Google Drive és Dropbox árak

Most este kaptam meg én is a mail-t, melyen értesítettek a Google Drive szolgáltatásról, ezentúl elérhető nálam is.

Google Drive telepítés

A telepítés egyszerűen ment, letölt/klikk-klikk/elfogad/indít … szóval semmi extra. A program első indítása után be kell állítanod pár dolgot, lsd:

Google drive beállítások

Egyelőre a default 5GB elérhető nálam, de ez a későbbiekben változhat, ha a program beválik (mindjárt kitérek erre is, miért írom)

A „Sync options”-nél egyelőre nem állítottam be semmi extrát, mindent amit a mappába másolok, azt szinkronizálja.

Nagyjából ennyiben ki is merülnek a program adta lehetőségek, egyszerű mint a faék, szerintem nem lehet elrontani sem.

Google Drive tárhely árak

Ez volt az a pont amiért gyorsan elkezdtem jegyzetelni, ugyanis jelenleg Dropbox felhasználó vagyok és a szolgáltatással nincs semmi bajom, csak picit drágának tartom itthoni viszonylatban az árait.

A Google Drive-hoz plusz tárhelyet nagyon baráti áron lehet venni

Google drive tárhely árak

Ehhez képest egy Link: Dropbox tárhely pedig …

Dropbox tárhely árak

Tehát akárhogy is osztok szorzok, bizony kb 4x annyiba kerül jelenleg a Dropbox tárhely, mint a Google Drive tárhely. Nagyon nem mindegy hogy havi 4.99-ért kapok 100 GB-ot vagy a duplájáért havi 9.99-ért kapok fele annyit, 50 GB-ot.

A Google Drive tárhely árak egyébként a techspot.com cikke alapján így alakulnak:

 • 25GB – $2.49/hónap
 • 100GB – $4.99/hónap
 • 200GB – $9.99/hónap
 • 400GB – $19.99/hónap
 • 1TB – $49.99/hónap
 • 2TB – $99.99/hónap
 • 4TB – $199.99/hónap
 • 8TB – $399.99/hónap
 • 16TB – $799.99/hónap

Ha maradnak ezek az árak és a Google Drive szolgáltatása megbízhatónak, stabilnak bizonyul, áttérek erre a Dropbox-ról.

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

6 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ami perpillanat a Dropbox-ban jobb, hogy a saját gépemen a fájlrendszerben ha egy könyvtárra jobb egérrel kattintok, akkor van lehetőségem megosztani másokkal a dokumentumot.

  Ez jelenleg a Google Drive-ban úgy működik, hogy fel kell menni a webes felületre és ott van egy legördülő menü, ahol meghívhatok másokat. A jogok között az alábbiakat tudom kiosztani:

  – Szerkeszthet elemeket
  – Írhat megjegyzést
  – Megtekinthet elemeket

  Google drive megosztás

  Ami tetszik: akár fájlonként is lehet állítani a jogokat, hogy kinek mihez van írási, olvasási joga. A másik nagy előny, hogy nem csak könyvtárakat tudok megosztani mint a Dropbox-ban, hanem akár csak 1-1 fájlt is.

 2. Nézegettem már én is sok tárat és a végén oda jutottam, célszerűbb egy Tonido Plug2 eszközt megvenni cc. 120$ egyszeri kiadásért. Egy USB-hubon keresztül még csatolható hozzá + USB-s HDD és a mentés mentése is megoldható. Megoldott a megosztás jogosultság kezeléssel és biztos hogy, csak az nézhet bele a tárolt adatokba akinek megengedem. Nem vonatkozik rá az USA törvény, hogy ők mindenbe belenézhetnek!

 3. Raidxnek igazat kell hogy adjak, bár nekem sokkal kényelmesebb a felhő. Viszont ha választanom kellene a két lehetőség között, biztos, hogy a külső merevlemezre mutatnék.
  -Egyszeri kiadás
  -Privát fájlok. (Gondolok itt arra, hogy szerintem a Google ezt azért is csinálja, hogy minél több adatot szerezzen, mindenről. Gondoljunk csak bele, hogy ha minden ember ezt használná, szinte minden információ a kezükbe kerülne.)
  -Megbízható, és ha nem lenne net valamilyen okból kifolyólag, akkor nyugodtan bedughatod az USB portba. Sőt, még sokkal gyorsabb is.

  Szerintem kézenfekvőbb előfizetés helyett külső merevlemezre gyűjteni, bár tőlem mindkét tett idegen, egyelőre hidalok =D

 4. RaidX megoldása részben biztonságosabb, ezzel egyetértek. Viszont nagyon behatárolt a használhatósága (nagyon macerás több gép és helyszín között állandóan egy winchestert hurcolászni, a különböző operációs rendszerekről ill. fájlrendszerekről meg már ne is beszéljünk).

  A legjobb talán az lesz, amikor egy Dropbox jellegű szolgáltatást a saját szerveredre telepítesz fel, ezzel elérve a felhő kényelmét és a saját tárhely biztonságát is. TLoF már keresett ilyen megoldást és van jelenleg is, csak – lehet hogy rosszul emlékszem – nem volt még igazán kiforrott a szoftver. Pl. ilyesmi az iFolder ( http://www.ifolder.com )vagy pl. az ownCloud ( http://owncloud.org )

 5. Félreértitek, a TonidoPlug egy hálózatra kötött eszköz amit bárhol elérhettek akár mobil eszközökről is! például: http://neved.tonidoid.com
  Érdemes megnézni a tonido.com oldalt a részletekért.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét