IRC és a biztonság (SSL)

IRC-en is lehet biztonságosan beszélgetni, mindössze annyit kell tenni hogy SSL segítségével titkosítjuk a kapcsolatot. Ehhez kell először is egy IRC kliens (javasolt program a mIRC), illetve az SSL, melyet windows alatt legkönnyebben a WIN32 OpenSSL programmal telepíthető fel.

A Win32 OpenSSL letölthető a letöltés / ingyenes programok kategória alatt. Letöltés után a telepítés nagyon egyszerű, csak pár next és kész. A programot nem kell külön futtatni, csak a mIRC kliensben kell egy apró módosítást eszközölni: a port elé be kell írni egy “+” jelet, illetve – bár ez szerverbeállítástól is függ de általában ezt szokták megadni – a portot a 6669-re beállítani.

Ahhoz, hogy ez működjön a szervernek is támogatnia kell a titkosított módot. Az irc.jsgc.net szerintem jó szerver, stabil a kapcsolat és biztosan működik a titkosítás, lehet szobákat és nick-et regisztrálni stb.. stb.. (no de nem kalandozok el, vissza a témához)

Mivel a fórumban elhangzott már de itt a lapon “hivatalosan” nem írtam: mostanában fent szoktam lenni a irc.jsgc.net szerveren, a #tutorial.hu szobában vagyok megtalálható, fel szoktak lépni a többiek is (a teljesség igénye nélkül LeGaS, dzsoco, rendo, zsola2 és a többiek). :)

Íme egy kép is a szükséges beállításokról:

IRC SSL

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. (23:14:11) * Connecting to stockholm.se.eu.undernet.org (+6666)

    (23:14:11) * SSL error: ssl not available

    (23:14:11) * Connect cancelled

    nekem valamier nem mukodik ezt irja ki :(

  2. A leírásban is benne van, hogy szerver oldali támogatás is szükséges ahhoz, hogy menjen az SSL (“…Ahhoz, hogy ez működjön a szervernek is támogatnia kell a titkosított módot….”).
    Nálad pedig egyértelműen kivehető a szerver válasz üzijéből, hogy az SSL nem elérhető (ssl not available). Szerintem próbálj meg egy másik szerverhez kapcsolódni, hátha nagyobb szerencséd lesz :)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét