Chrome text – I.

Egy újabb szöveges effekt, mely elég népszerű a neten .. :)


1.

Első lépésként hozz létre egy 400×400-as új képet, fehér háttérrel. A TYPE TOOL-lal irjatok be egy szöveget (pl. az itt látható „team”-t), a színét állítsd feketére. Amit a képen látsz, annak típusa Times New Roman, mérete 180 pt, crisp anti-aliasing.

2.

A menüben válaszd a LAYER/LAYER STYLE/DROP SHADOW-t (vagy akár a layerre is rákattinthatsz duplán, a felugró ablakban szintén megtalálod). A képen látható módon állítsd be te is a vetett árnyék tulajdonságait.

3.

Most az INNER SHADOW értékeit állítsd be a képen látható módon.

4.

Következő lépésként az INNER GLOW értékeit állítsd be

5.

Következő lépés, hogy a BEVEL AND EMBOSS -t állítsd be ahogy a képen is látható

6.

Most menj a GRADIENT OVERLAY-re és állítsd be ahogy a képen látható. A gradient mellett látható színátmenetet állítsd be ahogy ahogy a lentebbi kis képen is látható, a fekete és a fehér szín használatával megcsinálható. Ahhoz hogy a kis ablakot megkapd, a nagyobbik képen látható színátmenetre kattints rá duplán.

7.

Állítsd be a STROKE értékeit ahogy itt is látható.

8.

Utolsó lépésként egy árnyékolást kéne hozzáadni a képhez. Ehhez kell még egy picit melózni, mert a kép mostani formájában már tartalmaz egy árnyékot (2. lépés). 2 megoldást fogok mutatni erre, az egyik az eredeti amit a angol nyelvű tutorial tartalmazott, a másik a saját megoldásom.

8./a.

A szöveget és a hozzá tartozó effekteket tartalmazó layer fölé hozz létre egy újat. Állj rá a szöveg layer-ére, kattints egy jobbegérgombot és válaszd a RASTERIZE LAYER-t. (Figyelem! Innentől kezdve a szöveg már nem szerkeszthető, ha erre mégis szükséged van, tedd meg a lépés előtt.) Miután megtörtént a rasterize művelet, maradj a szöveg layer-én, és kösd össze a felette található újonnan létrehozott layer-rel. Kösd össze/olvaszd össze őket az alábbival: LAYER/MERGE LINKED (CTRL+E). Így megmaradt az összes eddig alkalmazott effekt, viszont újakat is hozzáadhatsz. Tehát menj a LAYER/LAYER STYLE/DROP SHADOW.. -ra és addj hozzá tetszés szerint egy kis szolid árnyékot.

8./b.

Az eredeti megoldás nekem azért nem tetszik annyira, mert a rasterize művelet után már nem szerkeszthető a szöveg. Én inkább azt tanácsolnám, hogy a 7. lépés után így csináld:

A szöveg layer-én jobbegérgomb/DUPLICATE LAYER. Az újonnan létrehozott másolatot húzd le az eredeti alá, majd kattints rajta egy jobbegérgombot és CLEAR LAYER STYLE. Így megkapod a ugyanazt a szöveget csak az összes hatást kiszedted belőle. Mivel a másolat pixelre pontosan az eredeti alatt helyezkedik és nem tartalmaz semmilyen effektet, így erre tedd rá azt az előbb említett szolid kis árnyékot. Teljesen úgy fog kinézni, mintha az eredeti szövegre alkalmaztad volna, hiszen a másolat szövege nem fog látszódni sehol, de a rajta alkalmazott árnyék igen. Így ugyanaz lesz a végeredmény látványban mint a 8./a. esetében, de a szöveg szerkeszthető marad. :)

Hugyecz Görgy (Harder)
20+ éve munkám és hobbim is az online világhoz köt. Az utóbbi 10+ évben leginkább keresőopimalizálás (SEO) témában tevékenykedem, mellette pedig Google Ads és Facebook PPC fronton is segítem ügyfeleimet. Korábban 10+ évig webgrafika, sitebuild, weboldal készítés témakörben mozogtam.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét