Water mirroring, tükröződés vízen


Ezen tutorial során bemutatom, hogy lehet egy egyszerű tükrözést csinálni egy adott szövegről vízen.

Szükséges: Chaotic Brush Set

1. Lépés:

Hozzunk létre egy új lapot pl az alábbi beállításokkal:

2. Lépés:

Jelöljük ki a Brush Tool-t, majd a felül a Brush felirat melletti kis nyilat lenyitva a megjelnő ablakocska jobb felső sarkában lévő kis nyílra kattintva a Load Brushes… menüt választva töltsük be a chaotic.abr-t. Ezzel be is töltöttük a szükséges ecset készletet.

3. Lépés:

Ismét a fenti Brush szöveg melletti kis nyillal lenyitva az ecset választót, keressük meg mondjuk a legalsót. A mérete legyen az alapértelmezett 427 px.

4. Lépés:

Hozzunk létre egy új réteget a Layers ablakon található Create a new layer gombra kattintva. Erre fogjuk majd a vizet festeni. Ha az elején nem tettük volna meg, most nyomjuk le a D billentyűt, hogy a színeket az alapértelmezett fekete/fehér-re állítsuk vissza.

5. Lépés:

Vigyük a Brush Tool-t a rajzlapunk fölé és kb a közepére nyomjunk rá egyet az ecsettel. Ezzel keletkezett is egy szép nagy folt a rajzon :)

Ezután át kell méreteznünk. Ezt az Edit menü Free Transform almenüjével tehetjük meg.

Egyszerűen méretezzük át a foltunk magasságát, kb a felére.

6. Lépés:

Ha ez megvan, akkor valamiféle vízszerű színt kellene adni neki. Ehhez nincs más dolgunk mint megnyomni a CTRL+U billentyűkombinációt és a Hue/Saturation ablakban beállítani valami a képen látható hasonló színt.

Most pedig állítanunk kell a víz rétegünk átláthatóságán, ezt a Layers ablak Opacity részénél tehetjük meg. Legyen kb 60% az érték.

7. Lépés:

Egy szöveget kell a rajzlapra illesztenünk. Ehhez jelöljük ki a Horizontal Type Tool-t, majd valamit írjunk a rajzra, s méretezzük akkorára amekkora nekünk megfelel (a méretezés menetét az 5. lépésben olvashattad). Én egy nagyon tetszetős betűtípust választottam a Ringbearer-t.

8. Lépés:

Ha megvagyunk készítsünk egy másolatot a szöveg rétegéről. Ehhez kattintsunk jobb gombbal a szöveg rétegén és menjünk a Duplicate Layer… menüpontra. A megjelenő ablakban kattintsunk az OK-ra.

Most ha megvan a réteg másolata, ezt tükröznünk kell. Ehhez menjünk az Edit menü Transform almenüjén belül a Flip Vertical pontra.

Jelöljük ki a Move Tool-t az eszköztáron, és mozgassuk lefele a szöveg tükörmásolatát, kb a képen látható helyre. Ha megvan akkor a CTRL nyomvatartása mellett kattintsunk a szöveg másolat rétegének fehér ikon részére, ezzel kijelöljük a szöveg alakját.

Most a másolat réteget akár el is tüntethetjük. Kattintsunk a réteg melletti szem képecskére, hogy láthatatlanná váljon a rétegünk. Ha megvan hozzunk létre egy új réteget a 4. lépésben ismertetett módon.

Az új réteget kifestjük egy feketéből áttetszőbe átmenő színátmenettel. Ehhez jelöljük ki a Gradient Tool-t ami alapesetben a Paint Bucket Tool menüjében található. Ha megvan ki kell választanunk a felső színátmenetes lenyíló ablakocskában a Foreground to Transparent átmenetet.

Majd fogjuk meg az eszközt és egy tükörkép méretű vonalat húzzunk a kijelölés fölé (fentről lefelé indulva), nyomvatartva az egérgombot. Ha jól csináltuk, ki is töltődött a kijelölt terület a színátmenetünkkel.

Át kell most méreteznünk a “tükröződést”. Ezt az 5. lépésben ismertetett módon tehetjük meg.

Ha sikerült átméretezni a Layer ablakban az Opacity értékét állítsuk kb 30%-ra.

9. Lépés:

Következő lépésként hullámot kell imitálnunk a tükröződésen. Ehhez menjünk a Filter menü Distort almenüjének ZigZag… pontjára. (A Wave… szűrővel is meg lehet oldani de most legyen inkább a ZigZag…)

A megjelenő ablakban állítsuk be kb a következőket. (Ettől el lehet térni ha valaki talál jobb beállítást, akár ZigZag-ban, akár a Wave szűrőben)

Most készítsünk egy másolatot erről a rétegről a 8. lépésben látható módon. Ezen a másolat rétegen kell még egy kis effektet használni, hogy tényleg hullámozzon. Ehhez menjünk a Filter menü Stylize almenüjének Wind… pontjára.

A megjelenő ablakban a következőket állítsuk be:

10. Lépés:

Most egyesítsük a két rétegünket. A tükröződés másolat rétegén kattintsunk a jobb gombbal, és válasszuk ki a menüből a Merge Down pontot. Ez egyesíti a réteget az alatta lévővel.

Az egyesített rétegnek kell adni egy kékes színt amivel még inkább beleolvad a vízbe. Ehhez nyomjuk le a CTRL+U billentyűkombinációt és a megjelenő Hue/Saturation ablakban állítsuk be a következőket, hogy kb kékes színt kapjunk.

Ezzel készen is vagyunk. Kicsit alakíthatjuk még a képet egyéb brushokkal, állíthatunk a szövegen stb…

Írta: Zoell

Kapcsolódó bejegyzések:
 • 1. Lépés: Kezdj egy új képet mondjuk 300×300 pixellel, fehér háttérrel. Válaszd ki a “Rounded Rectangle Tool”-t az alábbi módon:…

 • Passatgt egy rövid leírás keretében bemutatja, hogy hogyan "morcosítsunk" egy VolksWagent. Első lépésként nyissuk meg a képet,majd sz …

 • Ez a tutorial egy „modern” szöveg elkészítését mutatja be. Végülis lehet hogy nem is modern, de jobb nevet nem tudtam kitalálni :).1. Nyiss egy …

 • Lyzu küldött egy szöveg effekt tippet, köszönjük. :) A tutorial alább olvasható, jó szórakozást!Kezdj egy új dokumentumot, lega …

 • Családtagok, barátok vagy egyéb személyes fotózásakor gyakran találkozhatsz mosolygós arccal (hacsak nem olyan az illető mint én, hogy utálja ha fotózzák :D ). A …

A cikket beküldte: Harder (http://blog.harder.hu)

22 hozzászólás

 1. G-Unit3 says:

  Csak egy a baj nem lehet oan formátumban lementeni amien a brushok-é én próbáltam

 2. vizior says:

  Valóban nekem is php formátumba jött le, de nevezd át abr-be és működni fog.

 3. G-Unit3 says:

  Nem müxik pedig át is neveztem!!!!4

 4. bolyzsolt says:

  Feltettem neked ide: http://bolyzsolt.extra.hu/letoltesek/chaotic.abr

 5. bolyzsolt says:

  Azt elfelejtettem, hogy a Photoshop “Presets”/”Brushes” könyvtárába kell betenni.

 6. G-Unit3 says:

  Köszönöm mindkettőtöknek nagyon!!!!

 7. Zoli says:

  Háát nekem nem látja az ABR fájlokat a Ps
  Lehet vele amit tenni?

 8. BonFire says:

  Pedig elvileg látnia kellene, mivel az ABR (assorted brush – válogatott ecsetek) kimondottan a Photoshop ecsetformátumai. Viszont rengetegszer adódik kompatibilitási hiba. Ha mondjuk valaki egy ecsetet CS2-vel készített, azt a CS nem biztos, hogy elfogadja. Néha viszont tényleg elég a kiterjesztést manuálisan átírni. Még jobb megoldás, ha az ecsetet nem ABR-ben, hanem mondjuk PNG-ben tudod megszerezni. Ebből te magad is készíthetsz ecsetet. Open, aztán Define Brush…

  Itt találtam néhány PNG ecsetet. Igaz, hogy nem túl nagy a választék, de talán használható. Jó nagyok a fájlok, elég lassan jönnek le, de ingyenes.
  http://www.bittbox.com

  Még valamit! Teljesen mindegy, hogy a letöltött ecseteket hová teszitek. Ugyanúgy kell tallózni, mint egyéb fájlokat. Az a lényeg, hogy a meghajtón legyen, és tudjátok is, hogy hol. Én alapból mindent az Asztalra teszek, aztán egy Commanderrel áthelyezgetem később.

 9. Gery says:

  Üdv Valaki nemtudna segiteni hogy lehet a képeket szépen kigávni efektek adni neki stb???

 10. BonFire says:

  Dehogynem! A legjobb helyen jársz! A program neve Adobe Photoshop, és a tutorial alatti linken megtalálod. Jó munkát hozzá!

 11. Gery says:

  Megvan Cs3 al dolgozok de még egykét dolgot elkelne sajátitcsak

 12. BonFire says:

  Ezen az oldalon jónéhány dolgot elsajátíthatsz. Sőt, mindenre találsz megoldást, többek között a képek kivágására is, ha használod a KERESŐT! Ha egyéb problémád van, akkor tegyél már fel egy konkrét kérdést, mert senki nem fogja tudni kitalálni, hogy mivel van gondod!

 13. EvaS says:

  “Egyszerű” tükrözés :)) Végigfutottam a szememmel a leíráson….
  Na, este nekilátok, megcsinálom. Majd írok, hogy mi lett belőle/m :))

 14. Rita says:

  Nekem működik, nagyon jó. Köszi :))

 15. bubu001 says:

  Ádám: Image > Mode mire van állítva? Bitmapnél nem engedi mindenhol máshol (RGB, CMYK) működik.

 16. Ádám says:

  Mikor kijelölöm a Foreground to Transparent-et akkor nem engedi lehuzni :SS

 17. AdeesoN* says:

  Vki fel tudná tölteni ezt a caotic.os cuccot, mert az extra.hu-s honlap már nem yo :S

 18. BonFire says:

  Nem hinném; ha megfigyeled a cikk már több mint 3 éves, így jó esély van rá, hogy néhány hivatkozás már döglött. De az ecset szinte lényegtelen.

  Mit szólsz mondjuk ehhez? http://metal-cx.deviantart.com/art/Metal-CX-s-Chaotic-Abstract-19548105

 19. ViZion says:

  AdeesoN: Rengeteg ecset van a neten is, de kis találékonysággal csinálhatsz sajátot, vagy filterekkel renderelsz egy hátteret…

 20. ToMiKA_ says:

  nekem az egésszel az a problémám hogy nem akarja megrajzolni a brustot :S tehát nem kapok foltot :S és fogalmam sincs h miért van ez , valaki tudna ebben segíteni !? ( lehet h hülye kérdés de komolyan nem tom megoldani ezt a hibát :S:( )

 21. BonFire says:

  Ha már itt tartunk, akkor nem brustot, hanem brush-t, vagy ecsetet! :P Az ecseted meg valószínűleg azért nem rajzol, mert le van véve az áttetszőség, vagy a kitöltés (vagy mindkettő) 0%-ra a fenti eszköztáron. A keverési mód is Normal legyen. Próbáld meg így:
  http://i43.tinypic.com/2gv070z.jpg

  Ha így sem fog, akkor lehet, hogy fehér háttérre próbálsz fehér színnel festeni. Tipp: Válassz egy másik színt!

 22. mango says:

  ez tényleg nagyon szép!

Szólj hozzá
a Water mirroring, tükröződés vízen c. bejegyzéshez

- Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <ul> <ol> <li>
- Forráskód beküldéséhez tedd a kódot ezek közé: <pre lang="php" line="1">Kódrészlet helye itt</pre>