Meld Diff Viewer


A minap már szó esett a windows-os WinMerge szoftverről, mely a win oprendszer alatt jó szolgálatot tehet a fejlesztőknek, most nézzünk egy másik, ezúttal linux-os programot, melyet jómagam ubuntu alatt használok. A program neve Meld Diff Viewer és megjelenésében illetve működésében is sok hasonlóságot véltem felfedezni, nekem tetszett.

A Meld Diff Viewer persze képes akár könyvtárakat, akár fájlokat is összehasonlítani, ezt a lentebbi képek is jól fogják illusztrálni. A program használatát a wordpress 2.6.1-es verzióján próbáltam ki, mikor is kíváncsi voltam hogy vajon mennyi fájl változott meg (elég sok) és mik voltak ezek a módosítások.

A programban indítás után kiválasztottam azt a 2 könyvtárat, melyet össze akartam hasonlítani és nyomtam egy OK-t. Pár másodpercen belül megkaptam az alábbi eredményt:

Meld Diff Viewer - könyvtárak összehasonlítása

Meld Diff Viewer - könyvtárak összehasonlítása

A képen látható, hogy nagyon szépen jelzi, mely fájlok térnek el a 2 könyvtárban. Ezen fájlok bármelyikére duplán kattintva megnyitja őket és az alábbi módon mutatja az eltéréseket:

Meld Diff Viewer - fájlok összehasonlítása

Meld Diff Viewer - fájlok összehasonlítása

Az eltéréseknél látható nyilacskákra kattintva a szoftver a kiválasztott kódra frissíti a másik fájl tartalmát. A használata szerintem egyértelmű, jobbról balra vagy épp fordítva működik.
A CTRL gombot nyomva tartva a program működése annyiban módosul, hogy az eltérő kódrészletet nem kicseréli, hanem hozzáadja a másik ablakhoz, de erre fel is hívja a figyelmet egy “+” jellel.
A SHIFT gombot nyomva tartva pedig törölni lehet az eltérő kódrészleteket egyesével.

Ami még érdekes lehet a program használata során, hogy képes akár 3 könyvtárat is összehasonlítani, erre hirtelen nem is tudok másik programot példaként felhozni.
Nagyjából ennyi amit érdemes róla megjegyezni szerintem. A program egyszerű, nem tud sokat viszont azokat a feladatokat, amikre készítették, gyorsan és hatékonyan lehet vele végrehajtani.

A szoftver honlapja: Meld Diff Viewer

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Egy WordPress plugin frissítése során hirtelen kellett valami megoldás arra, hogy összehasonlítsak 2db PHP fájlt. Erre kb az alábbi megoldások vannak:…

 • megnézheted, hogy jelenik meg a lapod lynx alattLynx viewer

 • A minap kellett valami olyan megoldást találnom, amely segítségével 2db, több ezer soros szöveges állományt össze tudtam volna hasonlítani (és olvasztanom lépése …

 • Egy új SEO extension (plugin) jött ki Chrome alá, amire azt kell mondjam hogy nagyon jó, talán a legjobb amit eddig láttam.A képek önmagukért beszélnek, a vi …

 • Pár napja már kijött az új verzió de nem tudtam egyből frissíteni, most sikerült pótolnom ezt a fajta mulasztásomat (de ilyet Ti ne csináljatok, frissítsetek egy …

A cikket beküldte: Harder (http://blog.harder.hu)

2 hozzászólás

 1. Denixy says:

  Nekem így ránézésre (mert használni nem használtam a Meld Diff Viewer-t) a DeltaWalker nevezetű progi jut eszembe :) igaz ez fizetős :S

  http://www.deltopia.com/products/products_win32.html

 2. anybody says:

  Nagyon jó progi a meld. Én minden nap használom a munkám miatt. Úgy szoktam, hogy krusader-be beállítom a meld-et alapértelmezett összehasonlítónak. Ezekután ha a két panelen kijelölök egy-egy filet, akkor azt hasonlítja össze a Fáj/Összehasonlítás tartalom alapján menüpont alatt.

Szólj hozzá
a Meld Diff Viewer c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>