MoonEdit – realtime szerkesztőprogram

Nem is olyan rég Taky hívta fel a figyelmemet a MoonEdit programra és egyből megtetszett, mert olyan lehetőséget biztosít 1-1 csoportnak a közös munkavégzés terén (a munkát inkább tegyük idézőjelbe, hisz bármi egyébre is lehet használni), ami talán teljesen egyedülálló a maga nemében. Egyébként is vevő vagyok az ilyen "közös" munkákra (lásd wakka menüpont a bal oldalon), így persze egyből feltettem és kipróbáltam a programot. Nagy előnye, hogy mind a szerver, mind pedig a kliens része teljesen ingyenes (remélem az is marad), illetve hogy több oprendszer alatt is működik:

– Windows 98/XP/2000
– Linux (i686)
– Free BSD 4.10 (i686)

Lehetséges felhasználási területek:

  • cikkek/leírások vagy akár feliratok közös fordítása, írása
  • chat, beszélgetés (bár erre vannak célszoftverek, amikkel kényelmesebb..)
  • live support, avagy magyarul azonnali segítségkérés és -adás
  • oktatás, pl. egy Skype-val kombinálva tökéletesen tud lenni
  • vers, novella írása
  • ötletek gyűjtése
  • stb..

Működése:
Nagyon egyszerű, van egy szerver és egy kliens program, mely utóbbi akár "szerverként" is üzemelhet.
a “me.exe” a kliens, mellyel kapcsolódni lehet más szerverekhez és az azokon lévő fájlokat szerkeszteni tudod. De a “me.exe” önmagában is lehet egy kis szerver (talán nem is kéne szervernek hívni, mert csak az éppen megnyitott fájlt tudja mások számára elérhetővé tenni.)
A tényleges szerver a “meserver.exe”, mely akár több fájlt is képes listaként megjeleníteni.

Így visszaolvasva úgy látom, talán kicsit zavarosra sikeredett ez a rész, úgyhogy egy egyszerű példán keresztül talán érthetőbb lesz. Szitu:
Ülök otthon a gépnél, szerkesztek offline egy doksit (me.exe) mikor eszembe jut, hogy de jó lenne ha a haverom is bele tudna írni, mert kellene 1–2 új ötlet. Nosza, a «file/host…» menüpont segítségével online állapotba helyezem a fájlt (jobb felső sarokban látszódni is fog ez az állapot) majd szólok a havernak hogy jöhet.. Ő a gépemhez történő kapcsolódás után (ehhez megadom előtte az aktuális IP címemet) egyből a dokumentumban találja magát és tudja szerkeszteni mindaddig, amíg én interneten vagyok vagy ki nem kapcsolom a programot.

A másik szitu mikor több fájlom is van amit szeretnék másokkal megosztani szerkesztés céljából, na ilyenkor kell a tényleges szervert indítani (meserver.exe). Az exe-t futtatása után aki kapcsolódik a géphez, az egy fájllistát fog kapni ahol kiválaszthatja, hogy melyiket is szeretné szerkeszteni. Abba dupla kattintással bele tud lépni.

Előnyök:

– kezelőfelülete egyszerű, letisztult, logikus, aki egy jegyzettömböt tud kezelni, ezen is ki fog igazodni.

– Többfelhasználós, közös munkán alapuló szövegszerkesztés az interneten keresztül. Bármely belépett felhasználó bármikor és bárhonnan, valós időben tudja szerkeszteni a megosztott dokumentumokat. Nincs szükség a fájlok interneten keresztüli küldésére (pl. FTP), vagy a különböző verziók összehasonlítgatására, hisz az ablakban egyből látszódik ha valaki beír egy szöveget.

– Több online felhasználó esetében több, egyidőben látható kurzor villog a képernyőn és a többiek minden egyes mozdulatát, leütését azonnal láthatod.

– Más szerveren lévő fájl szerkesztése várakozási idő nélkül
A “ME” egy előrejelzéses kódot használ («ME” uses local prediction code),mely technológiáját tekintve megegyezik a modern többszereplős játékokéval. Akár egy-egy dedikált szervert is használhatsz önálló dokumentumok vagy komplett könyvtárak szerkesztéséhez. Ezekhez a szerverekhez kapcsolódva a felhasználók csak azokat a dokumentumokat tudják szerkeszteni, melyhez a szerver révén hozzáférésük van (a “meserver” programmal azonos könyvtárban lévő fájlokra vonatkozik, legalábbis a kipróbált windows-os szerver esetében ezt tapasztaltam)
A technológia segítségével akár egy honlap tartalmát is szerkesztheted a szerveren, felhasználva a technika azon előnyét, hogy a szerveren elhelyezett fájlokat pl. egy include segítségével behúzhatod a honlapba.
De akár egy real-time “chat”-ként is használható a program. :)

– A “history” (előzmények) segítségével (F7) nyomon követheted, hogy más felhasználók milyen módosításokat vittek végbe a szövegben.

– A billentyűzet hangja segít nyomonkövetni, hogy más online felhasználók épp mit csinálnak (gépelnek-e vagy sem. :) )

– Beépített számológép és zene sorrendvezérlő (sequencer).
A bonyolult matematikai feladatok megoldására, csak írd be a normális szöveget majd nyom CTRL+ENTER-t.

A szoftver teljesen ingyenes magánhasználatra.
Ha kereskedelmi projektként használnád a programot, vagy esetleg árusítani kívánod az interneten keresztül, előbb vedd fel a kapcsolatot a készítőkkel!

A wakka rendszerrel összehasonlítva azért van pár hátránya amit illik megemlíteni:

– egy dokumentum védelme kimerül az opcionálisan megadható jelszóban (ami a belépéshez szükséges), egyéb jogosultságokat nem lehet megadni.
– a dokumentumok szerkesztéséhez mindenképp kell a kliensprogram oldal: http://www.moonedit.com

Letöltés: http://me.sphere.pl/down.htm

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét