Fekete-fehér képek készítése (fotózás)

 

Múltkoriban fekete fehér képek konvertálása kapcsán keresgettem különböző képszerkesztő alkalmazásokat, képek utómunkálataira kihegyezett szoftvereket illetve neten arról szóló leírásokat, hogy melyik fotós melyik programot és milyen megoldást ajánlja erre a feladatra.

Egyből a gépből vagy inkább utólag?

1-2 mondat erejéig kitérnék erre a témára. A legtöbb fényképezőgépben ma már van arra opció, hogy egyből fekete-fehér képeket készítsünk. Ettől függetlenül érdemes megmaradni annál hogy a lehető legjobb minőségű fotókat készítjük el a géppel RAW formátumba, majd azt utólag – a gépre mentve – alakítjuk át fekete-fehér fotóvá.

Nézzük a programokat

Nagyjából a gyűjtés eredményeképpen az alábbi programokat találtam hasznosnak és érdekesnek:

  • Apple Aperture
  • Adobe Lightroom
  • Google Nik Collection
  • Perfect Photo Suite 9
  • Topaz B&W Effects
  • CameraBag 2

Na meg persze ott van a jó öreg Adobe Photoshop és társai ezekre most külön nem térnék ki, szerintem mindegyikőtök ismeri a lehetőségeket.

Aperture

honlapja: https://www.apple.com/aperture/

Ezt a programot már jóideje használom nagy megelégedéssel, de sajnos az év elején az Apple bejelentette, hogy nem fejlesztik tovább és várhatóan 2015-től egy új program fogja átvenni a helyét (Photo vagy iPhoto lesze a neve).

Egyelőre most kivárok és megnézem hogy az új program mennyire lesz jó és használható, sajnálnám ezt a szoftvert ha kellene cserélnem, mert egyrészt nem volt olcsó másrészt pedig elég kényelmes a használata.

A programot elindítva az Adjustments / Effects / Black & White részen érdemes előszőr szétnézni, de a neten számtalan helyről lehet ingyenes vagy fizetős preset-eket is letölteni. Természetesen a kreatitivásnak semmi nem szab határt, a különböző értékek módosításával teljesen egyedi hatásokat is lehet érni.

A programra különösebben most azért nem térnék ki mert windows alatt amúgy sem lehet használni, kizárólag OS X operációs rendszeren elérhető.

Aperture

Adobe Lightroom

Honlapja: http://www.adobe.com/hu/products/photoshop-lightroom.html

Ez talán a világ egyik legismertebb fotós alkalmazása, rengeteg cikk, leírás és bemutató született már róla. Ezekhez sok újat én most nem tudok hozzátenni, főleg azért nem mert kicsit régebben használtam ezt a programot utoljára, viszont érdekelne hogy ha tudtok ajánlani vele kapcsolatban olyan hasznos információt, melyik fekete-fehér képek konvertálására vonatkozik, azt megköszönném.

Adobe Lightroom

Annyit viszont ígérek, hogy ha az Aperture utódja nem váltja be a hozzá fűzött reményeket (ez várhatóan 2015 elején ki fog derülni) akkor több mint valószínű, hogy erre a programra fogok áttérni és a lapon sokkal több leírás és tipp fog megjelenni vele kapcsolatban.

Topaz B&W Effects

Honlapja: http://www.topazlabs.com/bweffects

Nem rossz nem rossz … a demók alapján. Bevallom ezt nem tudtam kipróbálni eddig időhiány miatt és mert a többi program jobban tetszett, de mindenképp felvenném a listába mint olyan program, melyet érdemes számításba venni.

Topaz B&W Effects

CameraBag 2

Honlapja: http://nevercenter.com/camerabag/desktop/

Mostanában ezt a programot használom a legtöbbször honlapkészítés, honlap karbantartás kapcsán. Pici, egyszerű a kezelése és rendkívül felgyorsítja munkát a preset-ek használata. Általában úgy szoktam használni, hogy az adott holnaphoz szükséges kép tulajdonságokat beállítom (szélesség, magasság, képarányok, élesség és egyéb módosítások) majd az asztalról vagy egyéb könyvtárból a megformázni kívánt képeket egyszerűen belehúzom a programba. Ott azonnal érvényesül az előzőleg már beállított összes tulajdonság, így a behúzást követően a következő mozdulattal már mentem is ki a kész képet egy új könyvtárba.

Ez még nem kötegelt képszerkesztés, de már nagyon közel áll hozzá sebesség tekintetében. Lényegesen gyorsabb megoldás, mint az Adobe Photoshop action-ök használata.

A listába azért került bele, mert több fekete-fehér beállítása is van illetve lehet sajátokat is elmenteni. Kezeli a szokásos fájltípusokon kívül a RAW fájlokat is (NEF-t is emlékeim szerint de most ebben hirtelen nem vagyok 100%-ig biztos).

Camerabag 2

Google Nik Collection – Silver Efex Pro

Honlapja: https://www.google.com/nikcollection/products/silver-efex-pro/

Ezt a programot érdemes feltenni a gépre is kipróbálni, mert iszonyatosan sokat tud. Rendkívül alaposan be lehet állítani a kép minden egyes apró részletet és tulajdonságát. A lehetőségeken egy cikk keretein belül végig sem lehet menni rendesen, mint azt a lentebbi hivatkozásból is látjátok, komplett videó sorozatot és lehet készíteni arról hogy kell használni.

Azt hiszem nem véletlenül írják több helyen is a neten, hogy a profi fotósok a fekete fehér képek konvertálásához az esetek többségében ez szokták használni.

Google Nik Collection - Silver Efex Pro

Video lista a használatárólhttp://youtu.be/U6VhGb9b_gs?list=PLp5lYDsQi4gn2FUrR_ztLc7jPs8yPejUI

Honlap: https://www.google.com/nikcollection/products/silver-efex-pro/

Perfect Photo Suite 9

Honlapja: http://www.ononesoftware.com/products/bw9/

A honlapján lévő képeket megnézve szerintem elég egyértelmű hogy ez is professzionális felhasználásra készült. Sokféle beállítási lehetőség van azon túl, hogy maga a szoftver is rengeteg alapértelmezett – és megjegyzem rendkívül látványos – beállítást és a sablont tartalmaz.

Érdemes megnézni a honlapon lévő demo videókat, mert azokból kiderül hogy milyen könnyen és gyorsan lehet egészen látványos módosításokat eszközölni a segítségével.

Perfect Photo Suite 9 - B&W 9

Szoftver árak

Árak tekintetében elég nagy a szórás, úgyhogy táblázatba szedtem melyik szoftver mennyibe kerül.

Szoftver Ára Forintban  Megjegyzés
Adobe Lightroom 12,29 euró / hó 45 300 Ft 1 évi költség
Apple Aperture 79,99 dollar 19 760 Ft Lightroom rivális
Google Nik Collection 119 euro 36 554 Ft 7 db program csomagban
Perfect Photo Suite 9 149,95 dollar 37 043 Ft 7 db program van a csomagban
Topaz B&W Effects 59,99 dollar 14 820 Ft ez csak 1 db plugin
Camerabag 2 15 dollar 3 706 Ft Most 5 dollár kedvezménnyel megvehető

 

Amit fontos megjegyezni, hogy az Adobe Lightroom ára 1 évre vetített összeg és a Creative Cloud csomag részeként (is) árusítják, ennél természetesen több lesz ahogy tovább is “béreljük”.

Topaz B&W Effects pedig igencsak borsos árú, hiszen mindössze 1db plugint kapunk ennyi pénzért, míg egy Google Nik Collection vagy Perfect Photo Suite 9 7 plugint ad csomagban. Ez elsőre nem hangzik jól, ám ha megnézitek hogy a képfeldolgozás során gyakorlatilag mind igencsak hasznos, akkor nem is annyira drága ez utóbbi kettő sem.

Te hogy csinálod?

Kíváncsi lennék rá, hogy szoktad elkészíteni a fekete-fehér képeket? Milyen programot, megoldást használsz ehhez? Van esetleg valamiféle trükk amit a készítés során alkalmazol? Ha van kedves és egy időd, oszd meg légyszives velem és a többiekkel is. Köszi! :)

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét