Camouflage – fájl titkosító és elrejtő program

Napjainkban egyre több felől hallani, hogy itt is ott is bevezetik a dolgozók megfigyelését, munkahelyeket kameráznak be, átnézik a maileket, elolvassák a privát levelezésünket, bármikor átnézhetik a munkahelyi gépünket és még sorolhatnám… a cégek ilyen téren szerintem egyeltalán nem szégyenlősek.

Sajnos a mi cégünknél is voltak erre irányuló probálkozások (hogy most perpillanat mit ellenőriznek azt nem tudom, de paranoia rulz), illetve bizonyos szintű ellenőrzés most is van, úgyhogy elkezdtem keresni olyan megoldásokat, amivel a magán cuccaimat elrejthetem illetéktelen szemek elől (nem illegális, nem államtitok, de magánügy). Először az "egyszerű" titkosításra gondoltam, erre számtalan program található a neten, viszont ezzel csak olvashatatlanná teszem a dolgokat … mi van ha rákérdeznek, mi van a fájlban? Lehet hogy ez soha nem történne meg, de akkor már legyen olyan a megoldás, amivel ezt is kiküszöbölhetem ;)

Így jutottam el odáig, hogy az adatokat (akár szöveg, akár fájl) egy másik fájlba szerettem volna elrejteni. Ehhez is több program található a neten, az első amibe belefutottam, az a Camouflage volt.

A program ingyenes, használata rendkívül egyszerű. Telepítés után a windows környezeti menüben (gyk.: fájlon jobbegérgomb) lesz egy "Camouflage" és egy "Uncamouflage" menüpont, pluszban. A titkosítani kívánt fájlon kattints egy jobbegeret / Camouflage / kiválasztod melyik fájlba rejtse el / milyen néven mentse el és hova a titkosított fájlt / adsz egy jelszót neki / és kész.

A "kicsomagolás" hasonló módon egyszerű: titkosított fájlon jobbegérgomb / uncamouflage / jelszót beírod / hova bontsa ki / kész

A tiktosítás után az a fájl, amibe a másikat csomagolták, ugyanúgy használható lesz, pl. kép esetében tökéletesen működik továbbra is "képként", meg lehet nézni bármelyik képnézegető program, a méretén kívül nem igazán utal bármiféle jel arra, hogy itt vmi egyéb dolog is lenne :)

Eddig tartott a program egyik lehetséges felhasználási területe.

Amiért tulajdonképpen ez a programleírás bekerült a lapra, az hogy többször voltam olyan helyzetbe, mikor 1-1 anyagot úgy kellett web-es szerveren tárolnom (még ha csak átmenetileg is), hogy nem tudtam ki láthatja és ki nem. Ilyenkor jól jött a camouflage.

A másikon egy ideig gondolkoztam, hogy leírjam-e, aztán úgy döntöttem hogy legyen teljes a leírás, úgysem én leszek ezzel a "spanyolviasz" feltalálója…

Szóval a másik felhasználási területe a "legális mivoltuk" tekintetében megkérdőjelezhető fájlok fel- és letöltése, főleg free szervereken. Ezeken a szervereken tiltják az illegális anyagok terjesztését, ha észreveszik őket törlik. Az ilyen lapok üzemeltetői már sok minden kipróbáltak, számtalan módon próbálták elérni, hogy feltöltött fájljaik a lehető legtovább maradjanak fent, néha több, néha meg kevesebb sikerrel. Ezzel szemben pl. a legális fájlformátum használata minden okés, pl. képeket nem szoktak törölni.
.. és itt jön a képbe a Camouflage program (plusz társai). Hisz mi sem egyszerűbb, mint a feltöltés előtt titkosítani/elrejteni a fájlokat pl. képekben ( lehet bmp, jpg stb.), feltölteni a szerverre, majd a honlapon a letöltéses infó mellé odaírni, hogy milyen programot milyen jelszóval használjanak a letöltők, ha ki akarják nyerni a képből a titkosított állományt.
Az így titkosított állományokat igencsak nehéz lehet (nem is tudom hogy lehet-e egyeltalán valahogy) a free szolgáltatóknak kiszűrni, hisz se kiterjesztése, se viselkedése nem szemetszúró. Max talán a fájlméret lehet gyanús, de erre is van többféle megoldás – ezt viszont már találd ki magad. :)
Hogy miért írtam meg ezt a részt is? Attól, hogy én homokba dugom a fejem és nem veszek tudomást bizonyos dolgokról, még léteznek… Akkor inkább már én teszek ki a programmal kapcsolatban egy teljesebb leírást, több területet is érintve. A cikk célja természetesen nem az, hogy Téged illegális anyagok feltöltésére buzdítson, sőt! Nem ajánlom senkinek!

Előnyök más, hasonló jellegű programokkal szemben:

 • több fájl is ki lehet jelölni, majd 1db fájlba elrejteni
 • a fájlok attributuma "írásvédett"-re tehető
 • kicsomagoláskor több fájlt egyszerre is ki lehet bontani
 • bármilyen fájl esetében működik
 • magától nem ír felül semmilyen fájlt, max rákérdez ha az már létezik
 • a titkosított fájl mentésének helye és neve módosítható
 • jelszó hossza tetszőleges

Most pedig jöjjön a program részletes használati útmutatója

BECSOMAGOLÁS

tutorial.hu

Telepítés után indítsd el a programot, és állítsd be azt a néhány plusz opciót, amit felkínál. Pl. hogy a listában a fájlok mellett milyen plusz infók legyenek, illetve hogy ha egy fájlon jobbegérbombot kattintasz, mi legyen a 2 új menüpont neve (Camouflage/Uncamouflage)

tutorial.hu

Én a példa kedvéért az alábbi szeretném megcsinálni: a "testfile.txt"-met el akarom rejteni a "madar.jpg"-ben. Egy könyvtárba tettem (nem kötelező) őket, majd következő lépésként a "testfile.txt"-n kattintottam egy jobbegérgombot.

tutorial.hu

A felbukkanó menüben válaszd ki a "Camouflage" pontot, kattints rá

tutorial.hu

Megjelenik egy ilyen ablak, ahol látható, mit akarsz titkosítani.
Tipp: ha több fájlt jelölsz ki egyszerre, és úgy kattintasz jobbegérgombot, akkor a képen látható listában az összes kijelölt fájl benne lesz.

tutorial.hu

Válaszd ki, melyik fájlba szeretnéd elrejteni a titkosítandó adatokat

tutorial.hu

Válassz egy könyvtárat és addj neki egy nevet, ahova és amilyen néven mentse majd a titkosított fájlt.

tutorial.hu

Írj be egy jelszót, majd ismételt el (az elgépelések elkerülése végett). Nyomd meg a "Finish" gombot.

tutorial.hu

A fájl elkészült, mint a képen is látható a a titkosítandó fájl méretével nőtt meg a kép mérete. Gyakorlatilag ezzel készen is vagy, a fájlt továbbíthatod a címzettnek (ne felejtsd el neki megmondani a jelszót! :D )

KICSOMAGOLÁS

tutorial.hu

A rejtett adatokat tartalmazó fájlon kattints egy jobbegérgombot, majd a felbukkanó menüben válaszd az "Uncamouflage" opciót.

tutorial.hu

A program bekéri a jelszót, ezt tudnod kell, különben sikertelen lesz a kicsomagolás.

tutorial.hu

Ha a jelszót helyesen írtad be, felbukkan a képen látható ablak, benne a rejtett fájlokkal. Ha semmit nem jelölsz ki, mindet kicsomagolja, vagy ha erre nincs szükség, jelöld az(oka)t, ami kell.

tutorial.hu

A program megkérdezi, hova szeretnéd kicsomagolni a fájlt. Ha beállítottad, kattints a "Finish" gombra, és kész is vagy.

Sok sikert a program használatához!

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

8 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Kedves Harder !

  Mind stílusában, nyelvezetében, tartalmában, mind erkölcsi érzékével ez az oldal messze kiemelkedik a mezőnyből; nem tudálékos, és nem szájbarágó. Nem okoskodó és nem lenéző.

  A hozzászólásokból látom, hogy – jellemzően – hasonló mentalitású emberek a hozzászólók. Csak elismerés és tisztelet hangján köszönöm Neked, és többieknek ezt a hatalmas munkát !

  Köszönöm szépen ! Köszönöm, mert rengeteget átadsz, átadtok, önzetlenül a tudásotokból. Nagyon sok olyan anyag is van, amiről lövésem sincs, hogy miről szól, de a túlnyomó többség olyan, hogy vagy közvetlenül is használható, vagy lökést ad, hogy kicsit utánanézzek, ha érdekel.

  Most csak a kíváncsiság vezet, amikor megkérdezem; tényleg meg lehet csinálni, hogy kisebbnek nézzen ki jelentősen a fájlméret, mint a valóságban ? Úgy értem ezzel, a cikkben említett Camouflage programmal ?
  És/vagy lehet-e automatizálni ? (Mi pl. mindennap, munka végén mentjük adatainkat, ami azt jelenti, hogy a mentés indításakor csak az adatállományok egy meghatározott háttértárra kerülnek zip-elve. A hátteret én távolról elérem, csak ezek az adatok az interneten utaztatás közben, tulajdonképpen, védtelenek. Mennyivel jobb lenne, ha a zip-elést követően röptében egy képfájlba kerülnének, és én így utaztatnám. Persze visszairányban is így kellene.

  Köszönettel:

  fgy

 2. FYGureout, köszönöm a dícséretet a többi szerző nevében is és örülök, hogy tetszik a lap. :)

  Ami a fájlméret kérdést illeti, maximum olyan fokú tömörítést tudok elképzelni, amit egy pl. tömörítő program is tudna produkálni a fájllal. Sajnos csodák nincsenek e téren. .) Viszont nagyobb állományok esetében ott van a darabolási lehetőség is, ami hasznos lehet.

  Automatizált működést ilyen programban még nem láttam, viszont itt megjegyezném, hogy nem is mostanában volt, amikor ezeket a lehetőségeket kerestem. Elképzelhető, hogy most már van rá valamiféle megoldás.

  Automatizálást inkább külön programmal tudom elképzelni, vannak különféle backup programok, amiből egy olyat keresnék (ha van ilyen), ami nem csak FTP-re tud szinkronizálni, hanem mondjuk ismeri az SFTP-t is. Ezt már bőven megfelelő védelemnek tartom, ha nem államtitkokról van szó. :)

 3. Én ojan tömöritö programra lenék kiváncsi ami pl egy MB-os cucot képes tömöriteni bájtosra:) de ijenröl még nemhalotam pedig jolene:)

 4. Hát tömörítőnek ajánlom a WinRAR-t ami 1.440.054 bájtos bmp filet 130.915 bájtra tömörített.

 5. Hasonlo elven mukodo rejtegetosdi vagy 3 eve is mar letezett, free szerverre probaltak akkoriban tolni kepbe rejtett warezt. Hogy ezzel a progival vagy valami massal azt passzolom, az elv hasonlo volt. Kepbol imagemagick szepen kiszedi, „imagemagick mogrify strip [filename]” utan a kep az megmarad, a moge fuzott/rejtett adat pedig elfustol, aki kepet tolt fel, kepet fog megkapni es csak a kepet :)

 6. Igen erre emlékszem, többféle megoldás/szoftver is volt, ha jól rémlik még volt magyar csapat/fejlesztés is erre. A cikk írásakor ez a módszer még biztosan működött ilyen céllal is, azóta valószínűleg a legtöbb szerveren már megoldották, bár kétlem hogy erre szükség lenne. Azért szerintem lehetne találni még olyan ingyenes tárhelyet, ahol ez működik. :)

 7. Üdv!
  Először is ez szép és jó, de van egy nagy probléma /amiben biztos vagyok, hogy ha gyakorlott ember teszi a dolgát akkor sajnos nem hinném , hogy okés lesz a rejtés/. Ami nem más , hogy első kézből fura lesz , hogy egyszerü képnek a mérete több mega(!). Ez persze azt engedi következtetni, hogy az emberünk céltudatosan keres, de nem minden esetben kell tudatosan keresnie. Az a gond, ha ez feltünik neki elég már csak skubiznia és megvagy. Sőt ha a helyében lennék elég egyszerűen el lehetne intézni az egész megfigyelést. Értehtő, hogy ez a kézenfekvő megoldás a maga környezetében illegélis tevékenység lenne, de hülye egy világot élünk. Ugyanakkor rafinált a dolog, ha pl. egy filmbe teszed be. Aminek kiterlyesztése és minőségének tulajdonságának ellenére nem mindig egyértelmü, hogy épp mekkora a tényleges fájlméret; így viszont kóser lenne a dolog. Ellenben a képes dolog (jpg; bmp; gif;…stb.) is megállja a helyét ha szövegről van szó.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét