FLV video konvertálás

Blogolás közben, illetve a munkáink során belebotlottunk mi is abba az elsőre egyszerűnek látszódó feladatba, hogy videókat kellene kitenni a netre. Blog esetében elég sok választásunk van, élhetünk például a külsős, legtöbbször ingyenesen használható videómegosztó oldalak által nyújtott lehetőségekkel. Csak párat említve az ismertebbek közül pl. ott van magyar vonalon videa.hu, indavideo.hu stb.. Külföldi oldalak között biztos, hogy ismeritek a youtube.com-t, a viddler.com-t vagy akár a metacafe.com-t.

Persze az ingyenességnek is megvan az ára és hátránya, pl: nem éppen a legjobb minőség, néha csúszik a hang és a kép, leterheltek az oldalak és a lapunkon is lassan jönnek be a videók vagy csak szaggatva lehet őket lejátszani, limitek pl. a fájlméretet illetően stb…

Ha úgy döntünk, hogy kössz de nem kérünk az ingyenes külső videómegosztó lapokból, marad a másik út: nekünk kell az avi, mpeg vagy egyéb formátumban a gépünkön figyelő videókat olyan állapotba, olyan formátumba konvertálni, hogy azt a neten publikálni és mások által egyszerűen lejátszani lehessen. A konvertálás ilyenkor az FLV formátumba történik, hisz ez az a formátum, amit gyakorlatilag minden egyes gépen le lehet játszani a flash elterjedtsége miatt.
No de pillanat … álljunk csak meg egy kicsit és nézzük meg, hogy

Mi az FLV formátum?

Az FLV egy veszteséges tömörítésű, az interneten a leggyakrabban használt filmformátum. Népszerűségét annak köszönheti, hogy az igencsak elterjedt Macromedia Flash Playerrel le lehet játszani (flash video). Ezt a formátumot használja a youtube, a google video, a myspace stb… A flash-nek köszönhetően szinte minden gépen le lehet játszani operációs rendszertől és böngészőtől függetlenül, mindössze egy a böngészőbe telepített Flash Player-re van szükség.

Eljutottunk oda, hogy a videóinkat mi akarjuk konvertálni és publikálni a lapon, így hát eljött az első nagy választási pont. A legtöbb program csak az ingyenes Sorenson Sparc formátumban tud tömöríteni, ami ugyan élvezhető képminőséget generál, viszont elég nagy file mérettel kell ezért cserébe fizetnünk. Vagy kiadunk pár dollárt a videó tömörítő programra, ami már támogatja a lényegesen újabb fejlesztésű video codecet – a VP6-ot – ami a flash 8-ban debütált.

Riva FLV Encoder

Az egyik legegyszerűbben használható encoder szoftver a Riva FLV Encoder. Mint a legtöbb ingyenes encoder program, a Riva encodere is a magyar fejlesztésű ffmpeg programra épül.

Egyéb konverziós programok: Total Video Converter.

Konvertálás

Ha valaki egy kicsit bátrabb és szeretné a jobb minőségű videóival elkápráztatni az internet közönségét, próbálja ki a következő leírást:

Amire szükség lesz:

Telepítési útmutató:

– Telepítsd fel az Avisynth -et
– Telepítsd fel a VP6 -os codecet
– Tömörítsd ki és másold be az ffmpeg és a toolpack file-jait egy könyvtárba
– Rakj be egy example.avi nevű file-t a fenti könyvtárba
– Futtasd az example.bat file-t
– Menj és igyál egy kávét/teát. Az encodolás eltart egy darabig
– Ha minden jól ment, akkor kaptál egy example.flv file-t ami vp6-tal van encode-olva

Ha a további részletek is érdekelnek, akkor a témának utána olvashatsz sh0dan blogjában.

A cikk ihletét BCs „Flv konvertálás, flash videó publikálás wordpressben +1 hasznos flv plugin” c. cikke adta.

7 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Üdv mindenkinek.
  Nagyon hasznosnak találom ezt az információt, amiért köszönet jár a szerkesztőnek:)
  Szeretnék még további segítséget kérni, hogy hogy, s mint is kell ezt megcsinálni, hova kell feltölteni stb…
  Kérem aki tud segítsen egy teljesen kezdőnek:(

  E-MAIL CÍMEM.:
  jozefinho@gmail.com

  Üdv

 2. Segítséget szeretnék kérni! Mindent a leírtak alapján csináltam, s mégsem találom az elkészített *.flv-t! Hol lehet a hiba?

 3. Sziasztok! Letöltöttem egy pár flash órát ami swf formátum.Át lehet valahogy alakítantani,méretezni egy scripté,amit weboldalra be tudok tenni? Aminek a forrákódja beépíthető az oldalra.Üdv

 4. flv amit kerestem.
  Van egy flv video, ami szép, de benne a feliratban egy betűtévedés van.
  Ki tudom javítani, mivel, hogyan?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét