Blu-ray lemez rippelése

Úgy döntöttem, hogy néhány filmről csinálok biztonsági másolatot egy külső merevlemezre, mert ott könnyebb rendszerezni, és számomra kényelmesebb így a filmek kezelése.

Szóval főleg a HD filmek rippelésével foglalkoztam ma, azaz Blu-ray formátumból .mkv-t készítettem, ennek menetét szeretném leírni nektek. Első lépésben elő kell valahogy kerítenünk a film alkotóelemeit. Erre a célra van egy nagyon okos kis program, amit tsMuxernek neveznek és a következőképpen kell használni:

Bluray lemez rippelése - 01
Bluray lemez rippelése - 01

Elindítjuk a GUI-t, azaz a grafikus interfészt, s az inputnál betallózzuk a Blu-ray lemez BDMW/STREAM mappájában lévő egyetlen fájlt, ami nálam a 0001.m2ts nevet viseli.

Bluray lemez rippelése - 02
Bluray lemez rippelése - 02

A Tracks résznél szépen kilistázza, hogy milyen fájlokat tartalmaz az előbb betallózott konténerfájl, ezeket fogjuk kiexportálni, demuxálni. Engem csak a videofájl és az angol hangsáv érdekelt, így csak azokat pipáltam ki.

Bluray lemez rippelése - 03
Bluray lemez rippelése - 03

Az Outputnál állítsuk át a TS muxingot Demuxra, adjuk meg hova tegye a fájlokat, a meta információk közül jegyezzük meg az FPS értékét, s kattintsunk a Start demuxing gombra.

Ezután pár percig el lesz foglalva magával, majd a megadott mappában létrejönnek a fájlok, esetemben 00001.track_4113.264 és 00001.track_4353.dts néven.

Most, hogy megvannak a filmünk fő alkotóelemei, valahogyan bele kell tenni őket egy .mkv fájlba, ami az .m2ts-hez hasonlóan, szintén egy konténerfájl. Ebben fog nekünk segíteni az mkvmerge, ami az mkvtoolnix része.

A program GUI-je hasonlóan néz ki, mint a tsMuxer, azonban ezzel a programmal nem tudunk exportálni, csak importálni és törölni. Ezért is kellett a tsMuxer az előző művelethez.

Bluray lemez rippelése - 04
Bluray lemez rippelése - 04
Bluray lemez rippelése - 05
Bluray lemez rippelése - 05

Nyissuk meg a programot, s értelemszerűen az Inputnál tallózzuk be az előző lépésben demuxált fájlokat. Ha feldobna egy, a képen látható ablakot, akkor okézzuk le.

Bluray lemez rippelése - 06
Bluray lemez rippelése - 06

A Tags, chapters and tags résznél tudjuk állítgatni a videó, a hang, illetve a felirat tulajdonságait, de általában az alapbeállítások jók szoktak lenni.

Mivel én nem szoktam megelégedni az alapbeállításokkal, ezért ki szoktam tölteni egy-két helyen a következőképpen:

Videófájl
General track options
– Default track flag: yes (ha yes-re van állítva, akkor alapértelmezetten ez a videósáv lesz látható a filmben.)

Format specific options
– Display width/height: 1920 x 1080 (ide írhatunk képarányt is, én a videó eredeti felbontását szoktam beírni.)
– FPS: 23.976 (ha az elején feldobja az említett ablakot, akkor a videó eredeti FPS-ét be kell ide írni, hacsak nem akarod, hogy 25FPS-sel készítse el a filmet.)

Hangfájl
General track options
– Language: eng (English) (hangfájlban hallható beszéd nyelve.)
– Default track flag: yes (ha yes-re van állítva, akkor alapértelmezetten ez a hangsáv lesz hallható a filmben.)

Feliratfájl
General track options
– Language: hun (Hungarian) (feliratban olvasható szöveg nyelve.)
– Default track flag: yes (ha yes-re van állítva, akkor alapértelmezetten ez a felirat lesz látható a filmben.)

Bluray lemez rippelése - 07
Bluray lemez rippelése - 07

Az Output filename-nél adjuk meg milyen néven és hova mentse az .mkv fájlt, majd kattintsunk a Start muxing gombra. Pár percen belül el is készül az .mkv fájlunk. :)

Ha utólag ki szeretnénk valamit törölni az .mkv fájlból (teszem azt egy feliratfájlt), akkor egyszerűen vegyük ki a pipát az adott elem elől, s így kattintsunk a Start muxing gombra.

Megj.: A cikk kizárólag Blu-ray formátumú filmek rippeléséről szól. Ha hibát találtok, azt kérem jelezzétek hozzászólás formájában. :)

27 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Azért lett, mert nekem ugy rémlett hogy nem így kell írni és rákerestem google-ban, szinte mindenhol Blu-ray-nak írták, így módosítottam. Az az én hibám, hogy a fáradtság miatt automatikusan blue-nak irtam és a helyesírás ellenőrző meg persze nem rinyált be rá, mert az is helyes szó. :)

  … de hogy ne csak az elíráson pörögjön a téma: a cikk tök jó, nekem abszolút ismeretlen terület ugyhogy kimondottan érdekes volt!

 2. Tök jó a cikk. Egy kérdés: ha összefűzés előtt le akarom vágni a videó file-ról az alsó és felső fekete csíkot azt milyen progival célszerű?

 3. Én videószerkesztővel próbálkoznék, más módszer így hirtelen nem jut eszembe. Hozzáteszem azért, mert még sosem volt olyan gondom, hogy felesleges fekete sáv volt a filmen. :)

  Videószerkesztőnél viszont figyelni kell arra, hogy ne rontsuk le a minőséget és ne csináljunk nagyobb méretű fájlt, mint az eredeti (mert annak mi értelme lenne?).

  Ha valaki tud jobb megoldást, akkor én is várom a javaslatokat, hátha egyszer hasznát veszem.

 4. Ez a tsMuxer GUI tényleg remek programocska. Én pont a fordítottját csinálom, mkv-ből DVD-videót, és ezzel szoktam kiszedni az eredeti hangsávot az mkv-ból, amihez szinkronizálom a magyar aviból kilopott hangsávot. (Muszáj, mert sok helyen csúszás van, ezért ezt külön hangszerkesztőben javítom.)

  Tudom, tudom: ósdi dolog DVD-t csinálni, nekem azonban még egy jó darabig nem lesz 1080p-s tévém, így a Blu-ray miatt sem kell fájjon a fejem.

 5. Helló,
  Nem gondoltam volna,hogy ennyire egyszerű Blu-Ray lemezt rippelni,Kösz a cikket,tök jó útmutató !
  Üdv,RicsiSSJ 2010.Augusztus 27

 6. szia szeretnám meg kérdezni, hogy az mkv fájt mivel lehet lejátszani
  és utána hgy tudom rendes dvd lemezre irni köszke lűszló

 7. laszlo: az Matroska ugyanolyan konténerformátum, mint mondjuk az AVI. Tud képet és sok hangot is tárolni egyszerre. Többféle kódolású lehet mind a kép, mind a hang, ezért inkább a DVD VOB fájljához hasonlatos. A felbontása és a minősége viszont általában meghaladja az AVI-jét, és sok lejátszó mostohán kezeli őket. Mert vannak ám Martoska audió fájlok is (MKA, ahogy elvileg vannak DVD audió fájlok is; ezért van az AUDIO_TS mappa a DVD-n…)

  Általában az olcsó DVD lejátszók nem támogatják, ezért át kell kódolni legtöbb esetben, ha asztalin akarod nézni őket. Én erre a célra a ConvertXtoDVD nevű remek programot használom. Ezután DVD videó lesz belőle, amit már bármelyik asztali “játékoson” le tudsz játszani.

  Számítógépen nem szükséges a kódolás, mivel legtöbb médialejátszó tudja kezelni. a Thoomas RC által említett Media Player Classic – Home Cinema, vagy a VLC media player. Ingyenes és “mindent visz”.

  Thomas RC: gondolom, nem archiválási céllal szeretné DVD lemezre írni (bár nem írta), hanem, hogy le tudja játszani. Akkor meg nem jó az adatlemez.

 8. Sziasztok!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy mi a teendő akkor, ha nem csak 1 fájl van a STREAM mappában!
  Van egy film (Avatar), amiben pontosan 238 fájl van a STREAM mappában.
  A számomra hasznos fájlokkal mi ilyenkor a teendő?

  Üdv.

  Laci

 9. Szia Laci,
  A Blu-ray Playlist mappájában válaszd ki a 00003.mpls (extended-nél) file-t, vagy amelyik kell és ezt add a TsMuxer-hez.
  Utána már minden egyértelmű lesz.

 10. Szia Eugene!

  Nagyon köszönöm a választ!
  Így már remekül működik!

  THX!

 11. Szia

  Nekem három videofile-om van. Mit tegyek
  Ha playlistnél jelölöm ki ugyanez van.
  V_MS/VFW/WVC1, “F:\ Downloads\BOURNE IDENT\BDMV\STREAM0009.m2ts”, fps=23.976, track=6913
  V_MS/VFW/WVC1, “F:\ Downloads\BOURNE IDENT\BDMV\STREAM0009.m2ts”, fps=23.976, track=6912
  V_MS/VFW/WVC1, “F:\ Downloads\BOURNE IDENT\BDMV\STREAM0009.m2ts”, fps=23.976, track=4113

 12. Sziasztok! Van egy blu ray filmem, aminek a feliratát kiszedtem szerkesztés céljából, de valamiért nem tudom visszailleszteni, ugyanis azt kapom hibának, hogy nem ismert adatfolyam. A feliratot átkonvertáltam srt-be, majd a szerkesztés után sup-ba, és a ts muxer-el nem tudom egyesíteni a bd filmmel.Mi lehet a gond? Köszi a választ.

 13. Nekem nem sikerült az 1080p filmet 720p-re lecsökenteni (azért, hogy a fájlméret csökkenjen), mit ronthattam el?

 14. Helló! Mkv-t hogyan ill. milyen progival lehet dvd lemezre írni, hogy bluray lejátszón nézhessem ?

 15. Bármilyen lemezíróval adatlemezként, de a lejátszód csak akkor fogja lejátszani, ha MKV kompatibilis. RTFM.

 16. Azt szeretném kérdezni, mi van akkor, ha nem egy m2ts fájl van a mappában?

 17. Szia,
  van némi problémám, segítségre lenne szükségem. Ma nagy nehézségek árán többszöri próbálkozás után sikerült mkv fájlt létrehoznom. Mindez azért volt szükséges, mert 3D filmet csak mkv-t ismer fel a TV. De nem sikerült megőriznie a 3 D-t. Mit rontottam el, vagy mit hagytam ki?

 18. Szia, segítséget szeretnék kérni tőled, ha nem nagy gond. 1 Kérdésem és egyben itt kérném, a segítségedet látom, hogy te nagy mágus vagy , Szóval azt kérdezném tőled hogy ha van nekem egy 45GB 3D bluray iso-m azt le szeretném csőkenten 25GB 3D bluray re szerinted azt mivel tudom meg csinálni a DVDFAB-on kivűl,mert az 12-16 órát konvertál. Próbáltam BD_REbuilderrel ami meg csinálja csak nem lesz 3D csak bluray, akkor próbáltam már Tsmuxerrel, az meg is csinálta, de a méret mindig 26-28GB tehát a 25Gb re megint nem jó ha lenne valami megoldásod az én problémámra azt tisztelettel meg köszönöm. Válaszod nagyon várom üdv Macibacsi

 19. üdv

  Misi-hez hasonlóan
  (Nekem nem sikerült az 1080p filmet 720p-re lecsökenteni (azért, hogy a fájlméret csökkenjen), mit ronthattam el?)

  , valahogy nekem sem sikerül az 1080p-s mkv-t 720p-re átméretezni(mkvmerge v6.5.0). látom a programban a (display widht/height) beállítási lehetőséget, de muxolás után is 1080p-s marad.

  Esetleg be kell még állítani valamit?

 20. Üdv!

  Van 1 LG3D demó BluRayem ezt szeretném Mkv-ba konvertálni,de hogyan kell?

 21. Erről szól a tutorial! Olvasd el, kövesd a leírást. Vagy idézzük be neked szóról szóra?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét