GuildFTPd szerver beállításai

GuildFTPd – ingyenes FTP szerver
honlap: http://www.guildftpd.com/
letöltés: http://www.guildftpd.com/download.php screenshot-ok: http://www.guildftpd.com/screenshots.htm


Hozz létre valahol a gépeden egy ftproot és egy incoming könyvtárat, mondjuk igy:


D:\ftproot
D:\incoming


az ftproot lesz a “home” könyvtárad, ahova belépés után kerül a user. Amit ide beraksz, azt majd le lehet tölteni.


Az incoming lesz a bejövo könyvtárad, ide tudnak majd feltölteni az emberek.


Az Anonymous belépést tiltsd el.


Hozz létre egy új felhasználót a “Group“-ra jobbegérgombbal kattintva, majd adj neki egy nevet és jelszót.


A képen neked ez a 2 könyvtár a default telepités után még nincs ott, majd a végére. :o)


tutorial.hu


Állitsd be a user jogosultságait.
Fontosabbak
Max connections: hány ember léphet be ezzel a acc-al a szerverre
Max IP connections: egy IP-rol hányszor jelentkezhet be az illeto
Inactivity Timeout: ha a user nem csinál semmit, hány sec múlva dobja ki
Browsing Timeout: Ha ide-oda lépeget a könyvtárakban a user de nem tölt le/fel, akkor is kibobja az itt beállitott ido múlva.
Minimum Transfer Rate: a minimális sebesség KB/sec-ben megadva. Ha ennél lassabban tölt valaki, a szerver kidobja.
Maximum Transfer Rate: a maximális sebesség KB/sec-ben megadva. Ha ennél gyorsabban tölt valaki a szerver kidobja.
Port: hogy mely porton legyen elérheto a szerver (általában a 21)
Account Enabled: “éljen” az acc, be tudjanak lépni a gépre vele.


tutorial.hu


Most add meg a könyvtárakat és jogosultságokat. A gépeden lévő könyvtárszerkezet adott, a szerverre belépő user nem feltétlenül fogja ugyanazt látni. Ez rajtad áll, hogy csinálod meg.


Tehát az elv: a gépeden lévő valós könyvtárhoz adsz jogosultságot a usernek, majd ezt “belinkeled” a szerveredhez is hogy lássák. A virtuális könyvtár nevének nem feltétlenül kell megegyeznie a valós könyvtárnévvel.


tutorial.hu


Itt az én gépemen az F:\ftpgyoker\guest könyvtárat megosztom a user-rel, méghozzá mint “home” könyvtárat. Ez azt jelenti hogy ha belép a szerverre ez lesz a kezdokönyvtár amit látni fog. Nagyon fontos hogy egy “home” dir-t mindig meg kell határozni!


tutorial.hu


Itt az F:\ftpgyoker\incoming könyvtáramat osztom meg, méghozzá úgy hogy a szerverre belépo ember “incoming” néven fogja látni. A jogosultságoknál állitsd be a “Write” jogot hogy tudjon feltölteni, és a “Create” jogot hogy létrehozhasson könyvtárat. Az “append” felel azért hogy a megszakadt le és feltöltéseket folytatni tudja.


tutorial.hu


Ha mindezzel kész vagy tedd “online” üzemmódba a szervert.


tutorial.hu


Ha tűzfalad is van ne feledd hogy ott engedélyezned kell az adatforgalmat majd, különben senki sem fog tudni belépni.:))

10 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ez jó de van 1 kérdésem.
  Hogy tudnak egy másik gépről rá csatlakozni mert a barátom és nem sikerült, hogy lehet megoldanodani hogy rá tudjon csatlakozni?

 2. Ennyi info alapján nem lehet segíteni, próbáld meg leírni hogy mit csináltál te és mit a barátod, hátha kibukik, hogy hol a gond.

 3. Sziasztok!
  Szeretném a segítségeteket kérni.
  GuildFTPd FTP szervert használom.
  Mi lehet annak az oka hogy az ismerősöm router mögül nem tud csatlakozni az FTP szerveremhez mert a könyvtárak listázásánál megáll a kapcsolat. De ha a routert kiiktatja akkor simán tud kapcsolódni. Már próbáltuk a DMZ-t is de ugy sem tudott csatlakozni. Elég idegesítő dolog hogy ha csatlakozni szeretne akkor a routert ki kell iktatnia.
  Szerintetek mi lehet a gond?
  A válaszokat előre is köszönöm.
  BlackStar

 4. BlackStar: hirtelen nem emlékszem hogy melyik portot kellene engedélyezni a bejövő kapcsolatoknál (azt hiszem talán a 20-ast), de biztos be lehet állítani hogy ne kelljen mindig kapcsolgatni a router-t. Sajnos már nagyon régóta nem foglalkoztam ezekkel a szerverekkel konkrétumokra nem emlékszem, de lehet hogy a te szervereden lévő passzív beállítás is megoldaná a problémát.

 5. Sziasztok!

  GuildFTPd FTP szervert hogyan tud dinamikus IP cimeket kezelni? Nem tudtam beallitani.

  Elore is koszonom a segitseget

  Peter

 6. Péter:
  Kukkantsd med a http://www.dyndns.com oldalt, regisztrálj (1 db/e-mail ingyenes), és az fogja megoldani a kérdésed. Utána állítsd be, hogy milyen URL alatt akarod látni a gépedet. Ha router mögött van, akkor a routeren állítsd be, hogy be tudjon jelentkezni a dyndns-re, majd portforward, ha szoftveres tűzfalad van, akkor segédprogit kapsz az oldalról.
  Amúgy a működése egyszerű, mint a faék: IP-cím váltásnál elmondod a dyndns-nek, hogy éppen ki vagy, az meg lefrissíti a DNS szervereken. Pár percen belül elérhető leszel… :)
  Remélem, segített!

  Üdv:

  Donnie

 7. BlackStar!
  A haverod a 21-es portot írja fel a port forwardingban a saját(192.168.*.*) ipjére, így biztos menni fog. A bökkenő az, hogy ekkor csak Ő fog tudni a router mögött csatlakozni. De ez nem hiszem hogy gond lenne(mivel ki tudja iktatni alkalom adtára a routert, csak az ftp miatt)

 8. az ftp-protokoll alapesetben a 20-as és a 21-es portokat használja, a 21-esen a könyvtárlisták, szerverüzenetek, parancsok közlekednek, a 20-on az adatok, a routerben mindkettőt port forwarddal, azon belül virtual serverként be kell állítani átengedésre a router tűzfalán, a számítógép router-által generált ip-jével.
  TP-linknél ez alapesetben 192.168.1.100.

 9. Nekem az a gondom, hogy a flashfxp szépen elkezd csatlakozni, majd a következő hiba jön:
  “Cant bulit data connection
  Lista hiba”
  Ugyanakkor a másik gépen mint csatlakozott júzer ott vagyok. Szépen hozzáadtam a könyvtárakat meg minden. Hol keressem a hibát?

  Erőre is köszi!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét