Router konfigolása

Az alábbi leírást BlackPrince-től kaptuk és azt részletezi, hogy lehet kívülről elérni a gépünket abban az esetben is (pl. a rajta futó web- vagy FTP szervert), ha routerrel kapcsolódunk a netre. (Harder)


Bizonyára sokatokkal előfordult már, hogy valamilyen szervert szeretettetek volna üzemeltetni az otthoni gépén. Ebben a kis tutorban leírom mit tegyünk ha router állja az utunkat illetve a dinamikus DNS használatát.


Kezdjük a Dinamikus DNS -el:
Mi is ez? A Dinamikus DNS – továbbiakban DDNS – szolgáltatás arra való, hogy gépünket kényelmesen domain névvel ruházhassuk fel ami a saját gépünk IP-jére mutat. Persze ennek akkor van jelentőssége ha dinamikus IP-vel rendelkezünk – álltalában ilyen is, kivéve ha céges a net vagy előfizettünk fix IP-re :)Na a ködösítés után térjünk a lényegre: kell keresni egy szolgáltatót aki DDNS-t nyújt majd nekünk. Én az alábbi cégekét használom (mind ingyenes), de van sok:
http://www.myip.hu
http://www.no-ip.com
myip.hu-nál a felhasználónevünk lesz a címünk is : felhasznaloneved.myip.hu ellenben a no-ip.com-nál kilehet választani, illetve többet is lehet használni. Miután a regisztrációval megvagyunk várjunk olyan 5-10 percet – myip.hu észrevételem szerint gyorsabban megcsinálta… – ezután a legjobb ha letöltjük a kliens progit, ez mindig frissíteni fogja az aktuális IP-nkre a címet. De lehetőség van webkliens használatára is, ez annyit tesz hogy a böngészőbe be kell hívni egy lapot és az olyan 5 percenként frissül…de sokkal jobb a kliens progit használni. :) Valamint routerek pár DDNS szolgáltatót támogatnak, így a routert is tudjuk DDNS kliensnek használni.


Következzék a router:
Joggal felmerül a kérdés hogy miért van szükség külön beállításokra: Az otthoni routerek NAT segítségével “osztják” a netet ezáltal az eszköz nem tudja eldönteni hogy a kívülről érkező kéréseket melyik géphet továbbítsa (kimenő forgalom esetén egy táblázatban jegyzi a csomag(ok) adatait így tudja eldönteni mit és melyik géphez küldjön)

A tesztalany egy SMC7004VBR V2.0 router, de a többi masinánál is ugyanezek illetve hasonlóak az elnevezések. Szóval nem lesz gond :)


1. Nyissuk meg kedvenc böngészőnket és írjuk be a router IP címét, ez többnyire 192.168.1.2 vagy 192.168.2.1 de a manualban le van írva.


2. Keressük meg a NAT beállításokat és itt fogunk találni egy olyan dolgot hogy port forwarding vagy virtual server (nálam éppen ez az elnevezés), ugyanazt takarják.(1.kép)tutorial.hu
(1. kép)IP Address -hez írjuk be a gépünk címét amelyiken a szerver fut. (Csak az utolsó számjegy módosítására van módunk mivel ha nem egyezik meg a többi a routerével akkor nem fogják látni egymást.)


Port ide az alkalmazás által használt port száma fog kerülni.
Néhány ismertebb szolgáltatás által használt port:


webszerver (http) : 80 ez az alapértelmezett de még elterjedt a 8080 illetve 81-es portok használata is.


FTP : 21 illetve 20-as port
– Data Type a kommunkikáció típusát határozza meg (UDP, TCP, mindkettő) itt tudnunk kéne, hogy melyik protokollt is használja, de ha mégse tudjuk akkor tegyük mindkettőre (both) ez a legegyszerűbb, de van olyan progi is amihez kimondottan mind a kettő kell ;) Baj semmiképpen se lesz belőle, csak elegánsabb amúgy :)
– Enable : itt értelemszerűen be kell pipálni a kis négyzetet ha életbe akarjuk léptetni a kis port forwaringunkat.

3. Mentsük a beállításokat, indítsuk újra a routert és már működnie is kell.

Egy konkrét példa: adott egy webszerver, 80 -as porton kommunikál, és a 192.168.1.4 -es gépen fut, ekkor ugyanúgy kell kitölteni, mint ahogyan a képen látható az 1. sorban.


Én például FTP szervert használok így, hogy ne kelljen floppyzgatni :) Természetesen bármilyen szervert, progit rá lehet bírni a működésre. Csak tudni kell milyen portokat használ.


Ha bármilyen kérdésed tapasztalatod vagy hozzáfűznivalód van akkor irány a Fórum.


Szerző: BlackPrince

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szevasz BlackPrince figyelj nekem az a problémám hogy Bitcomet-el játékokat akarok tölteni csak max 30kb/s tölt mert a router blokolja nem tudok semit . Figyelmesen el olvastam a tutorialt és meg csináltam azt hogy be irtam a böngészömbe 192.168.1.1 ezt az ip cimet de felhasználo nevet és kodot kér de sajnos ezt nem tudom. Ha tudnál segiteni és meg mondanád hol tudom meg a “nevet és a jelszot,, nagyra értékelném vagy ha esetleg valaki más szána ere egy kis idöt hogy le irja mi a tenni valom az jol lene . Szoval enyi lene vagy csak még az is elég lene hogy a bitcometet ne blokolja le semi.

 2. Szia Gioka!
  Ha tudod a routered gyártóját és típusát, akkor keress hozzá egy manual -t (kézikönyvet), ami egy .pdf file. Ebben meg van adva a gyári kombináció, és ha szerencséd van (vagyis aki üzembe helyezte nem adott meg másik kódot), azzal be tudsz lépni. D-link nél user név: admin password mezőt üresen kell hagyni.
  Ha nem boldogulsz, akkor esetleg resetelni kell a routert -ebben az esetben minden beállítás a gyárira áll vissza (a jelszó is), viszont a saját előző beállításaid elvesznek!!!

 3. Van a cégnél egy DNS 323. Meglepően könnyű volt konfigolni, negyed óra alatt minden ment. Kicsit nehezítette a router a feladatot, mert előre felajánlotta a port forwardot, de “rutinosan” a saját IP címére. Én meg okéztam, mert olyan ismerős volt a cím :)
  Miután ez kiderült, minden szép és jó.
  Sajnos kollégák nem tudják beállítani a TC-t, pedig szájbarágósan írtam, de már az FTP ikonra kattintás is problémás, a ctrl+F…
  Amikor megmutatom, akkor kiderül: nem mindenki informatikus, ez bonyolult, jó az e-mail, mit variálok… De akkor hétfőn miért morognak, h betelt a helyi ISP 50 MB-os mail tárhelye???
  Feladom. Szabit veszek ki. sry :)

 4. Én még a számítógépes játékokat is SEGA GENESIS általában Internetről szoktam letölteni.

  Sega Genesis esetén például rengeteg lehetőség van, régi szép grafikával rendelkező Arcade és Mozaik játékok letöltésére számítógépről. A játékok letöltése után az Emulator mindig ad elég időt, a megfelelő billenytűk felismerésére, azonosítására. Pl: ugrás, dobás, lövés…stb. Bocsi, hogy ezt ebbe a Szekcióba írom meg, de gondoltam ha már egyszer fent vagyok az oldalon, és olvasgatom, megemlítem, hogy ilyen is létezik. Emulator alatt természetesen a Kega Fusion megoldást értem. Csupán az Emulator konfigurálásában kell egy kicsit otthonosan mozogni. :)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét