Betűtípusok (fontok) telepítése

A fórumon egyre gyakrabban fordul elő a kérdés: hogyan tudok egy letöltött fontot installálni Windows alá? Több megoldás is létezik a problémára, én ezek közül kettőt szeretnék bemutatni.

Az egyik módszer a Windows beépített font telepítője. A Vezérlőpulton (Start -> Beállítások -> Vezérlőpult) – XP alatt váltsunk át a Klasszikus nézetre a jobb oldalon a szövegre kattintással, ha nem abban lennénk – majd duplaklikkeljünk a Betűtípusok-ra.

Itt lálthatjuk a már telepített font-jainkat, több módszer szerint rendezhetjük őket, stb. Számunkra lényegesebb, hogy a File menü Új betűkészlet telepítése pontját kiválasztva felugrik a “telepítő” ablakunk.

A meghajtók és a mappák használata szerintem teljesen egyértelmű, lényeg: keressük meg azt a mappát, ahol az újonnan letöltött betűtípusaink vannak. Ekkor a Betűkészletek résznél megjelenik egy lista, ahol kiválaszható(ak) a telepítendő font(ok).
(Több font kijelőléséhez használhatjuk a Shift + egér kattintás vagy a Ctrl + egérkattintás billentyűkombinációkat is)

Érdemes a A betűkészletek a Font mappába kerüljenek mellé pipát rakni, mivel így nagyobb rend lehet a merevlemezünkön (Nem több mappába dobálva vannak fontjaink)

Az OK-t lenyomva a program pár másodperc alatt telepíti a kért beűtípusokat, utánna használhatjuk is…

A már korábban említett másik – általam favorizált – megoldás a The Font Thing nevű ingyenes segédprogram.

Ezzel a programmal is telepíthetjük és törölhetjük fontjainkat, saját előnézeti szöveget kérhetünk hozzá, megnézhetjük a betűtípus leírását, gyűjteményekbe rendezhetjük őket, stb.

Ebben a programban is meg kell keresnünk a telepíteni kívánt fontot, jobb klikk rá, és az Install-t választva pillanatokon belül használhatjuk az új betűtípusunkat. A program ezenkívül lehetőséget ad a betűtípusok eltávolítására is, így ha már nincs szükségünk rá (például már befejeztük akutális Photoshop remekművünket) két kattintással kivehetjük a rendszerből, hogy a telepített betűtípusaink száma egy normális értéken belül maradhasson…

11 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ez a Font thing olyan jó progi, hogy bárhova kattintok nekem fagy :) Az nem megfelelő, ha simán csak a font mappába másoljuk a fájlt?

 2. Nem mindig.
  Azért van először leírva, hogy vezérlőpult –> betűtípusok telepítése.

 3. sziasztok
  felmerült 1 olyan probléma h mikor kiválasztottam a betűtipust írtam 1 betűt és visszaállt arial betűtipusra ha valaki tud segíteni akkor írjon az e-amil címemre vagy akár erre a fórumra is köszi

 4. Van már egy kész psd file-m, abból szeretném a szöveget kivenni és máshova beilleszteni, és a beilletsztettnek megváltoztatni a betűszínét, de nincs olyan betükészletem. No ezt le is töltöttem, valami ttf kiterjesztésű file. Be is raktam a windows/Fonts mappába, de nem működik. Nincs olyan, hoyg a photoshop valamelyik mappájába kell csak másolni?

 5. Zotya mi az hogy nem működik??? winword pl. tudja használni? Ha sehogy nem műkszik a dolog, akkor a forrásban a szöveget raszterizáld, átrakod, és kap egy színátfedést… ennyi.

 6. RE3D: arra írta Zotya, h nem működik (ki tudja miért)… azért javasoltam a raszterizálást.

 7. Sziasztok ! Photoshop 6.0 -t használok. Abban kérek segítséget, hogy a program melyik mappájába kell bemásolni az új betűkészletet. A windows-ba simán telepítettem az új fontokat, ott a helyükön vannak, de a photoshop nem tudja használni őket onnan. Végig néztem az összes könyvtárat a progiban, de betűket egyikben sem találtam…. Előre is köszönöm a segítséget. Zoli

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét