Régi fénykép retusálása


bevezető : hogyan lehet könnyen és egyszerűen eltüntetni egy kis szakadást a képről vagy kiszínezni egy képet?


két pacák

1. Ha egy régi meg sárgult képrol van szó, akkor ajánlatos átkonvertálni fekete-fehér képpé (persze, ha hangulatosnak találjuk akár így is lehet hagyni, de ha utánna szeretnénk színes képet csinálni belőle, akkor talán jobban járunk vele ha fekete-fehérbe tesszük) IMAGE/ADJUSTMENTS/DESATURATE

2. Hozzunk létre egy új réteget

3. a CLONE STAMP TOOL eszközt kiválasztjuk és bekapcsoljuk a Use All Layers hatást és eltüntetjük vele a hibákat:-)
ha teljesen el akarunk tüntetni valamit, akkor az OPACITY legyen 100%, ha viszont csak halványítani szeretnénk valamit, akkor vegyük lejjebb (és világos helyrPl vegyük a mintát, ha meg épp az ellenkező hatást szeretnénk elérni, akkor értelemszerűen sötét helyről). A mintát ne egy helyről vegyük, hanem mindig tegyük kicsit odébb, ez nagyon hasznos tud lenni mondjuk ha egy öreg embert szeretnénk kicsit megfiatalítani és egy ráncot nem akarunk teljesen eltüntetni vagy nagyobb hibákat is érdemesebb így eltüntetni, kevésbé lehet látni így a beavatkozást.
Célszerű még az ecset formáját Soft Round -ra állítani. (kör lágy peremmel)

4. Flatten image

5. Ezzel készen is lehetnénk a képpel (aki megelégszik ennyivel, az ne olvassa tovább:-)), de menjünk tovább és adjunk neki színeket is (ha eddig nem lett volna:-).
menjünk át Quick Mask üzemmódba (az ecset színek alatt van vagy egyszerűen ” Q” ) és az egyszínű dolgokat rajzoljuk körbe. (szerintem SOFT ROUND ecset formával, fekete színnel, ez fontos) utána satírozzuk be az egész kiválasztandó területet.
(egyszínű felület (jelen esetben) a lány haja, ruhája …stb)
Ezek után menjünk vissza normál üzemmódba, Select Inverse és a keletkezett kiválasztást mentsük rá egy új rétegre és az IMAGE/ADJUSTMENTS/SELECTIVE COLOR menüben válasszuk ki a szürke színt és az Absolute beállítást (aki eddig nem tette meg az most tegye meg a szürkévé konvertálást) és huzigáljuk a csúszkákat addig, amíg a kívánt színt meg nem kapjuk.
Az 5. lépést persze addig kell ismételgetni amíg van mit kiszínezni:-)

6. Flatten Image

7. Előfordulhat, hogy hibák jönnek létre színezéskor vagy épp csak most veszünk észre hibákat, ezeket megint új rétegen a STAMP TOOL -lal eltüntehetjük.

8. Egy hangulatos kerettel mégjobban fel lehet dobni a képet.
Quick Mask -ban megrajzoljuk a keret alakját, visszamegyünk normál módba egy új rétegen kitöltjük a kivánt színnel vagy ha valami extrémebb kell, nézzetek körül a Style -ok között.

ennyi volt egy kép retusálása persze biztos vannak más módszerek, eszközök, de én így szoktam csinálni:-)

kis gif

By: qazw

Kapcsolódó bejegyzések:
 • Karbont fogunk csinálni egy Honda CIVIC-re. Ha nem tudod mi az, akkor az undergrundból biztos ismerős lesz, vagy a képeket megnézve és a tutorialt végigcsinálva …

 • Íme egy kis segítség, hogy hogyan lehet egy régi papírt előállítani, ami ráadásul még meg is égett :-)1.) Hozzunk létre egy tetszőleges nagyságú új képet. …

 • Ha olyan az alakzatunk, hogy nehéz a kijelölő eszközzel pontosan végigmenni a szélein vagy csak nagyon időigényes mint például egy nő és annak a frizurája, akkor …

 • Az interneten hóditanak a SIGek, az úgynevezett aláírások. A következő leírásban megtanulhatjuk, hogyan is lehet egyszerűen elkészíteni egyet.1.) Készítsün …

 • Akik rendszeresen használják a Photoshop programot – legyen az munka vagy csak hobbi szinten -, azok már biztos találkoztak olyan problémával, hogy a megrendelő …

A cikket beküldte: Harder (http://blog.harder.hu)

5 hozzászólás

 1. Jankó Zsolt says:

  Helló!

  Van egy képem (http://kepfeltolto.hu/i/?2254) Már vagy két hete kinlódom vele de ennél többet nem tudok kihozni belőle! Van vkinek vmi ötlete hogy mit lehetne vele csinálni hogy jobb legyen? Előre is kösz!

 2. Holper Ferenc says:

  http://kepfeltolto.hu/i/?t=img&id=30211
  Nem tudom, hogy milyen irányban akarsz menni, de én javítgattam rajt egy picit. / lehet, hogy nem tetszik neked, de szerintem javult a kép / A következőket csináltam: a szoknyánál, és a hiányzó résznél klónozás, a töréseknél, szintén klónozás és helyi javító ecset, aztán árnyékos-világos részek állítása, zajszűrés és végül egy kis “s” betű a görbébe. Kb 7-9 perc.
  Ha van kérdésed akkor irj nyugodtan.

 3. BonFire says:

  Hú, ember, minek kéne ezen javítani? Ez a kép totál olyan hatású, akár egy festmény! Esetleg csak színezni kellene, és tökéletes. Ezt a tökély festmény hatást nehéz ilyen élethűen szimulálni is. Egy szép barokk keretet köré, és mehet a családi archívumba. Zseniális!

 4. Holper Ferenc says:

  Nem tudom, én egy kicsit idegenkedem a színes változattól. Bár ki tudja, lehet hogy valaki meg tudja csinálni jól is, de úgy gondolom, hogy az már nem “tesz” a képhez, sőt.

 5. BonFire says:

  Csak azért gondoltam színesre, mert olyan jó temperaszerű lett az egész. Egyébként igazad lehet, én is idekenkedem Grayscale képet kiszínezni, soha nem lesz az igazi. Pedig már nagyon sokféle módot kipróbáltam, amit csak kidobott a kereső, de inkább csak illúzió. A hajdani mesterem is mindig mondta, hogy inkább kétszerre faragjunk le valamit, mert továbbfaragni lehet, de visszaragasztani már nem. Ez olyan, mint amikor főz az ember. Ha már egyszer összekavartuk, nem lehet szétszedni. Lásd, a képet nagyon könnyű színteleníteni, de az elveszett színeket visszaadni lehetetlen.

Szólj hozzá
a Régi fénykép retusálása c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>