Symantec Norton Ghost

Symantec Norton Ghost A Symantec Norton Ghost segítségével elmentheted a winchestered vagy partíciód aktuális állapotát egy image fájlba (képfájlba), és ennek segítségével a későbbiekben bármikor visszaállíthatod a mentéskori állapotot. Ez az állapot nem csak a könyvtárakat és fájlokat jelenti, hanem a tényleges, komplett rendszer mentésre kerül (partíciós tábla, bootsector, könyvtárak, fájlok, regisztációs adatbázis stb… szóval minden).

Olyankor nagyon előnyös, ha bizonyos időközönként újra szereted/kell húzni a windows-odat (vagy bekaptál egy vírust stb..) és ez túl sok időt rabol el, amin szeretnél javítani. Ilyenkor érdemes egy friss telepítés után feltenni az alapprogramokat amiket amúgy is mindig telepítesz (pl. vírusirtó, tűzfal, csomagolók stb..), majd készítesz egy image fájlt a Ghost segítségével. A későbbiekben bármikor kb 5-15 perc alatt (függ a mentett adatmennyiségtől és a géped teljesítményétől) vissza tudod állítani akár az egész oprendszeredet, illetve az újabb verziókban (pl. Symantec Norton Ghost 9.0) már arra is van lehetőség, hogy csak bizonyos fájlokat vagy könyvtárakat állíts vissza.

Maga a video tutorial Rafinak köszönhetően megmutatja hogy is kell használni a programot. A video közbeni részletes kommentárnak köszönhetően könnyen és gyorsan tudsz majd mentéseket készíteni Te is. :)

Video mérete:

694kb

Videó formátuma:

flash

letölthető videó

Symantec Norton Ghost használata videó letöltése

A videót készítette: rafi
honlapja: http://www.rafilm.hu/

47 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szia!MENTETTÉL MÁR MEG EMBERI ÉLETET?????AZ ENYÉMET MEGKÉNE!!Szóval a hejzet a következő: Norton G. 2003 csinéltam még régebben a C: meghajtomról mentést(próbaként) és most különböző okok miatt vissza akartam állitani!!!Csakhogy törlődőtt a komplett D: meghajtó!!Minden fontos dokumentumommall!!!!Kérdésem vissya lehete valahogy csinálni,vissza élitani a Ghost vissza állitást????LÉGYSZIVES,NAGYON SZÉPEN KÉRLEK SEGITS!!tOTÉL KIVAGYOK NEM TOM MIT CSINÁLJAK!!!???

 2. Szerintem megszívtad, mert ha egyszer a tartalmat nem törölted, hanem felülírtad, akkor nem igazán lehet visszahozni (most persze nem számolok egy Kürt szintű céggel). De lehet hogy rosszul tudom és majd valaki kijavít.

 3. Én úgy értettem, hogy csinált egy biztonsági mentést a c rendszerpartícióról a d partícióra. De a d partíciót lévő adatok törlődtek és ezzel egyűt a biztonsági mentés is. Vannak progik amelyek kisebb nagyobb sikerrel visszatudják hozni a törölt dolgokat ilyen pl. a DiskRecovery.

 4. Szia!A segítségedre volna szükségem.Adott egy notebook “C” ill. “D” partícióval, ill. egy USB-s HDD-vel.Norton Ghost 2003-at használok.A “C”-t mentem el.A “D”-re el tudom menteni,de a külső HDD-re nem. Mi lehet a probléma? Segítségedet előre is köszönöm!

 5. Elképzelhető, hogy a norton ghost ezen verziója nem képes kezelni a külső usb-s tárolót mint mentési forrást, de nem látom olyan olyan óriási gondnak, ha a D-re tudsz menteni. Mentsd le oda a lemezképet, aztán másold át az usb-s hdd-re.

 6. Kipróbáltam…
  DVD-re kiírni nem tudtam…
  A backup fájl 13Gb-os lett…
  High tömörítésnél…
  Ennyit erről…
  :D

 7. Kérdésem az lenne, hogy ha lementem a ghost fájlt, majd a gépben winchestert cserélek, vissza írható-e az új merevlemezre a mentett tartalom?

 8. Sziasztok!
  Northon Ghost 12-ben lehet olyat csinálni hogy pendrive-ről töltöm be a ghost file-t? És ha lehet hogyan? Vagyis a pendrive helyetesítené a floppy-t, valami ilyesmire gondolok.

 9. Üdv!

  fuga: Amennyire tudom érdemes ugyanakkora partícióra tenni az imédzst, amekkoráról készítetted, bár a 12-est nem használtam még soha(!!!)
  Ezen szeretnék változtatni.
  Eddig töretlen lelkesedéssel használtam a 2003-at, azonban most egy SATA-s vinyót kellene menteni, amire az nem alkalmas.
  Kérdésem az lenne, hogyan lehet indítólemezt készíteni ebben, (ha lehetegyáltalán), hogy bootoláskor a már hagyományos felállást lehessen használni ( melyik +hajtót –> hova)

 10. Szia mindenki! norton ghost14 csinált egy kb 9gb-s mappát (Norton Backups) hogy lesz ebböl boot lemez?

 11. Megnézném én is!
  De ahogy nálam figyelem minden meghajtóról csinál egy
  tömörített másolatot, igy hát elég nagy a helyigénye.
  Én nem boot lemez készítőnek nevezném, hanem
  ha berogyik a rendszered, helyre tudná ezekből a másolatokból
  állítani.
  Csak hát biztonság ide, vagy oda, éppen akkor nincs meg még
  a mentés,-jobban megfogalmazva: a mentések kiirása DVD-re-
  amikor éppen szükség volna rá.
  Üdv.
  Carpenter

 12. Sziasztok.
  Tudtok e ajánlani valami magyar nyelvű oldalt, ahol a ghost készítés le van nagyon részletesen írva? Ghost készítéshez egyáltalán nem értek. Múlt hétfőn akartam próbálkozni hirens boot cd-vel, amit 1 rapidshare-os linkről szedtem le. A biztonsági rendszerem a másik sata 2-es lemezemen van, gondoltam az iso fájlt a ott vinrarral kibontom, aztán majd a rendszeremen tudom neroval megírni. Megnézem melyik program csinálja a ghostot, és talán meg lesz. De az eset smart security szerint: hiren’s.bootcd.9.2.iso\bootcd\wintools\vdefs.exe, valószínüleg ismeretlen newheur_pe vírus törléssel megtisztítva karanténba helyezve. Ezért a hirens boot cd-t inkább töröltem, és valaki neten a norton ghostot ajánlotta. Így mult hétfőn le is töltöttem a 12-es verziót. És a héten Hétfőn gondoltam megnézem. Biztonsági rendszeren felraktam, kért valami Microsoftos fájlt azt leszedtem, felraktam. Tehát elvileg jó, de Angol, és a ghosthoz nem értek, meg szerintem boot cd-t se tudok csinálni (floppym nincs már régóta), és mindsenképpen cd-ről lenne jó a ghost készítés, bootoláskor.

 13. Üdv TYÜTYI2006!
  Nem vagyok perfect, de használom a ghost 12-esét,
  mentettem már le vinyót (és vissza is bírtam tölteni) ;-)
  Honlapot nem tudok, de ha érdekel összedobok egy képekkel tarkított “wördöt”, amiben a túléléshez elegendő adatokat megírom ;-)
  van boot cd-m is!
  9-től fölfelé a sata már nem gond, azt viszont nem tom, hogy sata2 -vel lehet-e gond.
  Ha érdekel –> írj.

 14. Üdv. A kérdésem a következő: Lehet-e olyan bootolható ghost lemezt( DVD) készíteni, hogy az adatok is a lemezen vannak. Esetleg automatikusan fel is ajánlja a visszaállítást a lemezen lévő mentésből.

 15. Üdv kpityu!

  Lemezt készíteni lehet.
  Mentéskor a Define backup wizard ablakban,(ng12) ahol beállítod a mentés nevét, és a tömörítési fokot, alul van egy advanced gomb.
  Itt be tudod állítani, hogy mekkora méretűre szeretnéd darabolni a fájlt. 640 Mb -9180 MB-ig választhacc
  Azt, hogy az ilyen lemezről közvetlen vissza lehet-e állítani a rendszet, azt sosem próbáltam.

  Várjuk a tapasztalatokat ;-)

 16. Üdv szabolts!
  Nekem is hasonló a problémám: SATA-t szeretnék ghostolni, de nincs mivel! :)Norton 12-t honnan tudnám megszerezni? Illetve ha még megvan az a “wördös” leírása el tudnád küldeni?
  Előre is köszönöm!

 17. Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni!
  Letöltöttem a ghost11.iso-t amit kiírtam cd-re. Megvolt a bootolás is, meg C megható mentése is. A .gho kiterjesztésű filet ki írtam DVD-re Windowsból. Újra bootoltam a ghost-os lemezről, viszont a kis DOS-os progi nem lát semmit a DVD-n. Lehet, hogy másképpen kellene kiírni?

  Kérem valaki segítsen!
  Köszi

 18. Sziasztok!
  Azóta ghostot már csináltam Norton Ghost 12-vel. Viszont van 1 boot cd-m is belőle. Ezt biztonságból még csak CD RW-re mertem kiírni, úgy az hogy ISO filet lemezképből írással kiírtam lemezre, a Nero 8-cal. Automatikus lejátszás jó is, ha a lemezt berakom. De nem bootol róla. Biosban nekem első helyen bootnál a Pioneer dvd íróm van, mert így állítottam be még régen. De a boot menü se segített, az lg dvd írómmal nem próbáltam még. Valaki tudja hogy kell megírni a 350 MB-os boot cd ISO-t hogy jó legyen? Mert ha vissza kell állítani a rendszert akkor azzal kellene visszaállítani.

 19. nekem van egy pc.gho fileom és rátetema gépemre a 14 es norton ghostot de hoygkell viszaállitanom a winyót?? léci valaki segitsen

 20. Hello!
  Nekem egy partíción van a Windows és minden más cuccom is. Milyen progival vagy hogyan tudom azt megtenni, hogy csak a rendszert és a telepített progikról készítsek olyan biztonsági másolatot amivel egy új vinyóra működőképesen rárakhatom a windowst és a progaramokat?

 21. Üdv spm!

  ng12-ben, és 14,ben van olyan funkció, hogy csak bizonyos könyvtárakat ments le. A kérdéses résznél nem a particiómentást, hanem a fájlok mentését választod.
  Kérdés, hogy nem éri meg-e jobban egy tiszta lappal indulni.
  (a olyan progi van a gépen, ami reges, akkor ez utóbbi mondat nints is itt :-) )

 22. Sziasztok!
  NG 14ben az alábbi hibaüzenetet kapom:
  Create Custom Symantec Recovery Disk
  Invalid Symantec Recovery Disk location specified. Please specify a valid path to a Symantec Recovery Disk.

  Egy USB-s meghajtóra szeretném elkészíteni a helyreállító CD-t. De Másig HDD-re sem enged. Hol rontom el?

 23. Ghost 2003 segitségével lementettem 3 cd re a rendszeremet, amit ezekről vissza is tudok állítani. Lehet e a 3cd ből egy dvd-t csinálni, hogy arról álljon vissza a rendszer?

 24. Sziasztok!
  IBM/Lenevo laptop rejtett partíciójáról szeretném levadászni a telepítő fájlokat,mert kinőttem a gyári winyót és egy nagyobbra cserélném.(IBM_Service) a partició neve.A Ghost 14 nem is látja.
  Particion Magic látja ,de nem birja másolni a partíciót,mert FAT – Dos partíció, csak 2 Gigáig megy – de a gyári 4Gb és FAT formátumu.Szerintetek Linuxként formázva menne?

 25. Sziasztok
  Melyik verziótól tudja kezelni a külső Hdd-t??
  Köszi üdv trasgo

 26. én nem értem, miért erőltetitek ezt a Ghost-ot! Az Acronis True image 11 megbízható, egyértelmű, egyszerű és gyors és tök profi bootolható lemezképet lehet vele készíteni. Ez a ghost meg egy divat, az csak a 9-es verzióig volt jó.

 27. Sziasztok!

  Még tavaly csináltam egy ghost filet a c meghajtómról egy friss telepítés után. Most szeretném újra telepíteni a rendszert. Hogyan tudnám használni a ghost fájlt? Norton Ghost 12-t használtam. Valaki megtenné, hogy olyan “szőke nőnek” való részletes leírást ad nekem? :)

 28. Sziasztok all,
  Szeretnék csinálni egy XP-t a gépemhez ami csak arra jó.Most egy olyan van fent amit más csinált és tele van mindenféle driver-rel.Olyant akarok amin nincs semmi felesleges dolog csak az XP+
  az én gépem cuccai plussz néhány jó dolog arról ami most van fel rakva (TC,Winrar,Rocetdock,Mozilla,Winamp,Vlc…).Nekem a 14-es Ghost van meg.Esetleg ha valaki tudna segíteni abban hogy hogy kell megcsinálni aZ XP-met azt nagyon meg köszönném.
  Ja és bootlemezt akarok csinálni.
  Köszi.

 29. HAli!
  Még nem találtam rá választ máshol azért kérdem itt, hogy
  Ki lehet hagyni valahogy a pagefile.sys lapozófájlt a backup-ból? Vagy ezt alapból tudja.

  Tiltsam le a lapozófájl használatát amíg a ghost fut? vagy DOS ból…de akkor is ot marad.
  Esetleg ürítessem ki kilépéskor? Mit ajánlotok.
  Minden jót!

 30. germol: Azt nem tudom, h kihagyja-e, bár ugye az lenne a logikus, mivel az csak egy átmeneti tároló. Szerintem letiltod a swappolást, majd restart után TC-vel törlöd magát a pagefile-t, és kész.

 31. HAli!
  Kösz a választ!

  Végülis megoldódott…
  A pagefile.sys-t és egyébb un. “session flie”-okat kihagyja egy windowsos partíció mentésekor.
  Ugyan megjelenik, mint fájl, bizonyos mérettel, de helyet nem foglal el a backupban.
  Legalábbis a méret és a backupfile explorer ezt mutatja.

  Az egész klónozás előtt, ajánlott kikapcsolni a swap file-t, és a reboot után töredezettségmentesíteni (defraggler) a meghajtót, szerintem.
  Minden jót!
  Ja mégvalami… Nghost 9-el lehet bootable backup cd/dvd -t csinálni. vagy ahhoz külön kell felíratni a kész mentést, pl Nero-val. …TudomGúgöl…

 32. Hy!

  Szeretnék csinálni egy boot lemezt, de nekm csak a windows van a főmeghajtón. A többi program másikon. Azt hogyan lehet megcsinálni, hogy azokat is lementse ha egyáltalán lehet? A választ előre is köszönöm

 33. LUi:
  Azokat nem kell feltétlenül menteni.
  Ha a rendszer mentéskor olyan, h a telepített cuccokat pl. D partíción keresi, akkor az lesz a Ghost-al mentett registry-ben, tehát a rendszer visszaállítása után is ott fogja keresni a cuccokat.
  Ha minden partícióról csinálsz mentést, az sok giga helyed “bánja”.

 34. Köszönöm a gyors választ. Tehát akkor windowst telepítem meg ami kell akár más partícióra . Csinálok egy gost fájlt és akkor késöbbiekben a prodikat nem kell ujra telepítgetni. Jólértem ugye?

 35. Persze ez bitről bitre mindent(!) pontosan lemásol, sőt ha csinálsz egy ilyen biztonsági mentést és tönkre megy a winyód és veszel egy újat akkor arra is mindenféle probléma nélkül visszaállíthatod amit lementettél.

 36. Sziasztok! Már elérhető a Norton ghost v15 verziója, ami tökéletesen kezeli a SATA2-t, és teljesen W7 kompatibilis. Én torrentről szedtem le, és van rajta egy amolyan “szőke nős” magyarázós leírás, képekkel +minden.

 37. Évek óta másolgatom Norton Ghost v10-zel a C meghajtómat egy másik lemezre (MBR opcióval), ami E, és alapban slave. Most akartam kipróbálni a biztonsági másolatot, de hiába teszem a masterré átjumperelt E winchestert a C helyére, már az elején elakad a Windows XP betöltés, csökkent módban is. Tudja valaki, mi lehet a gond?

 38. Üdv mindenkinek! A Windows XP Prof Hu Sp3 -at akarom egy tiszta C:\ particióra installálni. Ezért a következő lépéseket tenném meg, és erre kérnék segítséget, hogy lehetséges e ez ilyen formába a Norton Ghost-al.
  1. C:\particiórol csak a C:\Dokumentumok és C:\Program Files ( 10 GB) biztonsági mentése E:\partitiora.
  2. E:\partición lévő E:\Programok ( 20 GB) mentése az E:\ particióra (ez a mentés csupán biztonsági okokból)
  3. Ezek után a Windows XP újra installálása a C:\ particióra (tiszta instáll, nem Javító instáll)
  4. Majd az 1. és 2. pontba leírt Norton Ghost mentések visszaállítása.
  Kérdéseim:
  – az újra installált Windows felismeri és müködteti-e az előzőleg menett és utólag visszaállított programokat?
  – milyen tömörítést végez a Norton, a kb. 30-40 GB biztonságimentéséhez, mennyi hely szükséges az E:\ partición?
  Várom a segítséget, amit előre megköszönök!

 39. Kedves bartajo!
  A Norton Ghost legjobb tudomásom szerint arra való, hogy egy frissen telepített és beállított rendszert + a rátelepített egyéb programokat (pl. Office, Photoshop, stb.), addíg amíg a Win és egyéb programok nem pakolják tele a vinyót, lementsd. Így bármikor ugyan ezeket a programokat és beállításokat vissza tudod másolni az eredeti helyükre a telepítési idő töredéke alatt. (Ilyenkor a mentés után létrehozott bármilyen változás, file törlése vagy létrehozása szintén a múlté lesz.) Amire Te szeretnéd használni, annak nem sok értelmét látom a következők miatt:
  1. A dokumentum mappát elég, ha simán átmásolod az E-re, majd telepítés után vissza.
  2. Az E:\Programok mappából nem értem miért akarsz biztonsági másolatot készíteni ugyan arra a meghajtóra. Ha csak formázod a C-t partícionálás nélkül akkor az E meghajtódat nem piszkálja. Ha meg partícionálod akkor meg teljesen mindegy (Persze ez akkor igaz, ha a vinyód fizikailag egyben van és azon belül van több meghajtó). Ha az E egy külön meghajtó, akkor meg azért fölösleges, mert ha a vinyó behal, akkor teljesen mindegy hány backup-od van rajta, mind elveszik, mert ugye nem férsz hozzá a meghajtóhoz.
  3. A program files mappát azért kár mentened, mert visszaállítás után a benne lévő programok amúgy sem működnek, mivel telepítéskor a programok nagy része a regisztrációs adatbázisba is beírja magát, illetve vannak olyan fájlok (általában .dll kiterjesztésüek), amiket a Windows mappán belül helyeznek el.
  Egyébként ha emlékem nem csal, a NG tömörítése nagyon jó. A 30-40Gb-ot szerintem kb. a felére össze tudja csomagolni.
  Bocs, ha túl részletes voltam, de nem tudom, hogy mennyire értesz a dolgokhoz. Ha esetleg ez túl sok, akkor szedd ki belőle a neked szükséges infót. :)
  Remélem tudtam segíteni!
  Üdv

 40. Kedves Ghostos Sorstársaim!
  Keresek egy személyt aki értő guruja a norton ghost 14.0 verzió professzionélis beállításában. Vállalná az otthonomban ennek elvégzését.
  Természetesen nem baráti alapon.
  Jelentkezést priviben : dandreas@lajt.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét