Nagy mennyiségű információ kezelése RSS olvasóval

Üldögéltem egy darabig a gép előtt, amikor ezt a bejegyzést elkezdtem írni, mert komolyan nem tudtam, hogy is kezdjek neki, annyi mindent le szerettem volna írni. Aztán rájöttem, hogy talán ez magyarázza meg leginkább a folytatást: kkijelenthetem, hogy hírfüggő vagyok. :)

Hírek reggel és este

Reggel úgy kezdem a napot, hogy átfutom a számomra izgalmasnak tűnő híreket, újdonságokat számtalan témában, otthon este pedig szintén ránézek még legalább 1x, hogy történt-e valami aznap. Napközben a munkahelyen nem igazán jut rá időm, de nem is baj, mert órákra bele tudnék temetkezni a jobbnál jobb írásokba – amit bizonyára a főnököm nem fogadna valami kitörő örömmel. :)

Szeretem, mert …

Szeretem, hogy viszonylag gyorsan (csak viszonylag, mert ugye reggel/este nézem javarészt ezeket) eljutnak hozzám a hírek, az új blogbejegyzések, mik történtek a fórumokon, mik voltak az újdonságok, megjelent-e valami új plugin, program, frissítés stb… Általában mire ismerősök ajánlják chat-en vagy facebook-on ezeket, már láttam pár napja őket. :)

Ahonnan kiindult …

A „függőségem” anno talán abból indult ki, hogy ha 1 téma érdekel, akkor elég sokat és elég intenzíven kutatok, hogy megtaláljam a legjobb megoldást, a legjobb programot, esetenként hogy minden információt begyűjtsek 1-1 termékről, amit meg szeretnék venni.

Így volt ez most nemrég is, amikor telefont akartam venni de nem tudtam eldönteni, hogy iPhone 4 vagy valamelyik Android-os készülék legyen. Egyik sem volt még a birtokomban (egy Win-es HTC Kaiser-ről szerettem volna váltani 2 és fél év után), kb. semmit nem tudtam az android-ról, úgyhogy ideje volt a témában kicsit kutatnom. Ekkor jutott eszembe az is, hogy megírjam ezt a cikket.

Hírcsatornák

Bár alapvetően a híreket RSS-en keresztül szedem – és ez a bejegyzés is nagyrészt erről fog szólni -, mindenképp megemlíteném még a többi forrást is.

Mail

A mail esetemben 2 módon szállít híreket:

 • amikor 1-1 fórumbejegyzésről szerzek tudomást, mert feliratkoztam rá
 • amikor 1-1 blogon hozzászólok a témához és kipipálom lent, hogy kérek mail-t az új commentekről. Itt jegyezném meg, hogy minden WordPress blog tulajnak kötelezővé tenném a „Subscribe to Comments” plugint, sokan használják a látogatók közül, felettébb kényelmes!

Ezen kívül mail-ben nem igazán kérek és kapok híreket, max még 1-1 hírlevélre szoktam feliratkozni.

Twitter

Alapvetően a Twittert nem szeretem. Ennek ellenére azt mondom, hogy bár nem tartozik a kedvenc „csatornáim” közé, időnként tényleg hasznos linkeket tudnak ajánlani az emberek, csak jól meg kell szűrni, hogy kiket követsz. Jómagam főleg szakmabelieket követek, akiket netről vagy személyesen is ismerek és elismerek. A lista nem teljes, nehogy valamelyik ismerősöm most ezen megsértődjön (ha nem követem), mint mondtam: nem a kedvencem a Twitter.

Facebook

Ezen gondolkoztam, hogy egyáltalán bekerüljön-e a listába, mert nekem a Facebook 95%-ban a barátokat jelenti és nem a híreket. Aztán mégis csak úgy döntöttem, hogy leírom mint csatornát, mert van 1-2 olyan oldal amelyiket lájkoltam és kapom a frissítéseit.

Chat és barátok

A 4. csatorna a chat, ahol 1-1 ismerősöm, barátom szokott jó linkeket küldeni. Ezek 99%-ban a szakmámhoz kapcsolódnak és bár nagyon sok esetben már láttam őket, azért van 1-1 régebbi anyag, amely napjainkban is megállja a helyét és hasznos információkat szerezhetek belőle.

RSS

Az 5. és legfontosabb csatorna mind közül, az RSS. A híreket 99%-ban innen szedem, manapság direktbe lapot megnézni az újdonságok miatt már gyakorlatilag nem is igazán szoktam. Nincs rá időm és energiám, meg bevallom kedvem sem.

Amely lapon nincs RSS, azt nem szoktam követni még akkor sem, ha egyébként találok rajta 1-1 jó cikket. Egyszerűen erre már nem jutna elég időm és energiám.

Mi az RSS?

Bár erősen kétlem, hogy a lap olvasóinak nagy része ne tudná, mi ez és mire is szolgál, a kevesebbek kedvéért nagyon röviden talán így tudnám elmagyarázni:

Az RSS (csatorna, feed, hírfolyam) általában 1-1 honlap cikkeinek és híreinek a rövid ismertetőjét, bevezetőjét tartalmazza. Arra szolgál, hogy a lap látogatóinak ne kelljen állandóan visszajárnia ahhoz, hogy ellenőrizzék a frissítéseket, megjelent-e egy új cikk, elég ha egy RSS olvasó programmal figyeltetik ezt az RSS csatornát.

A tutorial.hu-nak is van egy ilyen RSS csatornája, amit itt találsz meg: tutorial.hu RSS feed

Mint az látható, tartalmazza a honlap címét, a rövid leírását és a legújabb cikkek címét, dátumát és az ismertetőjét.

Ezek alapján mindenki eldöntheti, hogy szeretné-e megnézni a cikket (akkor kattint az RSS olvasójába és azonnal betöltődik a cikk a böngészőjébe) vagy sem.

Ha ennél részletesebben is érdekel a téma, akkor javaslom a Google-ban keress rá a „mi az rss” kifejezésre. Ellenőriztem, hasznos leírásokat hoz már az első pár találat is, úgyhogy nem sokat kell majd keresgélned.

NetNewsWire- AZ RSS olvasó programok királya

Számtalan programot kipróbáltam az évek során. Írtam is róla, hol itt, hol fórumokon, megnéztem online és asztali alkalmazásokat. A legtöbb megoldást nem csak pár napig teszteltem, hanem hetekig nyüstöltem, hogy megtaláljam azt, amire számomra a legmegfelelőbb sebesség, tudás, terhelhetőség, kényelem terén.

Úgy gondolom, hogy bátran és nagy pofával kijelenthetem: megtaláltam a legjobb RSS olvasó programot akkor, amikor Mac-ra váltottam, méghozzá a NetNewsWire személyében.

Bár ez kimondottan egy Mac-es program, azért hozzá kell tennem, hogy van egy Windows-os kliens is ami megközelíti, ez pedig a FeedDemon. A megközelítést pedig azért írom, mert tudásban majdnem annyit tud, mint a NetNewsWire (főbb funkciókat szintén tudja, pár apróbb kényelmi szolgáltatást nem ismer még), de teljesítményben, sebességben nagyon alulmarad a Mac-es programhoz képest, igaz a gépek sem ugyanazt a kategóriát képviselik, amin teszteltem őket.

Mindkét program a Newsgator cég fejlesztése és mindkettő ingyenes, plusz itt jegyezném meg, hogy szinkronizálhatóak a Google Reader-rel, ami nagy jóság.

Pár adat a NetNewsWire-mből

 • 536 honlapot követek (jelenleg)
 • 27 kategóriát hoztam létre, melyekbe ezeket a lapokat sorolom
 • 43 szűrő segíti az érdekes információk megtalálását
 • most éppen 12421 olvasatlan hírem van

A program indítását követően ezt az információmennyiséget kb 2-4 másodperc alatt tölti be a program, 1-1 frissítést pedig ezen a több mint 500 honlapon leteker max 1 perc alatt (általában nincs ennyi), 30 perces időközönként.

Most biztos azt gondoljátok, hogy bolond vagyok, ennyi információt úgysem lehet feldolgozni, amiben igazatok is lenne akkor, ha ezt a hírmennyiséget mindig át szeretném nézni. Ha minden cikkre csak 1 másodpercet szánnék, akkor is 3 óra és 27 perc kellene ahhoz, hogy átnézzem mindet. Ha már 5 másodpercet szánnék minden egyes ismertetőre, hogy eldöntsem, érdekel-e a cikk, bőven 17 óra felett járnék – és még csak a bevezetőket néztem át, a cikkeket nem olvastam.

Ezért kell egy jó RSS olvasó…

A NetNewsWire erőssége nem a gyorsasága, vagy kényelmes használata (bár ezeket sem szabad figyelmen kívül hagyni), hanem a szűrők használata.

Mint azt kicsit fentebb írtam, lehetőség van az RSS forrásokat könyvtárakba (témákra, csoportokra) bontani, de ezt a legtöbb olvasó tudja.

netnewswire-rss-konyvtarak.png

Szűrők használata

A képen a bal oldalon már azok a szűrők láthatók, melyeket én állítottam be és 1-1 olyan kifejezésre, vagy kifejezésre csoportra szűrik a híreket, melyek épp érdekelnek. Ha nem is minden nap, de általában hetente 1x finomítok benne valamit, felveszek 1-1 új kifejezést, néha törlök egy komplett szűrést stb..

netnewswire-szurok-1.png

A screenshot jobb oldalán a „texture, pattern, brush” szűrőm beállítását láthatod, melyből részben kiderülnek az alábbiak:

 • meg lehet adni a címet, ez van legfelül
 • a „match” részen 2 opció közül lehet választani: „any” és „and„. Ezek használatával lehet finomítani a szűrést. Pl. be lehetne állítani a példánál maradva hogy csak azokat a cikkeket listázza nekem, ahol a címben (Title) szerepel a texture szó és a bejegyzés szövegében pedig szerepel az, hogy „Photoshop„. Elég jól lehet variálni őket, nagyon hatékony használat közben.
 • limitálni lehet, hogy max mennyi cikket listázzon ki (soha nem limitálom)

Pár screenshot a tovább beállítási lehetőségekről:

Ha a feltételek mindegyike vagy bármelyike teljesül

netnewswire-opciok-1.png

Hol keresse a megadott kifejezést

netnewswire-opciok-2.png

Ha megtalálta, mit csináljon vele (tartalmaznia kell, ha nem tartalmazza, ha a kifejezéssel kezdődik stb…)

netnewswire-opciok-3.png

A szűrők egy részét viszonylag gyakran változtatom, épp az aktuálisan engem érdeklő témához igazítom a listájukat. Az egyik képen látszódik, hogy pl. szűrtem a „t-mobile, iphone” kifejezésre, mert érdekelt, hogy itthon mikor lesz kapható (és a T-nél vettem volna meg). Ez esetben csak azokra a bejegyzésekre szűrtem, ahol a T-mobile és az iphone is szerepelt, de most már törölni fogom, nem érdekel a továbbiakban. :)

Remélem, hogy a jövőben a szűrők használatán még finomítani fognak, mert sokat segíteni pl. kizárások felvétele egy adott feltételnél, de azért nem panaszkodom, így is elég hatékony a cucc.

Témák, melyeket követek

Teljes listát nem fogok írni, de címszavakban, hogy engem pl. mik érdekelnek, miket követek:

 • fotózás
 • design (photoshop, webdesign stb.)
 • sitebuild
 • érdekességek (pl. gadgets)
 • humor
 • Mac OS X (programok, frissítések, hírek stb.)
 • életmód (egészség stb.)
 • kultúra
 • SEO (keresőoptimalizálás)
 • tech témák
 • tartalomkezelő rendszerek
 • mobil, pda
 • személyes blogok
 • stb…

Viszonylag változatos, az RSS hírcsatornákat elég lazán csoportosítom. Gyakorlatilag csak a gyűjtésre szolgálnak, innen mennek a szűrőkbe, ahol viszont már sokkal pontosabb kifejezésekkel keresem meg az érdekes cikkeket.

Szűrők

Az általánosabb és kitalálható szűrők helyett (wordpress stb.) inkább 1-1 ötletet mondanék most Nektek, amikre én érdekes cikkeket szoktam találni:

 • diy – Do It Yourself leírások, melyek 1-1 otthon kivitelezhető ötletet mutatnak be
 • howto – hogyan-ok (van ennek normális magyar fordítása?)
 • launch – ha új termékek, szolgáltatások érdekelnek
 • realtime – erre jópár érdekes cikket szoktam kapni
 • showcase – esettanulmányok
 • testimonial – tesztek
 • top – szigorúan csak title-re korlátozva, „legjobb” gyűjteményeket lehet így találni
 • versus – összehasonlítások akár termékek, akár szolgáltatások terén

A teljes lista ennél jóval nagyobb és általában összetettebb is a feltételek terén, de ezt már mindenkinek magának kell összeállítania.

Maga a program használata igen egyszerű kezelést tekintve (is), mert a TAB-val és az ENTER-rel, plusz a kurzor nyilak használatával fullosan megoldott a navigáció, nem kell az egérhez nyúlni.

Letöltés

A cikkben szereplő programok honlapját itt éred el:

Végszó

Kíváncsian várom, hogy egyrészt van-e más is itt az olvasók között, aki ennyi hírt kezel (és azt hogy menedzseli), illetve hogy Ti mivel és hogy szerzitek be a híreket, mi a véleményetek a programról (bármelyiket is próbáltátok), milyen más szoftvert vagy megoldást választottatok és azt miért, ki fogjátok-e próbálni a jövőben ha eddig nem tettétek stb.. :)

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

7 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szia, eddig readert használtam, de a leírt többletfunkciók meghozták a kedvem, hogy kipróbáljam az ajánlott asztali klienst!

 2. Sok sikert hozzá, remélem Neked is beválik, tetszeni fog. :) Melyik programot fogod kipróbálni?
  Majd írd le, hogy tetszik és mik a tapasztalatok!? :)

 3. Én igen de már lassan elveszek a sok hírlevélben és kezdtem leíratkozni.
  Kipróbálom a FeedDemont. Koszi

 4. PC-n a Google webes felületét használom, valószínüleg ezt fogja most felváltani a FeedDamon, mert hiába egyszerű meg letisztult a Google, nekem nem jön be.
  Többnyire telefonon szoktam munkahelyen híreket olvasni (most is), otthon nem szeretek ezzel tökölni. Erre a Reeder programot használom, ami szinkronizálódik minden indításnál a Google Reader-rel. Szinte elegendő megosztást lehetőséget kínál fel pl delicious, twitter email, stb, de sajnos kihagyták a Facebookot.

 5. Jó cikk. Én eddig a netvibes-t használtam. De ki fogom próbálni a FeedDemon-t. Viszont, kérdés, hogy megoldható-e valamiféle szinkronizáció….(otthon és munkahelyen is fut egy, és ha valahol módosítok, akkor ne kelljen összes többi helyen megtenni)

  Később én szívesen olvasnék arról is, hogy pl milyen RSS-eket használsz Photoshop, prog témákban :)

  Üdv

 6. Persze, hisz a Google Reader-rel szinkronizál, úgyhogy ha pl. otthon elolvasol valamit, azt már is olvasottnak látod.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét