Android telefon rootolása [Vodafone 845 (Huawei Joy), Pulse Mini]

Ebben a cikkben az Android operációs rendszerű Vodafone 845 és a Pulse Mini “root”-olásáról lesz szó.

Először is, tisztázzunk egy-két dolgot:

Mi az a rootolás?

Vodafone 845 root-olásAz Android egy Linux kernelen, Linux alapokon futó operációs rendszer.
Alapból mi egy “korlátozott” felhasználóként használjuk a rendszert, ami éppen elég az alap felhasználásra.
Azonban ha többet szeretnénk kihozni az okostelefonunkból, szükségünk lesz arra, hogy root (rendszergazda) üzemmódban használjuk bizonyos programjainkat. Erre azért van szükség, mert bizonyos programoknak, kiegészítéseknek funkcionalitásukból adódóan szükségük van néhány kernel-szintű hívásra, amit a korlátozott felhasználó nem tehet meg. Néhány ilyen példa, a teljesség bárminemű igénye nélkül: droid VNC Server, Wireless Tether, Ubuntu Linux, vagy akár egyéni ROM-ok (custom rom). A “rootolás” folyamatával tehát egy kis hackelés árán “megpatcheljük” a gyári Android rendszert, és root -ként futtathatjuk kívánt programjainkat.

Ez biztonságos? Nem lehet belőle baj?

Mivel a rendszert meghackeljük, NEM BIZTONSÁGOS, ÉS A GARANCIA AZONNALI ELVESZTÉSÉVEL JÁRHAT, HA ELRONTOD!

Hogyha hazavágtad a telefonod, nem panaszkodhatsz senkinek. Ha félsz, inkább ne vágj bele a rootolás folyamatába.
Ha viszont vállalod a veszélyt, akkor ügyelj arra, hogy mindent pontosan úgy csinálj, ahogyan leírom. Így nem nagy az elrontás veszélye.

Tehát akkor vágjunk bele. Figyelmeztetlek, hogy ez a superboot csak Vodafone 845 és Pulse Mini telefonokon volt tesztelve, egyéb telefonokon nagy valószínűséggel NEM MŰKÖDIK, esetleg a készülék teljes meghibásodását okozhatja. Hamarosan készül újabb leírás, amiben HTC telefonok root-olásáról olvashattok.

Amire szükségünk lesz:

 • Vodafone 845 (Huawei Joy) vagy T-Mobile Pulse Mini telefon
 • USB adatkábel (a telefonhoz)
 • Superboot for pulsemini – http://android.modaco.com/content/t-mobile-pulse-mini-pulsemini-modaco-com/308968/19-may-superboot-rooting-the-pulse-mini/ (MediaFire direkt link)
 • Lehetőleg Windows operációs rendszer (a Superboot működik Linux és Macintosh operációs rendszereken is, de én a teszt során a Windows-os változatot használtam).
 • Egy kis szerencse

Ezután kezdjük is el a folyamatot. Ha letöltötted a SuperBoot-ot, és az MD5 hash-t ellenőrizted (ami ajánlott), akkor csomagold ki a zip-et. Elvileg ezek a fájlok kerülnek a könyvtárba:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
2010.05.10. 18:54      340 896 begin_of_the_skype_highlighting              54 340 896      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting              54 340 896      end_of_the_skype_highlighting adb-linux
2010.05.10. 18:54      349 196 adb-mac
2010.05.10. 18:54     2 530 671 adb-windows.exe
2010.05.10. 18:54      96 256 AdbWinApi.dll
2010.05.10. 18:54      60 928 AdbWinUsbApi.dll
2010.05.10. 19:28     2 457 600 boot.superboot.img
2010.05.10. 18:54      127 435 fastboot-linux
2010.05.10. 18:54      156 592 fastboot-mac
2010.05.10. 18:54      992 202 fastboot-windows.exe
2010.05.10. 19:56        65 superboot-linux.sh
2010.05.10. 19:58        61 superboot-mac.sh
2010.05.10. 19:58        45 superboot-windows.bat

Egy kis kitérő: ha Windows operációs rendszert használsz, akkor előbb győződj meg róla, hogy az Android PC Suite programot feltelepítetted (a telefon elvileg magától felrakja), és ezzel együtt a megfelelő ADB driverek feltelepültek.

A rootolás lépései:

 1. Kapcsold ki a telefont
 2. Csatlakoztasd a kikapcsolt telefonhoz az USB-t, és a számítógéphez is.
 3. Kijön a homokóra a telefonon, ezután a töltésjelző.
 4. Most belépünk a Recovery Mode-ba.
 5. Nyomd meg a (piros) Lerak gombot, és a Hangerő Le gombot. Ezt a kettőt tartsd lenyomva.
 6. Miközben a két gombot nyomod, nyomd meg egyszer a bekapcsológombot. A két másik gomb legyen még lenyomva. A bekapcsológombot felengedheted.
 7. Amikor megjelenik a homokóra, engedd fel a két gombot.

Ha mindent jól csináltál, és Windows operációs rendszered van, feljön egy buborék, miszerint Új hardvert talált, “Android 1.0” néven. Ha Windows-t használsz, és a driver telepítését kéri, akkor szakítsd meg az egészet. Húzd ki az USB-t a telefonból, szedd le a hátlapot, vedd ki az akkumulátort, és tedd be újra. Telepítsd fel a fent leírt Android PC Suite programot, ami felhúzza a drivereket is, majd kezdd elölről a fenti lépéseket.

Ha eddig mindent jól csináltál, és az Android is úgy akarja, a telefon bootolása megakad a homokóránál. Ha ez nem így van, és tovább töltődik, akkor várd meg a betöltést, kapcsold ki a telefont, és próbáld újra a 4-es ponttól. Ez azt jelenti, hogy nem sikerült belépned a Recovery Mode-ba. Próbálkozz tovább, hogyha a homokóra 5 másodpercnél tovább is ottvan, és nem megy tovább, akkor sikerült belépned a kívánt üzemmódba.

Ha végre sikerült elérned, hogy megakadjon a homokóránál, akkor indítsd el a Superboot-ot.
Windows rendszeren kattints a superboot-windows.bat -ra, Linux rendszeren indítsd el a superboot-linux.sh -t, Macintosh alatt pedig a superboot-mac.sh -t. Gyorsan tájékoztat minket a folyamat sikerességéről, és puszi pá.

Ha minden jól megy, akkor a telefon ezután elkezd bebootolni. Előfordulhat, hogy azonnal újraindul. Nekem 1-2 perc használat múlva indult újra.
Ha elindult végre a rendszer, akkor a Beállítások->Alkalmazások->Fejlesztés menüpontban válasszuk ki az USB-s hibakeresés opciót. Erre azért van szükség, mert különben a Su Request panelen akadunk egész életünkben (figyelmeztetés: a Windows nekem kicsit elrontotta az USB kezelést, egy újraindítás után már megfelelően működik minden). Ha még nem indult újra a telefon, előfordulhat hogy kis használat után azon kapjuk magunkat, hogy hopp, reboot. Ezután viszont már nem lesz több ilyen.

Most már boldogok vagyunk, tudunk vnc servert futtatni a telefonunkon, vagy mást csinálni :)
Hamarosan érkezik a leírás, hogyan varázsolhatunk Debian Linux-ot Androidos készülékünkre!

24 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Hmm… Jól értem, egy teljes Ubuntut futtatni tud? Az komoly…
  Nem elég ha símán Android alatt root jogokat hackelsz?

 2. Üdv.. jelenleg most jutottam el oda hogy a debiant el tudtam rajta indítani chroot-tal, sajnos nem tehetek róla hogy egy félkész (draft) leírás került ki az oldalra. Egyébként meglepően gyorsan muzsikál az armel debian rajta.

 3. A kérdésre válaszolva: “simán android alatt” nem lehet root jogokat hackelni, ahhoz kell egy exploitolt boot image.

 4. még mindig nem tehetek róla, hogy a kedves admin bácsi kirakta a Draft mappában lévő félkész cikket.

 5. Ejj, akkor sorry benéztem, úgy emlékeztem hogy ez készre volt rakva, azért került ki. :) Ha a végét elküldöd, akkor be tudom tenni a cikkbe (nem tudom mennyit terveztél még írni), így oké? (átküldöm a forrás szöveget mail-ben.)

 6. és nem csak linuxot tehetün hanem Winmo-t (ezekre nem tom h lehet-e), custom fimeware-t meg sok okoságot:)
  (állítólag megy ezeken az ubuntu:))
  de az biztos h az android linux alapu;)

 7. Sziasztok, miért jár garanciavesztéssel egy rootolás? ha jol tudom a garancia csak a hardverre szól, a szoftverrel azt csinálok amit akarok, tekintve, hogy open source.

 8. azért, mert ha hibás szoftver kárt okoz a hardverben, ami nem hivatalosan fejlesztett szoftver, akkor nem cserélik ki.

 9. nemtudom megcsinálni egy dolgot nemtalálok fent leírt “Android PC Suite programot” na ezt holtalálom?

 10. sziasztok!a problémám a következő.miután fel raktam a mr e-t nem látja az sd kártyámat a gép?mi lehet a hiba?.

 11. @rezssobee

  Nem tudom mit értesz mr e alatt, de nekem is volt ilyen problémám, miután formáztam a kártyát és wipeoltam a telót. De miután felraktam egy főzött romot megjavolt. Szerencsére volt backupom, így vissza tudtam állítani.
  Javaslom töltsd le a hivatalos romot a telódhoz, és _valahogy_ rakd fel a kártyára, majd állítsd vissza, így legalább kezdhetsz a nulláról.

 12. Sziasztok.
  Sikerűlt rootolnom telót.
  Minen szépen ment addig amig ujra nem indult volna ateló.
  Nah itt megakadt és nem indul ujra :(
  Csak van középen az a pörgö izé és semmi.
  Mit tudok csinálni?

 13. szia! nekem a superboot-windows bat egy ms dos-ként jelenik meg és kb 2 másodpercre felvillan és kész. kérlek segitsetek! mit csinaljak?!

 14. Hali
  Van arra lehetőség hogy visszacsináljam a rootot?

  Kéthónapja rootoltam a minit semmi baja nem volt tegnap netezésnél lefagyott kivettem az aksit utánna vissza, azóta nem működik az érintőkijelző.

 15. hello nekem egy vodafone 845 ös telefonom van rootolni akartam csak nekem a homokórnál megakad de az a baj h nem csinál semmit máár 5 percet vártam és el is indítottam a superboot ot és az azt írja ki : waiting for devices… ilyenkor mi van vagy msn en nm tudnánk megebszélni vagy telefonon ???

 16. @market845:
  vedd ki az aksit, az usb-t húzd ki, és akkor kikapcsol. aztán kapcsaold vissza.

  @barta szilveszter:
  nincs feltelepítve a vodafone 845 drivered.

 17. nekem felugrik az SU request de nem csinál semmit O.O először behozott egy olyat hogy elfogadom-e vagy nem(allow Denay stb) akkor bezártam azóta szürke a progi (minden bekapcsolsákor elindul) mit tudok tenni? kérlek help :S

 18. sziasztok, nekem is a super su-val van a gond és nem megy
  am a procihoz kéne felhúzáshoz mert kissé lassú a teló
  so elkéne egy kis segítség minnél hamarabb
  üdv. Mátyás király

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét