Biliárdgolyó

Ki ne szeretne billiárdozni!? Hát nosza, csináljunk saját billiárd golyókat! :-)

1. Először is, csinálj egy új képet, használhatod az általam megadott adatokat is, de akár saját magad is megszabhatod a méretét. De azért ne legyen túl kicsi. ;-)
File > New vagy (Ctrl+N). Fontos, hogy a képünk átlátszó, vagyis Transparent legyen, a Resolution pedig 100 pixels/inch.

tutorial.hu

2. Ezután a MARQUE TOOL (M) segítségével jelölj ki egy kört (ha hosszasan rányomsz a MARQUE TOOL-ra, akkor előugranak a választható eszközök, itt találod az ELLIPTICAL MARQUE TOOL-t is), majd ezt töltsd ki fehérre, a szélét pedig fesd be feketére. (Ha a kijelölésen belül jobb egérgombbal kattintasz, ott előugrik egy menü, ahol a kitöltést a FILL a széleinek a befestését a STROKE paranccsal érheted el.)

tutorial.hu
tutorial.hu

és ezt kell kapnod (vagy valami hasonlót):

tutorial.hu

3. Gyakorlatilag kész a helye annak a kis fehét pöttynek, amin a golyó száma helyezkedik el. Ezután rá kell tenni a számot erre a pöttyre. Festőszínnek válazd a feketét, majd klikk a TYPE TOOL gombra (T). írj a kör közepébe egy nagy számot, lehetőleg úgy, hoyg a kört majdnem kitöltse. Én a 3-as számot írtam bele, mert a golyónk is majd piros lesz. Ekkor kaptál egy új layert /réteget/. Ezt egyesíteni kell az előző réteggel, nyomj egy Ctrl+E bill. kombinációt, vagy menj a LAYER / MERGE DOWN menüponthoz.

tutorial.hu

4. Most következik az, hogy egy picit megismerkedünk a 3D Transform opcióval. Menj a FILTER / RENDER / 3D TRANSFORM menüpontba. A felugró kis ablakban kattints a SPHERE TOOL gombra (N) majd húzz egy kört az eddig meglevő “számos” kör köré. A szám, lehet bárhol, de most elsőre próbáljuk meg úgy húzni a kört, hogy a szám a közepébe kerüljön. Ha esetleg nem sikerölt egy épkézláb kör húznod, a DELETE bill.-el törölheted. Ezzel megvan a golyó körvonala. Most egy picit forgasd el. Ezt ugyan ebben az ablakban tudod, a TRACKBALL TOOL gomb segítségével, és a már meglévő kijelölésedet forgathatod tetszőlegesen. (Nálam az árnyék majd a golyó lenti-jobb oldalán lesz.)

a.)tutorial.hu
b.)tutorial.hu

5. Már meg van a golyónk, kezdjük el beszínezni. Festőszínnek válassz egy világosabb pirosat, ez nekem (F89191) illetve Háttérszínnek egy sötétebb pirosat, nálam: (FF0000). Hozz létre egy új layert, de ez az új layer a már meglévő alatt helyezkedjen el!

tutorial.hu

A sorrendet a layerek között egyszerűen az egérrel tudod változtatni. Húzhatod őket, le, vagy fel. Jelöld ki a már előbb használt MARQUE TOOL-al a teljes golyót. Ha ezzel megvagy, kattints a GRADIENT TOOL-ra (G) és – ha úgy áll a golyó, ahogy a képen fent, akkor fentről lefelé picit átlósan jobboldalra tartva, húzd el az egeret. Fontos, hogy a GRADIENT TOOL használatakor a REFLECTED GARDIENTl opció egyen bekapcsolva! tutorial.hu

tutorial.hu

6. Ezután készítsünk egy újabb layert, ám ez már az összes többi felett kell hogy elhelyezkedjen, legfelül. Festőszínnek válassz egy sötétebb pirost is, ami kicsit közel áll már a bordóhoz, de még azért piros… nálam ez (9F0000), majd válazd ki a PAINTBRUSH TOOL-t (B), és fesd be vele a szürke részt. Fontos, hogy ezt a műveletet az új rétegen végezd el!

tutorial.hu

Ha ezzel megvagy, lépj át a legelső layerre, amin a fehér alapot és a számot csináltuk. A gombok közül válaszd ki a Radírt, ERASER TOOL (E) és radírozz az előbb befestett részen. (Csak a fölött radírozz, ez kitörli most azt a szürkeséget, amit a 4. pont végén kaptunk, arra már nincs szükségünk.)

7. Gyakorlatilag készen is vagyunk, ám a sötétebb részen még egy kicsit finomítani kell, így elég csúnya még. Menj vissza a legfölső layerre, amin a PAINTBRUSH TOOL-lal satíroztunk, majd menj a FILTER / BLUR / GAUSSIANT BLUR menüpontra, és állítsd az értéket 22 pixelre, (vagy ami neked tetszik).

tutorial.hu > tutorial.hu
tutorial.hu

Gyakorlatilag kész vagyunk, gyönyörködjünk munkánkban. :-)

tutorial.hu

Szerző: zsola2

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Az mé Van hogy nekem a szűrőbe nincsen 3-d formázás??^o) Plz Vki Segíccsen

  2. Az mé wan ha a Gradient Tool-al átlátszós lesz egy kicsit és nem pl. tömör kék vagy piros?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét