Borult égbolt villámmal

Bizonyára sok tutorialt olvashattatok villám készítésről. Nos én is egy egyszerű, örökké variálható elkészítési módját fogom ismertetni annyi kis extrával, hogy megmutatom azt is, hogy legyen ilyenkor az ég is sokkal elborultabb.

Nyissuk meg a szerkeszteni kívánt képet.

Készítsünk egy új layert (CRTL+SHIFT+N). Állítsuk az előtér színét valamilyen sötétkék színre és olyan „Gradient Tool„-lal töltsük fel függőlegesen, hogy a színátmenet vége áttetsző legyen (figyeljünk arra, hogy a kék az égen legyen). Ezek után állítsuk a layer blendelési módját multiply-ra, áttetszőségét pedig tetszés szerint alakítsuk. A lényeg, hogy valami ilyesmit kapjunk:

Ismét készítsünk egy új réteget. Majd szintén töltsük fel „Gradient Tool„-lal a layert, de most feketével és fehérrel vízszintesen. Valahogy így:

Filter/Render/Difference Clouds. Ha minden jól megy, egy nagy fekete-fehér ködös valamit kapunk.
A következő lépésben: Image/Adjustment/Levels. A középső csúszkát mozgassuk balra mindaddig, amíg tisztán ki nem vehető a villámunk körvonala. Vigyázzunk, ne legyen nagyon éles!

Most invertáljuk a színeket: CTRL+I. Majd ismét térjünk vissza a Levels ponthoz. Most a középső csúszkát mind addig mozgassuk jobbra, amíg szinte el nem tünnek a maradék felhők a villámunk körül. Valahogy így:

A layer blendelési módját állítsuk Screen-re, hogy csak a villámunk maradjon meg (az áttetszőség maradhat 100%). Majd leütünk egy CTRL+U –t, hogy megkapjuk a Hue and Saturation ablakot. Pipáljuk ki a Colorize-t, és állítsuk villámunk színét tetszés szerűre, utána OK. Éltelen radírral töröljük a villámot addig amíg szeretnénk, hogy tartson. Ezután még tetszés szerint duplicálhatjuk a layert és alakítgathatjuk a villámunkat. Az enyém ilyen lett:

Írta: Mikk
Forrás: http://gdportal.extra.hu

21 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Nemtom, hogy te írtad le ezt rosszul, vagy én vagyok nagyon béna, de nem megy.
  Nemtom elmagyarázni, hogy mi a baj, az egész nem megy…

 2. Szerintem a leírás úgy jó, ahogy van. Igaz egy-két helyen nincsenek részletezve a dolgok, de ettől függetlenül minden okés, úgyhogy próbáld meg elölről kezdeni, hátha valamit kihagytál.

 3. Előröl kezdem még 1x (már nemtom hanyadjára), de leírom, hogy mik nem mentek, mert vszínűleg most sem fog teljesen sikerülni:
  Amikor Gradient Tool-al be kell „varázsolni” az eget, hogy úgy nézzen ki mint amikor borult az ég, akkor nekem vagy túl sötét, vagy az egész alja fehér lesz, vagy valami egyéb probléma.
  Volt még egy problémám,de az lehet azért nem jött össze mert már az első lépésnél (ha azt is beleszámoljuk h megnyitjuk a dokumentumot akkor 2. lépés) elakadtam.

 4. Na most egész sokáig sikerült, eljutottam addig, hogy kész volt a villámom, addig minden ment amíg a vissza kellet térni a Levels-hez, beállítottam ami kell.
  De utána már nem értem:
  A layer blendelési módját állítsuk Screen-re, hogy csak a villámunk maradjon meg (az áttetszőség maradhat 100%)
  Csináltam valamit, de így fekete-fehér háttéren volt egy villám, nem abban a völgy-ben vagy erdőben vagy nemtom min amin akartam.
  Itt kicsit elakadtam…

 5. Szia eddig én máshogy csináltam a villámot(sokkal bonyolultabban) de minőségére ugyan ilyen lett. ezentúl így fogom ez sokkal egyszerűbb és sokkal rövidebb;) köszi szépen

 6. Filter/Render/Difference Clouds ez nekem semmit se reagál nem tudom mi lehet a baj

 7. Pr3no

  Szerintem te egy másik Gradient -et használtál. Azt kell használni, aminek a jobb széle (a kis képen) „kockás”

 8. Szia!! Nekem a villám készítés sikerűl (elég egyszerű, kinek hogy persze). Az lenne a kérdésem, hogy a villám alját, hogy lehet úgy elvékonyítani ahogy a fotón is látható?? Előre köszönöm a segítséget!!

 9. Réteghez adsz egy maszkot, majd a gradient tool-al lentről felfelé csinálsz egy feketéből transzparensbe átmenetet, próbálgatni ameddig jó nem lesz…

 10. Üdv! Én próbáltam megcsinálni, photoshop cs3-mal, addig eljutottam hogy a „Majd szintén töltsük fel “Gradient Tool“-lal a layert, de most feketével és fehérrel vízszintesen.” Ezt még meg a következő lépést is, de hiába állítgatom a layert úgy mint itt semmilyen villám nem keletkezik, 5let a hibára??

 11. Sokat segítene pl. hogy hogy néz ki, meddig jutottál el (képpel). Ezt: Filter/Render/Difference Clouds nem hagytad ki?

 12. Megcsinálom a színátmenetet, a fekete fehért, és akkor bejön a köd, de utána hiába nyomok olyan Levels menüt, nem látok semmien villámot.. :S

 13. Gabben!

  Ha idegeskedsz, és követelőzöl, szerintem pont az ellentétes hatást éred el, és senki nem fog segíteni.

  Amúgy még mindig nem tudjuk hol akadtál el.
  A linkelt kép alapján:
  1. nyomj egy D-t, így alapállapotba hozod a színeidet (fekete/fehér)
  2. csinálj egy új réteget
  3. ezt a réteget töltsd ki a Gradient tool-lal vízszintesen
  4. Filter/Render/Difference Clouds
  5. ezután jöhet a Levels
  6. a középső csúszkát húzd el balra (ahogy a képen látszik), vagy csak írd be a Input Leves KÖZÉPSŐ mezőjébe, hogy 4,5
  7. és lőn, ott a villám-szerű formád
  8. kövesd a többi lépést, hidd el, meglesz az!

 14. Megpróbáltam de most sem volt jó, mikor megcsinálom a ködöt, ott egy nagy fekete fehér ködös kép lesz belőle. Utána Kép/Korrekciók/Szintek állítom annyira a középső csuszkát ami itt le van írva, de nekem csak a kép lesz világosabb, vagy sötétebb, és ezek után is folytatom ami le van írva de csak egy nagy feketeség lesz a legvégére. Esetleg kaphatnék egy msn címet, ahol elmagyarázhatnám a problémám?

 15. Mondom a hibád. Létrehozod a gradientet, majd mielőtt bármit is tennél, a színeket beállítod (bal lent) így: foreground color (a felső) fehér, background color (alsó) fekete. Ezután mehet a Diff. Cl., és rendben lesz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét