Számunkra ismeretlen CMS/CMF forradalom!

Miről is van szó? Megjelent a  MODx CMS/CMF forradalmian új kiadása a Revolution. Kishazánkban kevésbé ismert rendszer, de külföldön hatalmas támogatottsággal bír. Legjobb nyíltforráskódú  CMS-ek  egyike. Puct Publishing Award többszöri díjazottja.

A cikk a MODx 2.0 Revolution újdonságainak bemutatása célozza meg, egy kis kedvcsináló bevezetővel, mivel szerintem még kevesen ismerik ezt a rendszert. Akkor először pár szóban magáról a MODx-ről:

Mi a MODx tulajdonképpen?

Nem egy sima CMS rendszer, hanem egy tartalomkezelő rendszer és alkalmazás fejlesztőkörnyezet egyben (CMS/CMF), de miért is jó a kettő együtt? MODx a CMS-ek egyszerű használatát és a keretrendszerek rugalmasságát biztosítja számunkra. Lehetővé teszi, hogy egyszerűen fenntartható és könnyen fejleszthető weboldalakat hozzunk létre.

Teljes szabadságot biztosít: SEO, Flash és Ajax terén egyaránt, hogy miért is írom, ezt menjünk sorba.

SEO CMS

Azt tudni kell, hogy nem a használt tartalomkezelő határozza meg hogy hányadik is vagy a Google listáján, de a  MODx biztosítja számodra azokat az eszközöket, ami miatt a keresők „megszeretik” majd  a weboldalad: keresőbarát URL-ek, egyedi meta tag definiálás, és nem utolsó sorban tiszta szabványos kódot tudsz biztosítani a Google-nek, felesleges JS és CSS nélkül  a webes szabványok betartásával. Még több info itt.

Flash CMS

Tökéletes háttér Flash weblapok adminisztrációjára. Amenyiben a Flash oldalad XML-ből szedi ki a tartalmat, miért ne lehetne egy kezelőfelület segítségével elkészíteni vagy szerkeszteni. MODx esetén egyszerűen a tartalom típusánál ki kell választani az XML-t és a többi már csak rajtad múlik. További információk itt találhatok.

Ajax CMS

A MODx volt az első nyílt forráskódú PHP alapú rendszer, ami olyan API-t biztosít, mely támogatja a Web 2.0 Ajax technológiát. Továbbá nem kényszeríti rád egyik JavaScript Framework-öt (jQuery, Mootools, Prototype) sem azzal dolgozol, amelyikkel akarsz.

Remélhetőleg ezzel a néhány bekezdéssel mindenki figyelmét fel tudtam kelteni, innentől kezdve már a MODx Revolution újdánságai kerülnek előtérbe, nézzünk meg miért is annyira forradalmi az új MODx:

MODx Revolution:

 • Teljesen újraírt xPDO-ra alapuló objektum orientált PHP kód
 • Megújult adminisztrációs felület (ExtJS alappal)
 • Megnövelt teljesítmény, rugalmasság, könnyen testre szabható API és core
 • Javított gyorsítótárazási rendszer,
 • Csomagkezelés (könnyen telepíthető az extrák)
 • Lexikon (nyelvi fordításokat lehet vele online kezelni)
 • Új szerkeszthető tartalom típusok
 • Fokozott stabilitás és biztonság (új ABAC biztonsági model)
 • Contexts (multisite és subdominok használatát könnyíti meg)
 • Online súgó minden fontos oldalhoz
 • és még számtalan egyéb dolog

Kezdésként töltsük le a hivatalos weboldalról.  Egyelőre a MODx Revolution 2.0.0-pl a legfrissebb verzió.

A MODx rendszerigénye

Mivel nem ingyenes tárhelyekre tervezték a rendszert nem is érdemes velük próbálkozni. Ez egy komoly rendszer komoly igényekkel, az ajánlott:

 • Webszerver (Apache 1.3.x – 2.2.x,  lighttpd, IIS 6.0, Zeus)
 • PHP 5.1.1 vagy újabb (kivéve a 5.1.6 és 5.2.0 biztonsági hibák miatt)
  • zlib
  • JSON (vagy PECL library)
  • mod_rewrite (keresőbarát URL-hez)
  • GD (captcha és fájlböngésző)
  • PDO, különősen pdo_mysql (xPDO miatt muszáj)
  • SimpleXML
  • Safe_mode off
  • Register_globals off
  • PHP memory_limit 24MB vagy több
  • MySQL 4.1.20 vagy újabb kivéve 5.0.51-et PDO hiba miatt
  • InnoDB
  • MyISAM

Hát ez egy szép kis lista, de az igényesebb tárhelyek mind megfelelnek neki.  Nekem egyedül a PDO támogatást kellett beállítanom localhoston, de körülnéztem a legtöbb tárhelynél elérhető. Egyébként a telepítő szépen végigvezet minket, sok beállítási lehetőséget biztosít, már itt találkozhatunk Ajax-szal, hiszen csak a fontos lépések közt frissíti az oldat.

Telepítés és bejelentkezés után egy üdvözlő ablak fogad minket, amely megköszöni, hogy a MODx-et választottuk és kapunk egy-két hasznos infót.

Kezelőfelület

Kezelőfelületet 3 részre van osztva elrendezés ugyanaz, mint az Evo-nál (1.x). Újdonság viszont a felső menüben található pontokhoz egy rövi d leírás is tartozik. A bal oldalon található blokk kapott 3 fület, Resources, Elements és Files ezek segítségével sokkal gyorsabban el tudjuk érni  azokat a dolgokat ami eddig el volt rejtve valamelyik almenübe.Ne ijedjünk meg, alapból nincs semmi tartalom az oldalon, ezen gyorsan változtatni fogunk.Pacage Manager - Pacage List

A System/Package Managment menüben érhetjük el a Revolution egyik újdonságát a csomagkezelőt. Mivel még egyetlen extra sincs telepítve, kattintsunk a Download Extras felíratra és keressük meg a MODx Sample Site csomagot, tartalommal együtt felrakja a legfontosabb kiegészítőket is, ha most ránézünk az oldalunkra egyből szebb kép fogad minket és a bal oldali blokk is egyből megtelt tartalommal, menüpontokkal.

Amennyiben megnézünk egy dokumentumainkat láthatjuk, hogy mindegyikhez egyedi sablont tudunk rendelni de ezen kívül még számtalan beállítási lehetőség  nyílik számunkra, bármit könnyen be tudunk lőni pl.: közzétételi és visszavonási dátum, kereshetőség, szerepeljen-e a gyorsítótárban stb..

Egyik kedvenc új funkcióm a Quick Update Resources egyszerre akár több tartalmat is tudok szerkeszteni külön ablakba, hihetetlen hogy milyen jó működik az ExtJS, tökéletes választás volt.

Felvettem egy rövid videót, melyben az új Ajax és drag/drop lehetőségek láthatók, a teljesség igénye nélkül:

Ha már szó volt arról, hogy minden oldalhoz egyedi sablont tudunk rendelni, nézzük hol is találjuk meg.
A bal oldali blokk Elements füle alá tartoznak a Template-ek, de ezen kívül még számtalan más dolog is van itt pl.: Snippet-ek, Chunk-ok, Plugin-ok, TV-k, amennyiben van rá igény külön cikkben részletesen ismertethetem őket, hiszen ezek adják a MODx testreszabhatóságának varázsát.

Nézzük a további újdonságokat a Lexicon Management segítségével végezhetjük online a nyelvi fájlok fordítását. Számomra még egy kicsit lassú valahogy sokkal kényelmesebb Notepadd++-szal (vagy egyéb szerkesztővel kinek mi fekszik) fordítani, szerintem teljesen felesleges az Ajax-os töltögetés minden átírt sting után, elég lett volna egy sima save gomb, mint a tartalmak szerkesztése esetén.

A beállításoknál ugyanez a helyzet, de hogy kontrázzak annyi lehetőség nyílik számunkra, amit ritkán látni, mindent be lehet konfigurálni csak, meg kell találni :D, de van beépített keresés/szűrés ami remekül használható. Az 5 oldalnyi beállítási lehetőséggel jó ideig eltököltem érdemes legalább egyszer mindet végigfutni. Most már lehetőségünk van egyedi beállítások felvétele is.

Ugorjunk is tovább ott van nekünk a Contexts egy remek kis eszköz multi site-ok létrehozására, könnyen kezelhető. Minden Context Key-hez egyedi beállítási és hozzáférési lehetőséget lehet kapcsolni, úgy variáljuk, ahogy kedvünk tartja, éles oldalon még nem használtam, de amint lesz rá alkalmam, éllek majd a lehetőséggel.

Remek újdonság, hogy majdnem minden oldalon található egy Help ikon, melyre kattintva a hivatalos dokumentáció megfelelő részé nyílik meg.  A doksi jól összeállított, minden területen ahol segítségre szorulnánk a rendelkezésünkre áll.

Új funkció a Content Types, egyedi tartalom típusokat vehetünk fel vagy a meglévők jellemzőit szerkeszthetjük, majd a dokumentum szerkesztésekor Page Settings fülön megadhatjuk típusát, így tudunk könnyedén létrehozni XML, PDF, CSS  stb. tartalmat is.

Akkor a végén még egy pár szót a felhasználó kezelésről, ami szintén jó irányba változott. Eddig a weboldalon regisztráltak és az admin felület felhasználói külön típusba tartoztak, ezt egybeolvasztották és bármelyik userhez egyedi hozzáférési beállításokat rendelhetünk vagy kezelhetjük csoport szinten is őket. Ja és mindez egy új biztonsági model segítségével lett megoldva ami az ABAC névre hallgat (Attribute-Based Access Control).

Összességében a MODx hatalmasat újított, megőrizve az eddigi értékeit, testreszabhatóságát, ami felróható neki, hogy az Ajax-ot néhol feleslegesen alkalmazzák. Nagyon sok mindenre nem tértem ki a cikkben, ami a miatt előszeretettel használom ezt a rendszert. Amennyiben van rá igény, szívesen írok egy cikksorozat keretében a MODx sablon készítésének egyszerűségéről vagy a variálhatóságát lehetővé tevő chunk és snippet rendszerről.

Link: modxcms.com
Demo: opensourcecms.com – MODx

A MODx népszerűsítése

A cikkem célja az volt, hogy kicsit felkeltsem a figyelmet a MODx iránt, szeretném, ha Magyarországon is hasonló népszerűségnek örvendene, mint külföldön. Jó lenne, ha létrejönne egy kis magyar MODx közösség, ezért jelenleg is dolgozok a modxcms.hu weboldalon, de ezen kívül még számtalan más feladat van pl.: dokumentáció és a rendszer fordítása, amit egyedül aligha tudok végigvinni. Írtam a CMS Award fórumára már többször, de eddig nem volt jelentkező. Ezért kérném a segítségeteket, akinek lenne kedve egy kicsit fordítani vagy beleásni magát a MODx rejtelmeibe nyugodtan írjon nekem.

Köszönöm, hogy megtiszteltél az időddel:
Tamás ”Tonyo” Csaba

29 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Jó lett a leírás. Pár CMS rendszert kipróbáltam és bár a tapasztalatom az, hogy az átlag weblap tulajdonosok számára mindegyik sokat tud, és feleslegesen bonyolult, lehet, hogy kipróbálom ezt.
  Max ötletet merítek belőle a saját CMS-emhez, amit mindig az igényeknek megfelelően fejlesztek.
  A legjobban az felel meg az igényeknek, amit az ember a projektre szabva csinál. :)

 2. Használtam korábban is már a MODx-t, szerintem állati jó rendszer és fejlődött az utóbbi években. Gyakorlatilag ezt tartom (meg az Etomite-t) a legjobban skinezhető rendszernek a mai napig, egyik azóta vizsgált CMS-t sem lehet annyira könnyen skinezni mint ezt (a wp-t sem, pedig az sem rossz).

  A tutorial.hu alá már nem ezt tenném, de kisebb lapokra – pl. portolió, céges stb… – simán, nem is kérdéses. Tervezem is hogy készítek még idén 1-2 olyan oldalt, ahol ezzel a rendszerrel dolgozok.

 3. Köszi!
  Reméltem, hogy jól fogadjátok ugyanis ez az első cikkem,
  a stílusomon igyekszek majd még csiszolni és egy kicsit
  lényegretörőbb lenni, lehet, hogy túl hosszú is lett a leírás
  így utólag elnézve de nagyon belelendültem :D

  Közbe a MODx fordításán is folyamatosan dolgozom íme néhány kedvcsínálló kép:
  http://tonyo.hu/wp-content/uploads/telepito01.jpg
  http://tonyo.hu/wp-content/uploads/telepito02.jpg
  http://tonyo.hu/wp-content/uploads/telepito03.jpg
  http://tonyo.hu/wp-content/uploads/telepito04.jpg
  http://tonyo.hu/wp-content/uploads/telepito05.jpg

 4. Tonyo, köszi a képeket, látom szépen haladsz vele. :) Körülbelül hány %-osra mondanád most a modx fordítását?

 5. Sajnos még nagyon sok minden vissza van.
  Mondjuk a telepítő teljesen magyar, ha nem merül fel
  semmilyen hiba, de ez kb a 10% a telepítő nyelvi fájlának.
  Az adminisztrációs felületből a menü és a fontosabb elemek
  megvannak, de ez is csak maximum az egész 5-7% lehet.
  Pont ezért keresek olyan vállalkozó szellemű egyéneket,
  akik hajlandóak lennének akár egy picit is besegíteni,
  egyedül nem bírok vele.

 6. Amennyiben lesz időm rakok össze egy cikket a sablon készítésről is,
  talán meghozom a kedvet arra, hogy néhányan kipróbálják, hiszen
  majd meglátjátok ennél egyszerűbben és könnyebben testreszabható
  már nem is lehetne.

 7. Lehet nem ugyanarról beszélünk. De nálam ott elakad a dolog hogy nem telepíti fel a sample -t csak letölti.
  Biztos 1xű, csak éppen nem a leírás szerint működik! :)

 8. Nem akartam annyira szájbarágósan leírni, mivel azt hittem, hogy egyértelmű :D
  Akkor részletezem:
  -Package Managment majd itt Download Extras ikon
  -Megkeresed a szükséges csomagot
  -Download (majd mikor eltűnik a Loading felírat bezárod az ablakot)
  -Install ikonra kattintasz
  -Kész is vagy

 9. Sziasztok!

  Tonyo hol jársz a fordításban? esetleg le lehet tölteni valahonnan?

 10. amatőr kérdés. Hogy kell aktiválni a pdo-t? kiszedtem a ;-t a php.ini-ben a pdo_mysql.dll elől, de még mindig hibádzik. win7, appserv kombót használok.Köszi

 11. Üdv

  Én eg yolyan tárhelyet keresek ahol lehetne futtani.
  Lehetőleg ingyeneset mert nem akarom élesben bedobni még.
  És így nem nagyon akarok még rá pénzt költeni.

  Valaki tud ajánlani egy ilyet??

  Köszi előre is

 12. még csak most tettem fel, de a telepítés hiba nélkül zajlot: hxxp://okhost.eu/ (ingyenes)

 13. Szia Tonyo!

  Bízom benne, hogy feltudom venni veled a kapcsolatot, lenne pár kérdésem, valamint ha kell még ember a fordításhoz, akkor esetleg abba is besegíthetek.

  hatasu kukac hungary pont hu

 14. Sziasztok!

  Tony, szeretnék jelentkezni segíteni a modx fordításában. Én is rég óta ismerem a rendszert, sőt tavaly belefogtam már a fordításába egy meglévő magyar változat töredéke alapján, de akkor nem sikerült megcsinálnom, mivel többek között a MyBB-t is én honosítom most már. Úgy gondolom, hogy egységben az erő. :)

  Várom válaszodat.

 15. Kösz a segítséget, mindig jól jön egy tapasztalt fordító. Írtam e-mailt az elérhetőegeimről és a részletekről.

 16. Sziasztok!

  Nagyszerű leírás, épp ilyen rendszert keresek, ugyanis költöztetni szeretném az oldalam (dirtywindows pont ucoz ru). Jelenleg a UCOZ rendszerén (ucoz pont hu) vagyok, ami elhibázott döntésnek bizonyult, merthogy nem tudom otthagyni. A probléma az, hogy nem kapom meg a szolgáltatótól az adatbázisokat, csak néhány ún. karakterhatárolt szöveges fájlban, magát az adatokat, ömlesztve, amivel nem tudok mit kezdeni.
  Tudom, hogy nem ide tartozik, de talán itt tud valaki segíteni ebben. Van valakinek tapasztalata a UCOZ-ról történő költözésben?
  Előre is köszönök minden segítséget!

 17. Sziasztok!

  Tényleg nagyon jó leírás, és én is csak jókat hallottam a rendszerről :) Saját rendszer építésén fáradozom már egy ideje, de addig szeretnék egy akár CMS alapokon működő oldalt. Találtam pár jót, de amint ezt ajánlották, nem is kell más :) Mindjárt töltöm, telepítem, kipróbálom, de a magyarításában illetve a magyar közösség köré szervezésében is szívesen segítenék, ha még lehet ilyenre jelentkezni ;)

 18. Hát lehet tudok segíteni nektek :)

  Tonyo tudok biztosítani Tárhelyet a tesztekhez + a magyar modx portálnak (+fórumnak)a későbbiekben akár többet is ha érdekel a dolog meg tudsz keresni :)

 19. Szia Tonyo!

  Lehet hogy én is tudók segíteni a fordításban.
  És ha kell reklámozó is leszek majd a magyar hivatalos oldalhoz.

 20. Én nemrég kezdtem csak az ismerkedést a modx rendszerrel és érdekelne, hogy mi a helyzet a magyarítással ill. hogy szabad e még kérdezni ha segítség kell?
  Ha megértem a rendszert és időm engedi valami kisebb mértékben szívesen segítek a fordításban.

  Köszi

 21. Szia Tonyo!

  Van erről egy step-by-step tutorial? Olyannak is, aki sose látott még CMS-t?

  Köszi!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét