Fotó manipulálás & fénykép módosítás – fotósoknak

Photoshop action csomag

Egy ideje már szemezek olyan programokkal, megoldásokkal, amelyekkel kicsit különlegesebb hatású képeket tudok készíteni az általam készített fotókból, fényképekből. Szándékosan írok képeket, mert tudom hogy a fotósok zöme hogy vélekedik erről a témáról: utólagos képmódosítás, képmanipuláció, képszerkesztés.

Miért foglalkozok ezzel?

 • Mivel nem csak dokumentálni szeretném az eseményeket.
 • Érzéseket, hangulatokat szeretnék újraélni később, ha megint megnézem ezeket a fotókat.
 • Mert sokszor csak ezek a módosított képek adják vissza azt, amit “én láttam”.
 • Mert nem vagyok elég ügyes és gyakorlott fotós ahhoz, hogy csupán a gép segítségével megmutassam azt, amit láttatni szeretnék.
 • Mert nincs semmiféle ellenérzésem a fotók ilyesfajta manipulációjával szemben.

Milyen megoldások vannak?

Számtalan lehetőséget megnéztem, kipróbáltam már. Hirtelen nem is tudom, hogy kellene kezdeni a csoportosítást … tudod mit? Elkezdem csak sorolni őket.

 • Photoshop
  – plugin
  – action
 • Aperture és LightRoom (preset-ek)
 • Asztali alkalmazások
 • Mobil alkalmazások

A lista és a kategóriázálás nyilván nem teljes, de magát ezt a bejegyzést is azért írom, mert bízom benne, nálam nagyobb tudású, tapasztaltabb emberek is hozzá fognak szólni és kiegészítik ötletekkel, tanácsokkal a leírást.

A Photoshop-ra most különösebben nem térek ki, hisz a tutorial.hu nagy része is arról szól, hogy lehet módosítani segítségével a képeket. Amiről viszont kevesebb szó szokott esni …

Photoshop pluginek

Talán ezt a vonalat kezdeném, mert a honlap témájához ez illeszkedik legjobban a Photoshop kapcsán. A plugineket (mint a Photoshop kiegészítéseit) gondolom mindenki ismeri. Nem árulok el nagy titkot vele ha azt mondom: hihetetlenül sok Photoshop plugin található a neten! Vannak közöttük fizetősek meg persze sok-sok ingyenes is, csak bírd kiválogatni, mi tetszik.

Alapvetően a pluginek használatát egyébként nem ajánlom. Szerintem a többség egyszerűen gyatra végeredményt produkál, a stílusuk felismerhető, sokszor unalmas.

Ennek ellenére van 2 db plugin vagy inkább plugin csomag, amire azt mondom, érdemes megnézni és kipróbálni.

Topaz Labs (Photoshop Plugin)

Honlap: http://www.topazlabs.com

Topaz labs - photoshop plugin

A Topaz Labs pluginek akár komplett csomagként is megvásárolhatóak, vagy akár egyesével is meg lehet venni őket:

 • Topaz B&W Effects™
 • Topaz Star Effects
 • Topaz DeNoise™
 • Topaz Adjust™
 • Topaz ReMask™
 • Topaz Detail™
 • Topaz LensEffects™
 • Topaz Clean™
 • Topaz Simplify™
 • Topaz InFocus™
 • Topaz DeJPEG™

Topaz detail photoshop plugin

Számomra nem mindegyik volt érdekes, de kiemelném az alábbiakat:

 • Topaz Adjust™
 • Topaz ReMask™
 • Topaz Detail™
 • Topaz Clean™
 • Topaz InFocus™

A DeNoise pl. akkor lehet érdekes, ha gyengébb képeket tudunk csak csinálni pl. éjszaka és szükség van a zajtalanításra.

Nik Sofware (Photoshop Plugin)

Honlap: http://www.niksoftware.com

A Nik cuccait bevallom nem ismerem próba szintjén, viszont nagyon sok tesztképet és videót megnéztem vele kapcsolatban. A neten keresgélve legtöbb helyen (gyakorlatilag mindenhol) ezt ajánlják és tesztelik a Topaz Labs pluginek ellenfeleként.

Nik software - PS plugin gyűjtemény

Ha esetleg van tapasztalatod róla, írd meg légy szíves!

Photoshop Action

Action-öket szoktam használni. Felgyorsítják a repetitív képszerkesztési feladatokat, időt és energiát spórolnak nekem.

Viszont kimondottan fotózás kapcsán nem szoktam őket használni, mert … szóval más megoldásokat részesítek előnyben (pl. Aperture, de arról később írok)

Annie Manning – Photoshop actions for photographers

A hétvégén belefutottam egy cikkbe a Zite segítségével. A cikk arról szólt, hogy Annie Manning, egy népszerű fotós milyen cuccokat szokott használni (objektívek, táska, gép, stb.. és PS action-ök az utómunkához).

A cikkben találtam meg a linket, mely a Photoshop Actions for Photographers oldalára vitt és hát beszarás .. de komolyan, brutáljó képeket tud kihozni még az amúgy hétköznapi fotókból is.

NewImage

Nézegessétek meg kicsit a site-t, lapozgassatok az action-ök és a sample képek között (bár nekem a flash galéria nem ment), megéri. Most nagyon elgondolkoztam rajta, hogy 40 dollárt megérne az egyik set, amit kinéztem magamnak. Még átgondolom persze, mert vannak más játékosok is a placcon. :)

Egyéb Photoshop action gyűjtemények – ingyen

A neten keresgélve számtalan ingyenes Photoshop action-t is lehet találni persze. Mindegyiket felsorolni itt nem lenne értelme, rá tudsz keresni Te is, de egy párat azért példaként, URL-lel:

NewImage

Link: 100+ Outstanding Photoshop Actions to Enhance your Photography | Freebies

Photoshop action gyűjtemény

Adobe Photoshop action

Link: 60+ More Awesome Photoshop Actions for Photographers

PS action pack

Link: 65 Photoshop Actions for Photographers to Enhance Photographs

Link: The Ultimate Collection Of Useful Photoshop Actions – Smashing Magazine | Smashing Magazine

Aperture & Lightroom

E 2 programot azért veszem egy cím alá, mert gyakorlatilag ugyanazt tudják, ugyanarra valók. Profi képkezelő, rendszerő programok, amikkel tényleg sokkal de sokkal jobb és kényelmesebb a fotók kezelése.

Aperture

Az Aperture az Apple programja, csak OS X alatt érhető el. A hivatalos honlapja itt található: Apple – Aperture

Aperture képkezelő és rendszerező program

Az ismeretője nagyobb lenne, mint amint ez a cikk elbír, de linkelek egy nagyon jó magyar nyelvű leírást, mely bemutatja az Aperture előnyeit: http://www.ijoe.hu/aperture/

Én ezt választottam végül, bár közel egy hónapig tesztelgettem anno a Lightroom-ot is. A döntésben nagy szerepet játszott az ára is, ami jóval barátibb, mint az Adobe terméké.

Adobe Lightroom

Szintén profi a maga kategóriájában. Ha Windows-on kéne dolgoznom és képeket menedzselnem, szinte biztos, hogy ezt választanám ma.

Adobe lightroom

Honlapja: http://www.adobe.com/products/photoshoplightroom/

Ez a 2 program egyébként mindent tud, amire szerintem manapság a fotósok zömének szüksége lehet. A Photoshop ezek mellett felesleges, ha tényleg csak fotókkal dolgozunk.

Asztali alkalmazások

Asztali alkalmazások kapcsán egy vallomással tartozok: egyetlen windows-os programot sem ismerek. Itt tanácsot és ötletet kizárólag OS X vonalon tudok adni, de talán ezen elindulva találsz windows-os megfelelőt is, ha win alatt dolgozol.

Snapseed (Mac OS X és iPhone)

Telefonon az egyik kedvencem mindig a Snapseed volt, melynek végre kijött a desktop változata is, ezt megvettem. Most már használom egy ideje és merem állítani, remek az asztali verziója is, bőven ajánlott kategóriás nálam.

A blogomban is gyakran használom, pl. a Kávéajánló: Guatemalai Maragogype az elefánt kávé (Harder) c. bejegyzés fotóit is ezzel dobtam fel picit.

NewImage

A Snapseed honlapja itt található: Snapseed.com

Snapseed desktop

A blogomon is írtam már róla említésképpen, azt pedig itt tudod megnézni: Snapseed. Itt a program rövid bemutatóját is el tudod olvasni, ezért itt ezt most nem ismételném meg.

Analog (Mac OS X)

Szintén Mac-es képmanipuláló program, asztali alkalmazás. A mactippek.com-on írtam róla egy rövidet: Analog – képszerkesztő program

Analog - asztali képszerkesztő program OS X-re

A program honlapja itt érhető el: http://www.realmacsoftware.com/analog/

CameraBag 2

Bevallom ez nekem is új, csak ma tettem fel. Eddig nem is tudtam, hogy van mobilra is, asztali alkalmazásokat kerestem és úgy botlottam bele.

Camerabag 2

Funkcióit tekintve többet tud, mint a 2 fentebbi program. Rengeteg előre legyártott effekt és hatás között lehet válogatni. Ami nekem a legjobban tetszett: a beállításaimat el tudom menteni (akárcsak egy Photoshop action-t) és a Favorites alatt bármikor elérhető a későbbiekben is. Ez pl. nekem nagyon hiányzik a Snapseed alatt, mert legtöbbször ugyanazokat a beállításokat tolom végig pl. beltér/iphone kombó esetén.

Most a 30 napos trial verziót kezdtem el használni, de jó lesz, valószínűleg megtartom asztalinak és/vagy mobil verziónak is.

A CameraBag 2 honlapja itt érhető el: http://www.nevercenter.com/camerabag/desktop/

Mobil alkalmazások képszerkesztéshez

Na ez egy külön bejegyzés is lehetne … de nem lesz, mert a javát már leírtam. Annak a javát persze, ami nekem tetszett eddig mobil felületen.

Szó volt a Snapseed-ről ugye, ami legtöbbször használok. Aztán itt van még pár alkalmazás, amit használtam (vagy néha még most is megnyitok)

 • PhotoForge2
 • Camera+
 • Instragram
 • HDR Foto
 • Snapseed

A Snapseed-re most nem fogok itt megint kitérni, az asztali verziója és mobil verziója funkciót és gyakorlatilag kezelését illetően is megegyezik.

PhotoForge 2

Photoforge 2

Sokat tud, mobilos verzió. Nálam pont ez lett a veszte: túl sokat tud. Nem vágyok rá, hogy egy telefon felületén módosítsak csatornákat, pixelbuzeráljam a fotókat, kezeljem a layer-eket … erre vannak megfelelő programok asztali verzióban.

Camera+

Ez talán annyiban kilóg a többi közül, hogy nem annyira kép manipulálásra van, inkább fotózásra (arra a legjobb!). Viszont van olyan opciója fotózás után (képvágás, keret, effektek), ami miatt mégis azt mondom, itt a helye.

Camera+

A honlapja itt érhető el: http://campl.us, egyébként meg megvásárolható az App Store-ban. A fotózás miatt elsősorban azoknak a iPhone-oknak ajánlanám, akik eddig a default app-t használták fényképezésre.

A gyors utcai fotókhoz, ahol csak egy pici élességet, kontrasztot meg színt akarok állítani 1 kattintással, ott szoktam használni előszeretettel (pl. Clarity szerintem látványos), de ha ez nem elég, több tucat gyári effekt is várja, hogy rábökj. :)

Camera+ foto

Instagram

Ezt a programot már lehet említenem sem kéne, annyi szó esett már róla mindenféle nyelven. Egyszerű, látványos, szerintem már picit unalmas effekteket tartalmazó program, amire ráférne egy kis ráncfelvarrás. Összességében véve azért megállja a helyét a többi között, egész közösség épült már rá.

Instagram

Honlap: http://instagr.am

HDR Foto

A HDR téma megint lehetne egy külön terület, de nagyon ebbe sem mennék most bele (jó nagy viták szoktak kerekedni belőle), csak a rövid bevezető erejéig.

A HDR jelentése: High Dynamic Range. Magyarul: nagy dinamika tartomány.

Aki fotózott már, biztos belefutott ilyen szituba: le szeretnél kapni egy épületet, de az túl sötét lesz, miközben az ég kékje piszok jól mutat. Ha a gépet úgy állítod be, hogy az épület legyen jó, akkor meg kiég az ég, a kékből nem marad semmi.

Ilyenkor jön az, hogy a végeredményt több képből kell (nem kell persze, csak lehet) összerakni. Készítesz egy alulexponált, egy rendesen exponált és egy túlexponált felvételt. Az egyik nagyon világos lesz (túlexponált), a másik meg nagyon sötét (alulexponált). Viszont a 3 kép összességében véve tartalmaz minden fontos képrészletet (kék ég, szép épület stb..)

A HDR képek készítésének sok módja van. Telefonon a HDR Foto-t találtam a legjobbnak eddig, ez tényleges több képet készít és nem csak mesterségesen “turbózza fel” a fotókat.

Hdr foto iphone

Ha a téma jobban is érdekel, akkor a neten rá tudsz keresni, pl. hogy lehet Photoshop vagy más, egyéb program segítségével ilyesmit készíteni.

Honlap: HDR Foto az itunes-ban

Végszóként …

Röviden most így áll a helyzet … legtöbbször talán a Snapseed-t használom gyors vágásra, élénkítésre, módosításra. Tesztelem a CameraBag 2-t, jónak tűnik. Megvenni viszont csak akkor venném meg, ha kiváltaná a Snapseed-t, a 2-t együtt úgysem használnám. Nagymennyiségű fotó kezelésre az Aperture-t használom és jelenleg szemezek Annie Manning action gyűjteményével is.

A kérdés(ek)

 • Mi a véleményed a képek ilyen jellegű módosításáról?
 • Te szoktad módosítani a képeidet (fotóidat)?
 • Ha igen, mivel és milyen mértékben?
 • Tudsz olyanról amit érdemes lenne kipróbálni, amit ajánlanál másoknak is?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét