Néhány alapelv honlap készítőknek

Ez csak pár tipp abból a rengeteg szabályból, amit be kéne tartanunk. Ez szinte lehetetlen, de mégis érdemes törekednünk felé.

Minél kevesebb kép

Minél kevesebb kép használatára törekedjünk. Ez alatt persze nem azt kell érteni, hogy ne legyenek képek az oldalon, csupán törekedjünk a fölösleges képek kiszűrésére. A használt képekhez viszont minden esetben használjuk az ALT paramétert.

Minél nagyobb felületet foglaljon le a tényleges információ

A honlapoknál elég gyakori az a hiba, hogy rengeteg a rosszul felhasznált felület. Ha egy látogató az oldalunkra téved, és azért használom ezt a szót, mert túl sok a rivális oldal minden stílusban. Tehát ha egy látogató minket választ, akkor ha kiválaszt egy számára érdekes olvasmányt, akkor azt is találja a link túloldalán és minél nagyobb felületen. Ne kelljen sokat görgetni például azért, mert mellette még ott van a tíz legolvasottabb, az aznapi tíz legolvasottabb és még a 10 legújabb hír, ismertető vagy egyebek. Ezeket nyugodtan elhelyezhetjük az oldal aljára is.

Az oldal igazodjon a méretekhez

Ez azt jelenti, hogyha a felhasználó átméretezi a böngésző ablakát, akkor az oldal szélessége is igazodjon a megváltozott méretekhez. Lehetőség szerint ne fix mérteket használjunk szélesség megadásnál. Mostanában ezt a szabályt gyakran megszegik és 800-as 1000-es vagy más fix szélességű értékeket, használnak.

Ha lehet, ne hagyjunk üresen fehér területeket, használjuk ki a teljes teret

Mint azt már mondtam, minél nagyobb területet foglaljon el a tényleges információ, ezért ne hagyjunk üres fehér területeket oldalunkon. Ez nem érvényes abban az esetben, ha a jobb áttekinthetőség érdekében tesszük ezt. Ebben az esetben nyugodtan használjuk ki ezt a lehetőséget, mivel gyakran sokkal jobb egy vonal használatánál.

Menü

A menü jól látható helyen legyen, de ne foglalja el az egész oldalt. Csak akkorára készítsük, hogy a felhasználó még könnyen kezelhesse, de ne legyen zavaró.

Betűtípusok

Lehetőség szerint ne használjunk ismeretlen, vagy ritkán használt betűtípusokat. Ezeket a böngésző nem biztos, hogy meg tudja jeleníteni. Érdemes a gyakran használt Arial vagy Times New Roman készletet használni, vagy adjunk meg tartalék betűtípust, amit használhat a böngésző, ha nincs általunk választott.

Felbontás független oldalak

Minden esetben teszteljük le honlapunkat több-kevesebb szín és más-más felbontás mellett. Erre azért van szükség, hogy azok is élvezhessék oldalunkat, akiknek nem telik a legújabb képernyőkre, videó kártyákra. Lehetőség van ezeknek a beállításoknak a lekérésére is a felhasználótól, így akár tervezhetünk dinamikus honlapot is, ami úgy jelenik meg, hogy a leginkább alkalmazkodjon a felhasználó számítógépéhez.

Használjunk hagyományos parancsokat/lehetőségeket

Természetes, hogy mindenki szeret dicsekedni azzal, hogy a legújabb lehetőségeket is képes rendelkezésünkre bocsátani. Ez nem minden esetben előny! Na használjuk a legújabb szolgáltatások azonnal, mert valószínűleg azokat még nem minden felhasználó telepítette/frissítette. Az átlagos felhasználók nem szeretnek hozzányúlni a már jól bevált beállításokhoz. Mint az köztudott, a verziók általában lefelé kompatibilisek, így ha már egy elterjedt verziót használunk, az biztosan működni fog azoknál is, akik feltették az új csomagot, ha azonban a legfrissebb módon készítjük el oldalunkat, akkor azt lehet, hogy csak azok élvezhetik, akik már frissítettek.

Teszteljük minél több módon

Honlapunkat lehetőség szerint minél több böngészővel teszteljük. Ha módunkban áll több monitoron, rendszeren is tesztelhetünk, hogy minél többen használhassák úgy az oldalunkat, ahogy azt mi elképzeltük.

Linkek

Használjuk a megszokott hivatkozási színeket. Csak akkor változtassuk meg őket, hogyha azt a sablon feltétlenül megköveteli. Bizonyított tény, hogy az emberek a megszokott linkek színeit sokkal hamarabb felismerik. Minden esetben világosan közöljük a látogatóval, hogy az adott link hova is viszi. Ne használjunk olyan kifejezéseket hogy „kattints ide”. Esetleg még rövid leírásokat is csatolhatunk a linkjeinkhez, hogy a látogatók bővebb információhoz jussanak, és könnyebben dönthessenek. Ne a címet írjuk ki, ahova visz az oldal, azt maximum tüntessük fel kisebb betűvel. A hivatkozás mindig a lényeg legyen, ne pedig a teljes szöveget tegyük kattinthatóvá. Diszkréten akár jelölhetjük azt is, hogyha valaki elhagyni készül az oldalt. A látogatóknak soha ne hazudjunk, mert ha valaki azt a következtetést vonja le, hogy egy link nem oda vitte, amit állítottunk, akkor nem fog megbízni hivatkozásainkban, és nem is tér vissza többet.

A bejövő linkek a lehető legértékesebbek a számunkra. Érdemes tehát ezeknek a linkeknek a számát minél nagyobb mértékben növelni.

Letöltések

Letöltéseknél érdemes több információt is megosztani a látogatóval, mint azt, hogy mi a fájl elérése. Tüntessük fel a nevét, méretét, kiterjesztését, és más hasznos adatokat. Elérhetőek olyan szolgáltatások is, miket elhelyezve oldalunkon azok automatikusan kiszámolják a valószínűsíthető letöltési időt. Gyakran megköszönik ezt a felhasználók, mivel mindenki szereti tudni, mennyi időt kell rászánnia egy adott feladatra.

Sebesség

Minden esetben csökkentsük oldalunk letöltődési sebességét. Ezt minél kevesebb kép és rendezett kód segítségével tehetjük meg. Ha egy képnél beállítjuk a magasságot és a szélességet, akkor az oldalon a böngésző kihagyja a helyet a képnek, és könnyebben elrendezi az oldalt. Így még a kép letöltődése előtt olvashatóvá válik a teljes oldal. Ez csak egy példa volt arra, hogy a megfelelően elkészített kód és az átgondolt design mennyire megnövelheti a sebességet, és ezzel szimpatikusabbá teheti oldalunk.

Regisztráció/Bejelentkezés

Soha ne használjunk kötelező regisztrációt az információk eléréséhez. Sokan nem szeretnek regisztrálni mindenhova, és ez érthető is. Kínáljunk fel mindent, amit csak lehet szabadon és sokkal több visszatérő látogatót nyerünk, mintha regisztrációra köteleznénk őket.

Reklám

Minden esetben kidolgozott reklámokat használjunk. Vegyük úgy, mintha a reklám egy feltűnő menü lenne. Készítsünk füleket a reklámhoz, amik a főbb oldalakra visznek. Ha például egy tananyagokkal foglalkozó oldalt reklámozunk, ahol van HTML és PhotoShop, akkor készítsünk két hivatkozást külön, amik ezekhez a részekhez viszik a látogatót. Sose használjunk túl sok reklámot, vagy ha reklámokat teszünk ki oldalunkra, akkor az kapcsolódjon a mi témánkhoz, így akár még segíthetünk is látogatóinknak új információhoz jutni. Ha például egy zenei oldalunk van, ne reklámozzunk bútorokat, mert valószínűleg senki nem fog rákattintani, hacsak nem pont egy polcot szeretne vásárolni.

Ez csak pár tipp abból a rengeteg szabályból, amit be kéne tartanunk. Ez szinte lehetetlen, de mégis érdemes törekednünk felé.

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. jó cikk kezdőknek, Minél nagyobb felületet foglaljon le a tényleges információ: itt arra gondolsz, hogy pl ne a fejlécnek legyen több helye mint a tartalomnak? mert csak nekem ezzel szoktak problémáim lenni… (meg szoktam oldani) :D

 2. Amíg nem válaszol GD, megteszem én. :) A fejléc szerintem semmiképp ne legyen nagyobb mint a tartalom, hisz akkor rengeteget kell(het) görgetni lefele, hogy megtaláld a tényleges tartalmat és olvasni tudd.

 3. Csőváz.

  Most tanulgatom a web szerkesztést Dreamweaverben, és hallottam a frame szerkesztésben van lehetőség arra, hogy a lap igazodjon a felbontáshoz, vagy a böngészőhöz, de legalábbis valamihez :).

  Nos ahhoz a részhez kicsit sem konyítok. Sima HTML-ben nem tudom beállítani valahogy??

  Válaszotok előre is köszönöm.

  Különben brutál jó lett az új dizájn. Gratula

 4. Hi
  Tényleg szép lett az oldal, bár van pár dolog amit érdekesnek találok.
  A Google hírdetés pont a menü mellé került, elég jó ötlet a bevétel növelésére :)
  Az amit leginkább nézegettem, hogy a cikkek beküldője már nem annyira elérhető mint eddig. Nincs feltüntetve weboldala, stb. Vagy csak én nem találtam meg? :P

  papa:
  A sablonok használatát javaslom a számodra és mindenkinek. Ez a legelterjedtebb mostanában, és igen okos dolgokat lehet kihozni belőle. Ez alatt nem azt kell érteni hogy töltsünk le valami sablont, hiszen sokkal jobb ha mi magunk készítjük el :) Egy kis PHP segítségével pedig még tovább növelhetjük sablonunk hatékonyságát.

  dying.inside:
  Arra akartam utalni, hogy a látogató a célja a tudásanyag megszerzése. Mi mint webfejlesztők törekedjünk arra hogy az olvasó minél könnyebben és egyszerűbben megtalálja azt amit keresett és ne keljen oldalakat görgetnie, mert én az oldal felén felsorolom az összes létező menüpontot amivel foglalkozik a honlapom. :D
  Igazad van, ez nem a profiknak szól, látom ezt te is felismerted ;)

 5. Egy kicsit össze lett ömlesztve az információ de sok jó alapelv van benne.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét