WordPress manuális frissítése 3.0-ra

Néhány nappal ezelőtt jelent meg a WordPress 3.0, s bár a rá való frissítés pofon egyszerű művelet, van aki biztosabb a dolgában ha egy meglévő leírás alapján frissíti jól működő blogmotorját.

A frissítésre két lehetőségünk van:

 • Használjuk az automatikus frissítőt az adminisztrátori vezérlőpulton.
 • Manuálisan, kézzel végezzük el a frissítést.

Mivel én jobban bízok a manuális frissítésben – és mivel az automatikus frissítőről egyébként sem lehet sokat írni -, ezért ennek a lépéseit fogom leírni.

Első lépésben töltsük le a WordPress 3.0 magyar vagy angol nyelvű változatát a hivatalos honlapok egyikéről és csomagoljuk ki a tömörített fájlokat.

Lépjünk fel FTP-n vagy SSH-n a tárhelyünkre és mentsük le a már meglévő fájlokat. phpMyAdminban ugyanezt tegyük meg az adatbázissal is (exportálás művelet). FONTOS!!! Ezt a két lépést mindenképpen végezzük el!

Ha az előző két lépést elvégeztük, akkor töröljük FTP-n/SSH-n a már meglévő WordPress fájljait, majd töltsük fel az előzőekben letöltött 3.0-ás verzió fájljait.

Böngészőből nyissuk meg a /wp-admin/upgrade.php-t és kövessük a lépéseit. Ne ijedjünk meg, hogy kapásból egy új telepítést akar elvégeztetni velünk a frissítőszkript, ennek oka ugyanis az, hogy az előző lépésekben letöröltük a wp-config.php fájlt, amit így újra létre kell hozni. Fontos, hogy az adatoknál – különös figyelemmel a tábla előtagra – pontosan ugyanazokat adjuk meg, mint a réginél. Ha mindent jól adtunk meg, megjelenik egy „A telepítés futtatása” (angol verzióban „Run the install”) feliratú gomb. Erre semmiképp, ismétlem semmiképp ne kattintsunk rá!!! Helyette nyissuk meg újra a /wp-admin/upgrade.php-t böngészőből és kattintsunk a „WordPress Adatbázis Frissítése” (angol verzióban „Upgrade WordPress Database”) gombra.

Ha mindent jól csináltunk, ki fogja írni, hogy a frissítés sikeresen lefutott, azonban ne feledkezzünk meg a következő dolgokról:

 • A biztonsági mentésből töltsük vissza a sablonjainkat a wp-content/themes mappába.
 • Ugyanezt végezzük el a pluginekkel is, ezeket a wp-content/plugins mappába kell visszatölteni.
 • Töltsük vissza az uploads mappát is a wp-content mappa alá.
 • Bármi mást, ami hiányzik az alaprendszerből, de egy pluginnek szüksége van rá.

Végezetül nézzük át a beállításokat, ha szükséges korrigáljuk a nekünk nem megfelelő beállítások értékét, s nézzük meg, hogy minden jól működik-e. Fontos, hogy a permalink struktúra beállításait frissítenünk kell a beállítások/közvetlen linkek menüpont alatt, akkor is, ha jól van beállítva!

A manuális frissítést az alábbi verziókról próbáltam ki:

 • WordPress 2.9.2 – működik
 • WordPress 2.5.1 – működik

9 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ha meghagyod a wp-config.php-t, és a wp-content mappát, és az új wordpress mappa tartalmával összefésülöd a jelenlegi könyvtárat, majd futtatod a wp-admin/upgrade.php-t, akkor egyszerűbb dolgod van.
  És előtte plugineket kikapcsolni, kijelentkezni az adminból.

 2. Kinek hogy tetszik. Én azt szeretem mikor a frissített CMS-ben nincsenek feleslegesen ottmaradott fájlok, ezt könnyíti meg a teljes törlés.

  A plugineket nem feltétlenül kell kikapcsolni, mert ha valami gond van, akkor egyszerűen csak törlöd a plugineket a mappából és automatikusan kikapcsolódnak.

 3. Az esetek többségében én is tiszta telepítést választok, tehát a régi anyagokat átmozgatom egy másik könyvtárba, új wp felmásol a szerverre, szükséges fájlok visszamozgatása, frissítés lezavarása.

 4. Szia DjZoNe!
  Ha jól látom, a cikkben elsőként szerepel a magyar letöltés helye és csak utána jön az angol :)

  Természetesen én is a magyar ajánlanám mindenkinek, akinek nem fontos valamiért az angol verzió.

  Thx a WP fordítóinak! :)

 5. Egy ok miatt mondtam csak;
  a héten futottunk bele egy olyan hibába, hogy angol 3.0 installt frissítettek többen magyarra, és utána nem tudtak belépni, az eltérő auth_key és secret_key-ek miatt.

 6. Köszi a leírást sikerült :)
  000webhoston vagyok itt sajnos csak manuális frissítés működik automatikus nem igazán :)
  De így talán jobb is :)

 7. Ha már autómata, nem tudjátok mit kell beállítani hogy autómatán frissítsen? elég bosszantó ez a manuális dolog…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét