
e107-es oldala bemutatója

9 HOZZÁSZÓLÁS

 1. 5 kerek éve használom ezt a rendszert, mely tényleg tökéletesen testre szabható, formálható. Soha nem tanultam semmiféle programozási nyelvet, de köszönet a hazai e107-es csapat segítőkézségének gyorsan megtanulható és alakítható ez a cms. Én teljes szívemből ajánlom mindenkinek.

 2. Üdv. Egy ideje ismerem az e107 tartalomkezelő rendszert és mikor előszőr letöltöttem az angol oldalról és kipróbáltam (már az 1.0.0 ra gondolok) nagyon meg tetszett, de valamiér a kinézetnek gondja volt a fórummal, lehet, hogy javitva lett, de azóta nem használtam. Magyarán hajrá e107.

 3. Amit érdemes lenne javítani, az a hibás szöveg a meta tag-ekben (e107hungary.org oldalon), mert a keresésekre is ez jelenik meg és szerintem laikusnak riasztó lehet, hogy ilyen a találati listában a tartalom:

  e107 MagyarorszĂĄg – Themes
  Célunk, hogy a világhálón megtalálható ingyenessé tett e107 portálrendszerhez készült themeket egy helyre gyüjtsük azért, hogy ne kelljen minden oldalra beregisztrálni annak, aki változatos, minőségi theme(ke)t szeretne letölteni.

 4. Tibor a hsz.-od már meg is lett válaszolva az e107hungary-n. kis felbontáson tényleg rácsúszik a főmenü a tartalomra a core témában, ha több menüpont van kint. http://e107hungary.org/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?39246.0#post_39271

  Harder. Köszönjük az észrevételt, ki fogjuk javítani. (bár már nem emlékszem mi is a koncepció a themes oldallal kapcsolatban, mert volt róla szó hogy megszűnik és minden a főoldalra fog kikerülni) Minden esetre utána nézek.

 5. Előzetesen közölném, hogy nem mély technikai, és nem is támadás elleni védettség, még csak nem is bitpolirizó szempontból írom amit…

  Joomlátol a Drupalon át a WordPressnél álltam meg. Mivel támogatottsága mindegyiknek egész korrekt ma már, és a nyelvi korlátok sem igazán okozhatnak problémát, Google Chrome böngészője, pont annyit fordít amennyi akár “null’ angol ismerettel is remekül használható.

  Lesarkítva azt mondanám, ha dizájnos portált (webshopot) akarsz, és hatalmas free téma választékot akkor Joomla. Ha letisztultabb dizájn is elég, akkor Drupal (persze itt is vannak exkluzív cuccok, ha blogot akarsz, és szuper támogatást, maximális felhasználó élményt, testre szabhatóságot… akkor WP.

  A meglátásom az, hogy nem valami mellett vagy ellen beszélek, de az kell meghatározza a választást amire használni akarod a weboldalad, blogod.

  Választásban segíthet http://www.cmsmatrix.org/

 6. A SEO támogatása (egyedi, keresőbarát url, egyedi title és description, keyword, [akár automatikus generálás ezekre] canonical url, robots meták, follow és nofollow linkek, sitewide search exclude) hogy áll az e-107-nek?
  Szerettem az átláthatóságát és könnyű kezelését, de ezek tavaly még nem voltak használhatóak benne… ami valljuk be erős, durva elmaradás a már említett, hasonló (joomla, wp, drupal) rendszerekhez képest.

 7. Üdv.
  A válaszom kicsit megkésett, de remélem azért célba ér. A fent említett funkciók sajnos még mindig gyengéi az e107-nek. Egyes elemeket ( pl. egyedi title és desc. ) kódbuherálással meg lehet oldani, de az se nevezhető dinamikus oldalelemnek. A fenti cikkből kihagytam ezeket a részeket, de ami igaz az igaz…
  Ellenben jó hír, hogy idén nyárra ígérik a 2.0-ás verziót amiben ezeket ( az ígéretek és pletykák szerint ) pótolni fogják. Addig is kitartunk.

 8. Sziasztok! Információt szeretnék kérni, hogy a letöltési kategóriákat át lehet-e formálni, hogy 2 hasábban jelenjenek meg a kategóriák? a letöltések viszont szintén 1-ben?

  A segítséget előre is köszönöm!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét