WinMerge

A minap kellett valami olyan megoldást találnom, amely segítségével 2db, több ezer soros szöveges állományt össze tudtam volna hasonlítani (és olvasztanom lépésenként). A neten keresgetve több szoftvert is megnéztem és végül a Winmerge nevű, freeware programnál álltam meg, mely így utólag azt kell mondjam valószínűleg a legjobb választás manapság.

Mit tud a Winmerge?

A már fentebb elhangzott szöveges állományok összehasonlítása mellett képes könyvtárakat is összehasonlítani és szinkronizálni, ami nem egy utolsó szempont. Ilyen funkciója a total commandernek is van, de ez a szoftver azért lényegesen többet tud és kényelmesebb a használata, szóval bárkinek tudom ajálani akinek valaha is ilyen problémát kell leküzdenie.

A működését a lentebbi képek is jól illusztrálják: A szöveges állományokat egymás mellett megjelenítve (de lehet máshogy is rendezni) különböző színkódokkal jelzi az eltérő részeket, hogy melyeket javítottuk, melyeket hagytuk ki stb.. persze a színek is testreszabhatóak, ha az alapértelmezett beállítások nem tetszenének.

winmerge használat közben
WinMerge használat közben

A winmerge működése onnantól kezdve hogy pl. betöltöttem a 2db állományt, az alábbiak szerint történik.

– ALT+lefelenyíl megnyomására ugrik a program a következő eltérésre. Az eltérésen állva, a szoftver alsó felén a fentebbi kódhalmazból kiemeli a tényleges eltéréseket is (1-1 cellában), így sokkal egyszerűbb az eltérésekre koncentrálni.
– Az ALT+felfelenyíl értelmeszerűen visszavisz az előző eltéréshez.

Ha eldöntöttük, hogy a 2 oldali eltérés közül melyik a helyes és melyik fájlt szeretnénk szinkronizálni, akkor az

– ALT + jobbranyíl a bal oldali oszlopból átrakja a kiemelt kódrészletet a jobb oldali oszlopba
– ALT + balranyíl a jobb oldali oszlopból átrakja a kiemelt kódrészletet a bal oldali oszlopba.

Magyarán az egyik kezedet az ALT billentyűn tartva, és jobb kézzel a kurzor nyilakat kezelve villámgyorsan át lehet nézni a különbségeket és azokat egyesíteni/szinkronizálni.

winmerge könyvtárak szinkronizálása
könyvtárak szinkronizálása

A program képes olyan nyalánkságokra is, mint pl. hogy beépül a windows intézőbe és fájl/jobbegérgomb-ra előhozható, vagy pl. hogy használatunk RegExp kifejezéseket is és a szoftver támogatja a unicode karakterkészletet is. Az alapértelmezett angol felület mellett választható a magyar nyelv is, ami egyes felhasználók számára biztos, hogy plusz pontot jelent.

A WinMerge ezeken túl képes az összehasonlított szöveges állományokat a nyelvnek megfelelő színezéssel megjeleníteni (szóval ismeri a syntax highlight-t).

A Winmerge letölthető a honlapjáról: winmerge.org

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Igen, de az inkább hasonlít a totalcommander-es tartalomösszehasonlításhoz, nem igazán veszi fel a versenyt szerintem ezzel. :)

  2. Nagyon jónak tűnik, ki is próbálom gyorsan, remélem sima doc filekkal is műkszik.

  3. Így tippre azt mondanám, hogy a doc fájlokat tartalmilag nem fogja összehasonlítani (tehát a doc szöveges tartalmát nem fogja ugyanúgy feldolgozni, mintha csak egy txt fájl lenne pl.)

  4. doc-al nem megy, rtf-et már kezeli, de kódsorokat is betölt, valószínűleg sima txt-ként kell próbálkoznom, de tetszik. Ez általában egy egy törvénymódosításnál jöhetne jól, hogy ne kelljen a kész anyagot soronként átnéznem. De kódírásnál is megfelelő lesz ;)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét