Teljes honlap lementése HTTrack Website Copier használatával

A múlt héten merült fel a kérdés egy munka során: Hogyan lehet egy teljes honlapot lementeni a számítógépre? Természetesen úgy, hogy nincs hozzáférés az FTP-hez vagy az adatbázishoz.

Rövid kutatás után megtaláltam azt a szoftvert, amit anno használtam méghozzá igen eredményesen, igaz akkor még teljesen más indíttatásból (modemes netem lassú és időszakos volt, így gyors hozzáférésű gépnél mentettem le későbbi offline olvasásra a honlapokat).

HTTrack Website Copier

Az egyik legrégebbi és legjobban működő program szerintem ez. Azon túl, hogy megbízhatóan működik és viszonylag jól konfigurálható, ráadásul ingyenes is a használata. Hátránya a csúnyaságán kívül nincs, talán csak annyi hogy viszonylag lassan töltötte a tesztként beadott közel 350MB tartalommal bíró honlapot a gépemre. Ez a lassúság kb 100-150 kb/sec-t jelent, miközben a netkapcsolat kb 30 Mbit-es.

A program használata rendkívül egyszerű. Első lépésként létre kell hozni egy új projektet, ami során meg kell adnod a menteni kívánt honlap URL-ét. Add meg ugyanitt azt is, hogy a gépeden ez a project hova kerüljön mentésre.

Teljes honlap lementése - HTTrack

Állítsd be, hogy mit szeretnél csinálni a projekt során. Pl. komplett honlap letöltését szeretnéd, vagy már meglévő mentést szeretnél frissíteni? Arra is van lehetőség hogy különálló fájlokat tölts le kötegelt módon, tehát beadod a fájlistát és a program mindet lementi a gépedre. Lehet korábban leállított, de most folytatni kívánt letöltést is választani illetve a program képes HTML linkeket is ellenőrizni (pl. egy kedvencek listát végignéz, hogy minden link valid-e).

Teljes weboldal lementése - HTTrack

A következő lépésnél már akár el is indíthatod a letöltést, én még egyszer végig szoktam szaladni a beállításokon illetve sok esetben ilyenkor nézem végig a korábban is már látott „set options” gomb alatt elérhető funkciókat. Ehhez bejelölöm a „Save settings only, do not launch download now” opciót.

Teljes honlap lementése előtti utolsó lépés

Ha mindennel kész vagy, indulhat a letöltés. A httrack-t tapasztalatom szerint nyugodtan ott lehet hagyni hadd fusson akár órákon keresztül éjjel (1-1 nagyobb oldal esetében erre szükség lehet), nem szokott elhasalni a program.

A sebességet korábban említettem ugye … amit elfelejtettem mondani, hogy nekem a program az alapértelmezett beállításokkal csak 45-50 kb/sec sebességet hozott, viszont a „Max transfer rate (B/s)” értékét megnövelve 2-3x gyorsítást lehetett elérni. Persze még ez is satnya kis eredményt hozott ahhoz képest, hogy mit bírt volna a netkapcsolatom, de itt már lehet szűk keresztmetszet pl. a szerver is, ahonnan a lapokat töltöd le.

httrack website copier beállítások

Egyszóval ennyi lenne amit a használat kapcsán szerettem volna leírni. A program felhasználható offline olvasáshoz, biztonsági mentésre vagy akár csak arra is, hogy dinamikus weboldalakból statikus, CD-re/DVD-re írható változatot készíts.

Ui.: beugrott menet közben még 1 program neve, amit anno megelégedettséggel használtam: Teleport Pro. Erről nagyon régóta semmit nem tudok, de akit a téma érdekel, az úgyis utána tud nézni kicsit alaposabban is.

Letöltés

A HTTrack Website Copier hivatalos oldala itt található meg: http://www.httrack.com

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

13 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Kedves Harder, a leírásod, és a program segítségével sikerült lementenem a honlapomat. Nézd el nekem a buta kérdést, de én csak egy örehg zenekedvelő amatőr vagyok: ha szükség lenne rá, hogyan tudnám offline olvasáshoz, esetleg az oldal visszaállításához használni.
  Türelmedet előre is köszönöm.

 2. Szia Levin,
  olvasásra már most is tudod használni, mert a könyvtáran, ahova lementetted a honlapot, kell legyen egy index.html (vagy ilyesmi nevű) fájl amire kattintva el tudod indítani a böngészést. Sajnos nincs előttem program vagy lementett project most, hogy megnézzem pontosan.

  Visszaállítani ucoz.com-os oldalt ezzel nem fogsz tudni, mivel a ucoz.com-os tartalom adatbázisban van tárolva, ez a program pedig statikus anyagot készít a megadott URL alapján. Ha vissza szeretnéd állítani a későbbiekben, tehát biztonsági mentésre van szükséged, akkor azt a ucoz.com rendszerén keresztül kell megtenned.

  Ajánlom figyelmedbe BonFire uCoz-s videó sorozatát itt a honlapon, nagyon jó anyagokat szokott összeállítani és biztos többet tud segíteni a kérdésed 2. felében, mint én. :)

 3. Helló. Nekem olyan problémám van hogy szeretnék egy weblapról nyomógombot leszedni már próbáltam ezzel a programmal gyakorlatilag mindent letölt csak azt nem. Szerzői jogok miatt van ez vagy mitől lehet??

 4. Manapság egy gomb egy honlapon a legritkább esetben letölthető hiszen HTML kódból és mondjuk CSS formázásokból „áll”. Nincs fizikailag olyan fájl amit le lehetne tölteni hozzá.

 5. Mi van azokkal az oldalakkal, amelyek felhasználónév-jelszó után engednek csak hozzá a tartalmukhoz?
  Én próbáltam ezzel a progival leszedni, de akármit állítgattam, akárhol próbáltam megadni neki a felh.nevet-jelszót, a bejelentkező oldalon kívül nem szedett le semmi mást.

 6. Párszor volt ilyennel dolgom de eddig nem futottam bele ilyen probléma, igaz egyik eset sem monstanában volt. Nem tudok hasznos ötletet mondani hogy mit csinálj (azon túl persze hogy próbálj ki más programot).

 7. A sebességet nagyon egyszerű növelni akármekkorára. A limits menüpontban nem 25-el kezdődően írod a sebességlimitet, hanem kilencessel és utána amíg engedni, végig nullát írsz. Nekem most éppen 50 megabit/s-el szed egy oldalt. Éppen 10 perce. :D.

 8. Az szép sebesség. :) Én anno a sebességlimithez (ez látható a képen is) hasonló módon írtam be az értéket, de nem sikerült ilyen gyorsan töltenem. De gyanítom ez inkább szerver kérdése volt, nem szoftver beállítás vagy netkapcsolat sebesség kérdése. :)

 9. Megpróbáltam lementeni egy eléggé összetett oldalt.
  Szépen tette is a dolgát, közben belekukucskáltam oda, ahová mentette; szépen gyülekeztek külön-külön bemappázva a html-fájlok.
  Aztán órák múlva, mikor végzett feltűnt, hogy gyanúsan kicsi a lementett méret; ennél már az elején is sokkal nagyobbra emlékeztem.
  Ééés jött a meglepetés: az összes html eltűnt, csupán a mappastruktúra maradt fenn. Tartalom nélkül!!
  Ez így használhatatlan hulladék.
  :-(

 10. Szia! Átnézted utána a beállításokat, hogy esetleg ott volt-e valami gubanc? Mengézted még például más – kisebb – weboldallal is a későbbiekben, hogy mindig ezt produkálja nálad? Csak mert ahogy te is írtad, a szoftver letöltötte a fájlokat a gépedre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét