Dropbox helyett – 10 hasonló program

Kollegám/barátom – Viktor – szólt, hogy írt egy cikket, ami a Dropbox helyett használható programokat szedi össze, nézzem meg és ha tetszik, tegyem ki a lapra is. A leírása szerintem szuper, nagyon jól összeszedte, hogy milyen lehetőségek, alternatív megoldások vannak ha a Dropbox-on túl mást is szeretnénk kipróbálni, úgyhogy most jöjjön a cikk..

DropBox alternatív megoldások és programok

A minap elfogyott a Dropbox-on a 10G ingyenes webterületem. A helyzet kicsit elszomorított, de nem kezdtem el nagyon aggódni. Az első lehetőségem az lett volna, hogy éves 50GB tárhelyet vásárolok tőlük, ami $99 lenne és használom, töltöm tovább ugyanoda a cuccaimat. De aztán rájöttem, hogy több alternatíva is lehet például regisztrálok másik szolgáltatónál még tárhelyért vagy megoldom, hogy saját FTP szerverre szinkronizáljon egy program. A lehetőségek tárháza igen bő, de korántsem végtelen lássuk, mikkel lehet gazdálkodni.

Kezdjük azzal, hogy megpróbálunk másik szolgáltatót találni így össze tudunk magunknak még harácsolni némi tárhelyet sőt van olyan szolgáltató, ami azért olcsóbb mint a Dropbox és van olyan is, ami még több ingyenes tárhelyet szolgáltat a felhőben lássuk az alternatívákat.

Dropbox alternatívák

Első körben leszögezném, hogy az alternatívák szerintem mind minőségben mind fizetős vonalon az árban a Dropbox alatt vannak, tehát csodát ne várjunk.

Fontos még tisztázni, hogy kimondottan Windows-os programokat gyűjtöttem össze, de Linux és Mac OS X alá is van rengeteg alternatíva. A programok nem minőség szerint jönnek sorrendbe, mert nem érzem tisztemnek eldönteni melyik alternatíva a legjobb.

1. SugarSync

A Dropbox talán legnagyobb ellenfele. Gyakorlatilag kár lenne időt pazarolni a bemutatására, mert mindent tud és van legalább olyan jó, mint a Dropbox egyedül a Linuxosok sírhatnak, mert még nincs rá kliens. Sok tulajdonságban még túl is mutat a konkurencián, de lássuk hogyan alakul a tárhely.

Alapból 5G ingyen van referal program aminél userenként 500M-át kapunk és unlimited (!). Egy éves 0 dolláros előfizetéssel kaphatunk 10G-t. Ezen felül vannak csomagok amik kicsit olcsóbbak mint a Dropbox mert 100 dollárért itt már 60G-t is kaphatunk egy évre. A kliense összetettebb a Dropboxnál, külön menedzselhetjük a szinkronizálandó számítógépeket/mobil eszközöket stb., és nagy előnye hogy több mappát is szinkronizálhatunk.

Ez utóbbi feature igen nagyon előny a Dropbox-val szemben, ahol minden egyes állományt 1db könyvtáron belül kell tartani, ami viszont nem feltétlen klappol azzal az elképzeléssel, ahogy egyébként a fájlokat rendszereznénk a gépünkön.

Szóval SugarSync vs Dropbox ezen a téren 1:0

SugarSync

honlap: https://www.sugarsync.com

2. Windows Live Mesh

A Microsoft szinkronizáló programja, amennyiben Online szeretnénk a felhőben tárolni az adatainkat 5G tárhely SkyDrive áll rendelkezésünkre egyébként pedig gépek között 25G a limit. Egyszerűen használható szoftver és beépül a Windowsba.

Az online felületétől nem fogunk elhasalni a szokásos Windows Live UI köszön vissza, arról pedig hogy miként lehet növelni tárhelyünket vagy egyáltalán lehet-e majd valamikor arról nincs hír.

Windows Live Mesh

honlap: http://explore.live.com/windows-live-mesh

3. SpiderOak

Kevesen ismerik, de ettől függetlenül igen sokat tudó Dropbox alternatíva, gyakorlatilag mindent tud minden operációs rendszerre van (mobilra is). Nagy előnye hogy van benne backup history funkció is így biztosan nem vesznek el a dolgaink. Alapból 2G ingyen van de 50G-ig növelhetjük a helyünket, ha sok barátot meghívunk a referral programmal.

SpiderOak

hivatkozás: https://spideroak.com

4. Wuala

Szintén egy teljes értékű Dropbox alternatíva, amelyet itt Európában méghozzá Svájcban fejlesztenek. Az ingyenes 2G referral programmal egy kicsit még megnövelhető utána viszont már fizetnünk kell. Számos csomag választható az árazás már Euróban történik. Az adatok itt is biztonságban vannak lokális titkosítás miatt, tehát a szerveren használhatatlanok az adataink. A kliens mobil verzióra is felrakható egyszerű és könnyen kezelhető.

Wuala

link: http://www.wuala.com

5. Syncplicity

Visszatérve a tengeren túlra egy újabb program, amely azonban érezhetően inkább a céges vonalat támadja. Náluk is van ugyan ingyenes verzió, amivel 2G tárhelyet foglalhatunk el de ezután máris fizetnünk kell továbbá hátrány, hogy gép mennyiséghez van kötve a szinkronizálás. A kliensen és a webes felületen semmi kiemelkedőt nem találhatunk egyszerű és nagyszerű, és persze mobilról is elérhetőek az adataink natív alkalmazással.

Syncplicity

honlap: http://www.syncplicity.com

6. LiveDrive

Érdekes cég az biztos, hiszen egyetlen másik cég sem kínál ilyen furcsa kondíciókat. Ingyenes verziója nincs csak kipróbálhatóban. A legkisebb csomagjuk 8 dollárba kerül havonta és ezért mindössze 1 gép backup-ját kapjuk, azonban a következő csomagnál kezd elkerekedni a szánk! A Briefcase csomag már 1,5Terrabyte-ot ad 18 dollárért havonta a következő csomag már 5TB-t. Na azon már mindenki elférhet, de a megoldás a borsosabb ár miatt inkább talán csak a cégeket érdekelheti. Fontos tudni, hogy bizonyos fizetős kondícióban már tud saját FTP-re is szinkronizálni. Teljes mértékben beépül az operációs rendszerbe úgy mint a Dropbox.

LiveDrive

honlap: http://www.livedrive.com

7. Box.net

Az egyik legrégebbi szolgáltató, amely felhő módszerben tároltatja velünk a fájlokat, azonban ebből még továbbra sem tudtak nagyon kilépni. Az üzleti csomagjuk már ugyan képes asztali fájlok szinkronizálására ehhez azonban havonta 18 dollárt kell fizetnünk. A Box ingyenes fiókja 5GB méretű, ami azonban nem növelhető és gyakorlatilag fájltároláson kívül sok mindenre nem használható, ennek ellenére egyszerű és szép, de ez ugye manapság már nem elég.

box.net

url: http://box.net

8. Tonido

Egy teljes értékű programcsomagot takar, magában az elrendezés letölthetünk hozzá fájlböngészőt szinkronizáló programot és még miegymást. Természetesen anyagainkat a neten is elérhetjük, azonban itt jön a bökkenő, hogy a program direkt elérhetőséget igényel, tehát a fájlokat nem a felhőben tároljuk, hanem elérjük messziről. Azonban ha van saját szerverünk, akkor máris felhővé alakíthatjuk az egészet.

Tonido

url: http://www.tonido.com

9. Mozy

Fizetős szolgáltatásokat kínáló rendszer kimondottan talán üzleti ügyfelek részére, akik szeretnék adataikat nagy biztonságban tudni. Ugyanazt tudja, mint az összes többi szolgáltató, azonban itt is a tárhely méretében vannak hatalmas eltérések, mert több TB-os csomagokat is megrendelhetünk. A fájlokat a böngészőből gépről és mobilról is elérhetjük. Tökéletes megoldás lehet teljes rendszerek backup-jára

Mozy

honlap: https://mozy.com

10. Team Drive

Eredetileg kimondottan a Linuxosok számára készült a Team Drive de hamar belátták a Windowsos piacban lévő kiaknázatlan területet a felhők terén. Sajnos nagyon nem tudtak elszállni hiszen mindössze 2G tárhelyet adnak, és nincs referal program sem. Az egész szolgáltatás árazásával is vannak gondok, hiszen sok pénzért nem sokkal nyújt többet mint az ingyenes változat. A kliens multiplatform, de mobilra nincs.

Team Drive

Honlap: http://www.teamdrive.com

Windows alá nem nagyon van több lehetőség és a Dropbox és SugarSync kettőst nem is igazán lehet leütni a trónról, azonban vannak jó kezdeményezések más operációs rendszereken és webes felületeken is. Gyors felsorolásképpen: ZumoDrive, Sparkleshare, UbuntuOne, Minus, Amazon CloudDrive, ownCloud, JungleDisc, ElasticDrive, Nirvanix és ne feledjük a Google-nak is van saját tárhely szolgáltatása azonban kliens még nincs.

Dropbox saját FTP használatával

Azt azért nem mondanám, hogy kevés időt vett igénybe a megfelelő és viszonylag jól működő alkalmazás megtalálása, de sikerült, azonban mielőtt megismerkednénk, a nyertes programmal el kell árulnunk, hogy azért vegyes érzelmeket táplálunk még ez iránt is. A neten egyébként még fellelhetőek ilyen szoftverek, azonban Windows alá nagyon kevés van. A nemrég felsorolt listából a Sparkleshare és az UnbuntuOne is képes általunk megadott FTP-re szinkronizálni így saját felhőt kialakítva azonban sajnos nem Windowsos rendszeren. Lássuk, tehát milyen alternatívák vannak.

FTPBox

Ő lenne az a program, ami meg tudta közelíteni az igényeinket. A program nagyon kezdeti stádiumban van, de egy az egyben Dropboxhoz hasonlóan működik. A sajátgépünkön megadhatjuk, hogy melyik mappát szeretnénk, szinkronban tartani majd megadhatjuk az FTP címünket és már megy is a szinkron. Lássuk az előnyeit és hátrányait, amikbe belefutottunk

Az FTPBox előnyei:

 • egyszerűen kezelhető alkalmazás
 • teljesen automatikus
 • tud SFTP kapcsolatot is kezelni

Az FTPBox hátrányai:

 • A kliens valami miatt nagyon lassú (valószínűleg a .NET keretrendszer miatt)
 • Ha módosítottunk egy szöveges fájlt a szerveren letöltötte ugyan, de nem volt benne a módosítás
 • Nincs titkosítás

Alapvetően szerény véleményünk szerint van még mit fejlődnie a programnak, de nagyon jó úton haladnak és elég sűrűn jönnek ki új verziók is.

url: http://ftpbox.org

NetDrive

Ez nem kimondottan a szokványos értelemben vett Cloud program, hanem inkább egy amolyan plusz meghajtó létrehozása FTP szerverről téma. A lényege az, hogy a program telepítése után hozzáadhatunk FTP szervereket, amiket könnyedén alakíthatunk a sajátgépünkön meghajtóvá. Alapvetően tehát a gépünkön semmi nincs tárolva, hiszen minden a szerveren van, mi pedig onnét olvassuk és oda mentünk, ebből is látszik, hogy modemes internet kapcsolattal nem kimondottan ajánlott a program.

url: http://www.netdrive.net

iFolder

Valami Novell-es fejlesztés lehetett, de nem sikerült túl jól megpróbáltam életet lehelni bele, de nem ment pedig fórumokon sokan esküdnek rá hogy megfelelő FTP alapú Cloud alkalmazás. Mivel nekem nem sikerült felrakni így nem tudok róla nyilatkozni, de jó ha tudjátok, hogy ilyen is van.

url: http://www.kablink.org/ifolder

Outro

Ezzel nagyjából végére is értünk a listának vannak még próbálkozások, amik mennek vagy nem. Mondják, hogy fejlesztik Windowsra, de mégsem.

Továbbá akinek saját szervere van az talál leírásokat arra, hogy hogyan konfiguráljunk fel saját Sync szervert például AeroFs-el vagy Unison használatával, de ez már egy teljesen új cikk lenne.

Remélem sikerült segíteni a választásban, aminek a végén valószínűleg a legtöbben továbbra is maradnak a Dropbox vagy a Sugarsync alkalmazásoknál, hiszen egyelőre a piacon biztonságban és szolgáltatásokban is ez a két cég vezet.

Mindeközben szinte biztosan lesz jövőre egy robbanás, hiszen az egyre inkább felhőre épülő új netes társadalom azért szeretne leszakadni az idegen szerverekről és így biztosan egyre több az FTPBox-hoz hasonló, de sokkal kifinomultabban működő alkalmazással leszünk gazdagabbak.

A cikk eredetijét itt olvashatod el: 10 alternatív program Dropbox helyett

12 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Jó kis összefoglaló. Én is nekiálltam összeszedni ezeket a szolgáltatásokat, de ilyen jó összefoglalónak a közelébe sem értem. Pár észrevételt azért hozzáfűznék. Az UbuntuOne-hoz van windows kliens is, beveheted a csapatba. A Live Mesh nem a SkyDrive tárolót használja. A Mesh 5GB-ot ad és szinkronizálási lehetőséget, a SkyDrive 25GB-ot, de csak webes eléréssel.

  Végül egy kérés: légyszi olvasd át Viktorral az egészet, mert sok helyen egybefolynak a mondatok, és van ahol emiatt elég nehezen érthető.

 2. Köszi szépen az észrevételeket, mindjárt átfutom megint a cikket, éjjel már elég fáradt voltam és biztos átsiklottam pár dolog felett. :)

 3. Zizdor! Köszi az észrevételeket Harder remélem javítja itt (én a saját oldalunkon javítottam :) :) UnbuntuOne beleférne még de akkor már 20-as listát kéne összeszedni :) meghagyom eme remek feladatot másnak :)

 4. A box.net most akcióval kedveskedik az iOS felhasználóknak. Ha nem regisztráltál még, akkor reg után rögtön kapsz 50 giga helyet, ha már van account, akkor csak le kell tölteni a legújabb klienst pl iPhone-ra és csak be kell lépni programon belül. Ennyi. 50 napig érvényes ez az akció, nem tudom pontosan, de már megy kb másfél hete.

 5. valamelyik (esetleg ezeken kívül) tud verziókezelést? a dropboxnak csak a fizetős változatában működik sajnos…

  köszi

 6. http://www.adrive.com/
  A felhasználók 50GB ingyenes helyet kapnak online fájlok tárolásához
  Persze elfelejtettem hogy, vannak korlátai: 2GB fájlkorlát, attól még 50GB teljes terület
  Webes felület ad csak ingyen
  Kötelező Banner hirdetések és marketing e-maileket kell elviselni
  Korlátozott Technical Support.
  Ja igen pénzért mást is adnak. Mint mindenhol ahol a pénz is számít.
  vannak verziói: Személyes Basic
  Személyes Premium itt 2gb ról 16gb ra növelt fájl méret
  nincs reklám.
  Personal Premium 2012.04.-i áraik
  50Gb havi $6.95 évi$69.50 2évi$126.49 3évi$177.23
  Üzleti

 7. Én eddig a Sugarsync-et használtam, szerintem nagyon jó, de van egy komoly hátránya: külső meghajtót nem támogat. Évek óta ígérik, hogy változik a helyzet, de azóta se semmi. Ezért most egy másikat próbálok, a Copy-t, ahol ugyan csak egy mappát lehet szinkronizálni, viszont alapból 15GB-ot ad, és minden meghívásért +5GB a meghívónak és a meghívottnak is! Aki esetleg kipróbálná, és egyből 20GB-ról indulna (és engem is megajándékozna ezzel 5GB-al): https://copy.com?r=Wr2vPX

 8. Ez még nem volt elérhető amikor a cikk készült, de jó hogy szóltál! :) Az 50GB nem kevés, otthoni felhasználásra szerintem több mint elégséges.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét