Mi az IP címem – IPv4 és IPv6 cím lekérdezése egyszerűen

Néha van az úgy, hogy valahol meg kell adnunk a publikus, net felől is látható IP címünket. Ilyenkor a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás az, ha a Google-ba beírjuk, hogy “what is my ip” (ez angolul a mi az ip címem kérdés)

Eddig szépen kidobta a választ, hogy például a te IP címed a “85.65.53.8”

Viszont minap a DIGI behúzta nálam is az új, optikai kábelt és most már ha a fenti, szokásos módon akarom az IP-met lekérdezni, akkor az alábbi eredményt kapom a Google oldalán:

2a02:36d:130:19c:a9d2:5185:b29c:3412
Your public IP address

Így nézd meg az IP címedet (az IPv4 és IPv6 címet is)

Ezzel meg ugye nem sokra megyek az esetek többségében, az IPv4-es címemre lenne szükség. Szóval a megoldás az, hogy nyisd meg ezt a weboldalt: https://whatismyipaddress.com

… és egyből ott lesz az IPv6 és az IPv4 címed is:

My IP Address is:
IPv6: ? 2a02:36d:130:19c:a9d2:5185:b29c:3412
IPv4: ? 85.65.53.8

De ha esetleg egy magyar weboldalt jobban szeretnél, akkor itt is meg tudod nézni (igaz ez az IPv6 címedet nem fogja kiírni, csak az IPv4-t: https://ipcim.com/hu/

Esetleg még tudom ajánlani a https://www.whatismyip.com weboldalt is ahol szintén listázza az IPv4 és IPv6 címedet, meg persze hogy melyik szolgáltatónál vagy ill. hogy hol van földrajzilag az IP címed alapján.

Az utolsó ajánlott URL a https://test-ipv6.com, ahol szintén le tudod ellenőrizni, hogy rendelkezel-e IPv6 címmel és ha igen, akkor az mi? Természetesen e mellett a hagyományos IPv4 címedet is megmutatja.

Mi az IP címem? – szolgáltatás

Mi az IPv4?

Az IPv4 volt az IP első változata. Az ARPANET-ben 1983-ban kezdték el használni. Ma ez a legszélesebb körben használt IP-verzió. A hálózaton lévő eszközök azonosítására szolgál egy címzési rendszer segítségével.

Az IPv4 32 bites címrendszert használ, amely 2^32 cím tárolását teszi lehetővé, ami több mint 4 milliárd címet jelent. A mai napig ez az elsődleges internetes protokoll, amely az internetes forgalom 94%-át bonyolítja.

Mi az IPv6?

Ez az internetprotokoll legújabb változata. Az Internet Engineer Taskforce 1994 elején kezdeményezte. Ennek a csomagnak a tervezését és fejlesztését nevezik most IPv6-nak.

Elfogytak az IPv4-címek?

Az IPv4 elméleti határa 4,3 milliárd cím, és 1980-ban ez több mint elég volt. Az internet növekedésével és világméretűvé válásával azonban gyorsan elfogytak a címek, különösen a mai okostelefonok és IoT-eszközök korában. Jelenleg az IPv4 az újabb verziójával együtt létezik és működik az interneten, bár végül minden az IPv6-ot fogja használni. A régi IPv4-es berendezések lecserélése túlságosan drága és nehézkes lenne, ezért az IPv6-ot lassan vezetik be, miközben a régebbi IPv4-es hardvereket és eszközöket nyugdíjazzák.

IPv6: a web jövője?

A 6-os verziójú internetprotokollt, azaz az IPv6-ot először az 1990-es évek végén vezették be az IPv4 helyettesítésére. Az internet “megalkotói” már akkor felismerték az IPv4 korlátait és az esetleges hiányát. Az IPv6 128 bites címeket használ, ami elméletileg 340 undecillion címet tesz lehetővé. Az IPv6-címek nyolc, négy hexadecimális számjegyből álló csoportban jelennek meg, a csoportokat kettőspont választja el egymástól. Egy példa lehet a “2052:0ce6:0401:0012:0170:8c1e:0270:7532”, de léteznek módszerek ennek a teljes jelölésnek a lerövidítésére is.

Az IPv6 a kiosztható IP-címek számának növelése mellett az IPv4 számos hiányosságát is orvosolta. Az egyik legfontosabb ezek közül a biztonság.

Miért nem térünk át véglegesen az IPv6-ra?

Idővel átállunk, de ez azért nem megy egyik napról a másikra. Az elavult technológiáknak hosszú időbe telik, mire kihalnak, és az átállás a helyettesítő technológiákra sosem megy olyan gyorsan, mint ahogyan azt a támogatóik szeretnék. Idővel teljesen át fogunk állni az IPv6-ra, de ez évtizedeket vesz igénybe (lásd már milyen régóta létezik az IPv6 és még mindig zömében IPv4 -t használunk).

Az Internet Society tavaly arról számolt be, hogy a világon 24 országban az IPv6 a teljes IP-forgalom több mint 15%-át teszi ki, 49 országban pedig már az 5%-os küszöböt is átlépte. Az IPv4-ről az IPv6-ra való átállás tehát nagyon lassan halad. De halad! :)

Ez a mini cikk most ennyi lett volna. :) Nyilván nem egy expert szint, nem is értek a hálózatokhoz, csak talán pár percet megspóroltam Neked, ha épp erre kerestél választ és mondjuk hozzám hasonlóan Te sem sokat hallottál eddig az IPv6-ról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét